Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A betegeké lesz az iskola

Markotabödögén az idei tanév végén nem csak a nyári szünet idejére zár be az iskola.
Bezárják az iskolát.
Markotabödögén az idei tanév végén nem csak a nyári szünet idejére zár be az iskola. Az intézmény megszűnik, az épületben orvosi rendelőt alakítanak ki, a gyerekek pedig Kónyban tanulnak.

Nem éppen kedvező kilátásokkal kezdődött és folytatódott az esztendő Markotabödögén. Gond például, hogy az önkormányzat az idei költségvetésében 13 millió forint hiánnyal kénytelen számolni: ebből 7,8 millió működési, a többi fejlesztési hiány.

– Igen nagy szomorúság a falu életében, hogy iskolánk az elmúlt év szeptemberétől a kónyi általános iskola kihelyezett tagozataként működik. Idén szeptembertől pedig be kell zárni az intézményünket és az alsó tagozatos gyerekeket is Kónyba kell irányítani – mondta Szabóné Szűcs Ildikó polgármester.

 – Az iskola épületében – amit a markotabödögei katolikus egyházközség építtetett 1889-ben – orvosi rendelőt alakítunk ki, mivel a jelenlegi nem felel meg a követelményeknek, és átalakítani sem lehet. A munkát – pályázati támogatással – a tanév befejeztével lehet elkezdeni. Szerencsére az óvodánk még marad, szeptembertől tizenkilenc kisgyerek lesz ott.

Szabóné Szűcs Ildikó
Szabóné Szűcs Ildikó szerint a „mínuszos" költségvetés mellett nem gondolhatnak fejlesztésekre, bár szinte minden pályázaton részt vesznek. Tavaly ősszel átadták a Sport utca egyik felújított szakaszát, hamarosan a másik darabra is sor kerül. Ez a munka is pályázati támogatással valósult meg és két év alatt kilencmillió forintba került.
– Eddig nem volt rá szükség, hogy ingatlant értékesítsünk, de most eladjuk az úgynevezett Bejczy-házat, amit az önkormányzat tizenkét éve vásárolt meg a termelőszövetkezettől – fűzte hozzá a polgármester.
– Mintegy háromszáz négyzetméteres épületről van szó, amelyből egy vállalkozó szociális otthont alakít ki. Ez talán hoz némi fellendülést a falu életében, mivel munkahelyeket is teremt. Körülbelül tizenöt-húsz embert foglalkoztat majd, és ígéretet kaptunk arra, hogy elsősorban helyieket alkalmaznak.

– Gondjainkat szaporítja a falugondnokság ügye. Már négy éve pályázunk,  eddig forráshiány miatt nem támogattak, ám minden esetben jelezték, hogy jó a benyújtott pályamunka. Idén ötödszörre is szerettük volna pályázni, de most meg nincs lehetőség új busz vásárlására, csak régi jármű cseréjére. Tehát egyelőre esélyünk sincs, pedig nagy szükség lenne a falugondnoki szolgálatra, mivel több mint százhúsz hatvan év feletti idős ember él a településen.

Markotabödögén még nem épült szennyvízcsatorna. A beruházást Bősárkány gesztorságával szeretnék megvalósítani, de a közös pályázat többszöri próbálkozás ellenére is eredménytelen maradt. Egy korábbi felmérés alapján a lakosságnak több mint a hatvan százaléka támogatta a csatornázást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a százéves parkot

A beledi Árpád-kert már százkilenc éves. Napjainkra megérett a felújításra. Több elképzelés is… Tovább olvasom