Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A betegek nem pártoltak el a Margit Kórháztól

A csornai Margit Kórházban a betegellátás színvonalát a pénzügyi nehézségek nem befolyásolták.

Az ökormányzati biztosként tevékenykedő Perfekt Zrt. tájékoztatót készített a csornai Margit Kórház elmúlt évi gazdálkodásáról. Az előterjesztés a képviselő-testület múlt heti ülésének napirendjén szerepelt. Néhány megállapítás az írásos anyagból.

Az „Előzmények" címszó alatt a tájékoztató megállapítja, hogy a Margit Kórház 2005 elején kritikus pénzügyi helyzetbe került, felborult a pénzügyi egyensúly, felgyorsult a tartozásállomány növekedése. Az önkormányzat a Perfekt Zrt.-t bízta meg a Kórház gazdálkodásának átvilágításával, majd az önkormányzati biztosi teendők ellátásával is. Egy rövid távú intézkedési terv keretében a szigorú megszorító intézkedések hatására az intézmény pénzügyi helyzete stabilizálódott.

A betegforgalom taglalásából kiderül, hogy a betegellátás színvonalát a pénzügyi nehézségek nem befolyásolták olyan mértékben negatívan, hogy a lakosság a környék más egészségügyi ellátó intézményeihez fordult volna. A fekvőbeteg-forgalom stabil, tehát a betegek nem pártoltak el a Kórháztól. A tényleges ágykihasználtság azt jelzi, hogy a Kórház el tudna látni több beteget is. Ennek azonban akkor lenne igazán kedvező hatása a pénzügyi egyensúlyra, ha a Kórháznak lenne volumenkorlát-tartaléka. A fekvőbeteg-ellátáshoz hasonló tendencia figyelhető meg a járóbeteg-ellátás területén is.

A fekvőbeteg-ellátásban július hónapot kivéve a teljesítmények meghaladták a teljesítményvolumen-korlátot (TVK), s a Kórház degresszív finanszírozásban részesült. Ez azt jelenti, hogy jelentős teljesítménynövelésre nem volt és a továbbiakban sincs lehetőség, illetve ennek költségei meghaladnák a várható bevételi többletet. A Kórház helyzetén sokat javítana a TVK emelése, ennek érdekében továbbra is mindent meg kell tenni. Az előterjesztés szerint a személyi kiadások csökkenése egyrészt a létszámcsökkentésből, másrészt az összes nem kötelező juttatás megvonásából adódik.

A tájékoztatóban az is olvasható, hogy a tartozásállomány növekedését sikerült megállítani. Az összes és lejárt tartozások mértéke az utóbbi öt hónapban változatlan. Ez azt jelenti, hogy a Kórház nagyon feszített gazdálkodás mellett – és az önkormányzat segítségével – működőképes, de tartozását önerőből rövid időn belül képtelen ledolgozni. A helyzeten sokat javíthat, ha a korábbi évekhez hasonló mértékű IBR- (irányított betegellátási rendszer) bevételhez jut az intézmény.

Az év során megtörtént a mátrixosztályok kialakítása az ehhez szükséges hatósági engedélyek és finanszírozási szerződésmódosítások megszerzésével együtt. A két osztály átállása az új szervezeti formára zökkenőmentesen megtörtént, működésük zavartalan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biogázüzem épülhet Csornán

Biogázüzem létesítésére nyújtandó elvi támogatásról döntött a csornai képviselő-testület ez évi „idénynyitó” ülésén. Döntés született arról is, hogy az önkormányzati biztos március végéig tevékenykedik a Margit Kórházban. Másodjára 9 százalékkal emelték a szemétdíjat. Tovább olvasom