Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

A bestsellerek a legkedveltebbek

A rábaközi települések könyvtárosainak tapasztalata szerint a gyerekek gyakrabban kölcsönöznek olvasnivalót, mint a felnőttek. A szakemberek azt mondják: az olvasás népszerűsítésének alapfeltétele a kulturált környezet.
A rábaközi települések zömében működik községi könyvtár. Igazi, heti egyszeri nyitva tartásban, így főállású könyvtáros sincs. A tapasztalatok szerint azonban ez a szűkre szabott kölcsönzési lehetőség is elegendő, mivel a felnőttek elkerülik az intézményeket, inkább csak gyerekek válogatnak a könyvespolcokon. Kissé el-, illetve magára hagyatottnak tűnik a közművelődés ezen területe, az önkormányzatoknak nincs pénzük jelentős fejlesztésre, így maradnak a már régi, többször elolvasott, valamint filmen már látott kötetek.

Magukra maradt falvak

– Csornán, miután új, megszépült helyére költözött könyvtárunk, ugrásszerűen emelkedett az olvasók száma – jegyezte meg Sebestyén Katalin. – Sajnos, a falvakban nincs pénz a fejlesztésre és ismerve a mai könyvárakat, az önkormányzatok által biztosított néhány tízezer forint szinte semmire sem elegendő. Régebben a csornai intézmény járási feladatokat is ellátott, külön munkatárs foglalkozott a környékbeli könyvtárakkal, segítette a munkát, ellenőrizte a működést. Ez a hatáskör a rendszerváltás után megszűnt, a községek magukra maradtak, így nincs rálátásunk a kollégák munkájára, persze ha kérik, most is szívesen segítünk.

És a botránykönyvek

A szakember szerint több helyen maradt meg a községi könyvtár és működik az iskolai is. A szerencsés azonban az, ha a kettő összevonva fogadja az érdeklődőket, hiszen ezáltal több lehetőséget biztosít.
– Sajnos, a könyvtárak tömeges látogatása már a múlté, leginkább a gyerekek veszik igénybe a szolgáltatást. Bogyoszlón negyven-ötven rendszeres olvasó van.

Leginkább napjaink bestsellerei a divatosak, a Danielle Steel-, a Nora Roberts-könyvek, a politika úgynevezett botránykönyvei, amelyek éppen a legdrágább kategóriába tartoznak. Népszerűek ma is a történelmi ismertető leírások, például a világháborúkat feldolgozó munkák – tájékoztatott a csornai könyvtárigazgató.

Csak három-négy felnőtt

Páliban szintén heti egy alkalommal várja a könyvtár az olvasókat a kultúrház emeletén: többnyire gyerekek látogatják. Az önkormányzat évente nyolcvanezer forintot fordít könyvvásárlásra, a könyvtáros megbízási szerződéssel látja el a teendőket a 4500 kötetes intézményben. Sárdi Lászlóné könyvtárostól megtudtuk: az általános iskolások gyakran forgolódnak a polcok között, a középiskolások már ritkábban, a felnőttek közül alig hárman-négyen veszik igénybe rendszeresen a szolgáltatást.
Dénesfán az iskola egy pedagógusa dolgozik könyvtárosként is,

Kósa Kiss Mária. Mint mondta, a faluban is a legkisebbek közül kerülnek ki az olvasók, ők a kötelező és ajánlott olvasmányokat keresik, a középkorúak alig-alig kölcsönöznek. A dénesfai könyvtár előnye, hogy internetezésre is van lehetőség. Az önkormányzat saját erőből biztosította a hálózat elérését és amellett, hogy fizeti az internet költségeit, évente ötvenezer forintot fordít könyvbeszerzésre, így gyarapodik a mostani 1700 kötetes állomány.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hála és áldás a tanítóknak

A vásárosfalui evangélikus egyházközség vasárnap délután hálaadó istentiszteletre várta híveit. Az… Tovább olvasom