Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

A bezárt kapuvári húsgyár megmentése nemzeti érdek

A kapuvári húsgyár egykori gazdasági igazgatója szerint a gyár – némi kormányzati és banki segítséggel – termelői szövetkezetek által lenne újraindítható. A gazdasági szakember úgy véli, ez lenne a Pick érdeke is.

A napokban Bocskay József, a szociális szövetkezetek szaktanácsadója Kapuváron kijelentette, szövetkezeti működtetésű húsgyárként képzelné el a tavaly ősszel bezárt kapuvári üzemet. Ennek nyomán több kapuvári szakember is megszólalt a témában. Foltányi Árpád, a cég egykori gazdasági igazgatója szerint a sertéstartók vehetnék kezükbe a gyártást.

– Miért fontos megmenteni a kapuvári gyárat?
– Önmagában az, hogy a helyi üzem Kapuváron és környékén milyen fontos szerepet tölt, töltött be, mennyire része a város múltjának, még nem elegendő érv, hisz sok kisváros sok cége jutott hasonló helyzetbe az elmúlt huszonöt év során. Ám Kapuvár jelentősége túlmutat a régión, nemzeti érdek a megmentése.

– A kormány próbálja menteni Gyulát, Pápát. Miért tenné még Kapuvárral is?
– Az, hogy mezőgazdaságunk ne gabonát exportáljon, mint hajdan a gyarmatok, hanem minél magasabb feldolgozottságú agrártermékeket, nemzetgazdasági jelentőségű. Jelentősen növeli a GDP-t, s komoly vidéki munkahelyteremtő hatása van. Az a kormányzati sertésprogram, amely céljául a hatmilliós sertésállomány elérését célozta meg, mindenképpen üdvözlendő. Csak az a kérdés, hogyan tovább. Ki fogja feldolgozni ezt a hatmillió sertést, mert a Pick tervezett nagyberuházása csak másfél milliót tud évente. S itt jön a képbe a kapuvári húsgyár. Hála a ’90-es évek elején megvalósuló világbanki beruházásnak, egy olyan modern gyár jött itt létre, ami hazai viszonylatban ma is az élmezőnyben van. Ezért kiemelt szerepe lenne a sertéstenyésztési program folytatásaként a minőségi magyar hústermékek előállításában, s exportjában. A hárommilliós sertésnövekményt ugyanis exportálni kell, mert a belső fogyasztás 2,5–3 millió sertés évente.

Foltányi Árpád: Az európai gyakorlathoz hasonlóan a sertéstartók vegyék kezükbe a gyárat.
Foltányi Árpád: Az európai gyakorlathoz hasonlóan a sertéstartók vegyék kezükbe a gyárat.

– A korábbi kudarcok ismeretében hogyan lehetne a gyár újraindítását elérni?
– A mindenkori kormányzatnak kevés eszköze van arra, hogy közvetlenül beavatkozzon a gazdaságba. Láthattuk, hogy a többi húsüzemet is az önkormányzatokon keresztül mentené. Viszont nem is teljesen eszköztelen. A kapuvári húsgyár ingatlanain és gépein a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelzáloga van, így a bank a felszámolás folyamán ezen eszközöket átvehetné. Ez a bank érdekét is szolgálná, hiszen lényegesen nagyobb megtérülésre számíthatna, mintha darabjaiban értékesítené a gyárat. 2003-ban, a Ringa megszűnésekor is volt arra törekvés a sertéstermelők részéről, hogy ők működtessék a gyárat. 2011-ben már kidolgoztunk egy sertéstermeltetési programot, amely akkor támogatás híján nem indulhatott el. Mára aktuális lenne. A most is aktív termelők is komolyan felfuttathatnák a tenyésztésüket, így létrejöhetne a termelői csoportok szövetkezete, amely bevonva az önkormányzatot is, először bérbe venné a gyárat az MFB-től, majd hosszabb távon meg is vásárolná.

– Mit szólna ehhez a Pick, hisz egyesek szerint nekik jól jött Kapuvár bezárása.
– Azt gondolom, hogy a magyar húsipar zászlóshajója a Pick. Ez a jövőben is így lesz. De mit ér egy zászlóshajó kísérő flotta nélkül? A Picknek is elemi érdeke, hogy a magyar húsipar koordináltan lépjen fel az exportpiacokon, mert csak ez a nagyságrend adhat súlyt a valóban minőségi magyar húsipari termékeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitnyéden is bekopogtatott a gyerekekhez a Mikulás! - fotó

"Izgatottan vártuk a Mikulást. A megérkezéséig játszottunk, táncoltunk. Végre eljött hozzánk!… Tovább olvasom