Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

A besorolás fogságában

Bodonhely önkormányzata hitel felvételét tervezi, hogy biztosítani tudja a pályázatokhoz szükséges önrészt.
Kenesei Ferenc
Bodonhelyen az utóbbi évben nem csökkent a lakosság lélekszáma, noha többen haltak meg, mint születtek. Kenesei Ferenc polgármester szerint a stagnálás a betelepülőknek köszönhető, akik szinte minden eladó házat megvásároltak a faluban.

Lépésenként

A fejlesztések terén viszont az anyagiak behatárolják az elképzelések megvalósítását a Rába menti kisfaluban.
Tavaly a megyei területfejlesztési tanács pályázatán nyert pénzből és saját forrásból rendbe tettek egy járdaszakaszt a Petőfi utcában. A sikeres Céde-pályázatnak köszönhetően pedig a kultúrház és a községháza felújításához láthattak hozzá. Eddig elvégezték a fűtés korszerűsítését, kicserélték a nyílászárókat. Idén a külső tatarozásra kerül sor, a költségek megközelítik az ötmillió forintot.

Kiaknázatlan turizmus

Az óvoda tizenöt gyerekkel működik a faluban, az iskolások – húszan vannak – Bágyogszováton tanulnak.
– Sajnos a Rába kínálta lehetőségeket a turizmus terén nem tudjuk kihasználni. Amióta kikiáltották az évtized folyójának – talán öt-hat évvel ezelőtt –, semmi sem történt. Úgy tűnik, mindenki a maga érdekeit nézi, nem a Rábáét – vélekedett a polgármester.

Soványabb költségvetés

Bodonhely önkormányzatának még nincs elfogadott költségvetése. Kenesei Ferenc megjegyezte; az idei büdzsé sokkal rosszabb lesz a tavalyinál, mert a rendelkezésükre álló pénz kevesebb, mint egy évvel ezelőtt volt. Ráadásul annak ellenére, hogy kevesebb az állami támogatás, az iskolafenntartáshoz a normatíván felül minden évben nagyobb összeggel kell hozzájárulni.
Bodonhelyen 1998-ban a megyében az elsők között vezették be a falugondnoki szolgálatot. Az idős helybeliek azóta is igénylik a gondoskodást.

Mostanában pedig csatlakozott a település a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó rendszerhez, melynek előnyeiről már meggyőződhettek. Az egyik falubeli idős embert ugyanis a jelzőberendezésnek köszönhetően tudták megmenteni.
Egyelőre harminc készüléket helyeztek ki, de további jelentkezők is vannak.

Önrészhez hitel

– A költségvetésünkben négy-öt millió forint hitelfelvételt tervezünk, hogy a pályázatainkhoz biztosítani tudjuk az önrészt. Máskülönben nem tudunk fejleszteni – tette hozzá a falu vezetője, aki a következő időszak tervei között említette a ravatalozó, valamint a József Attila utca burkolatának felújítását. Gondot okoz a csapadékvíz-elvezető árkok állapota, ám azokat saját forrásból nem tudják rendbe tenni, ahhoz mindenképpen állami támogatásra lenne szükség.

Bodonhely nem tanya

– Sérelmezzük, hogy a törvényalkotók a kis falvakat tanyaként kezelik, ez minden besorolásnál így van – vetette fel Kenesei Ferenc. – Holott Bodonhely nem hasonlít a tanyákhoz. Nálunk működik a sportegyesület, a tűzoltó-egyesület, a nyugdíjas- és az ifjúsági klub. Tehát él a falu. Azt gondoljuk, hogy ha a jelenlegi besorolásból kiemelnének bennünket, talán több pénzhez juthatnánk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívbeteg a kétéves Kitti

Lapunk munkatársával szemben is kissé elfogódottan viselkedett a két és fél éves kapuvári Horváth Kitti. Édesanyja szerint azonban nem mindig ilyen a kislány. Mozgékonysága ellenére már születésétől fogva beteg, szívén egy lyukat fedeztek fel az orvosok. A diagnózist a gyermek hathetes korában állították fel. Az édesanya elmondta: a kicsivel születésétől fogva problémák voltak. Tovább olvasom