Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A beruházás költséges, de a feldolgozásé a jövő

Az almáskerteket a tavaszi hideg időjárás alaposan megviselte, emiatt gyenge a termés.
A hideg tavaszi időjárás az almatermelőknek nem kedvezett, a termés gyenge. „Vannak fajták, melyek teljesen kifagytak, például a jonagoldféleségek – vélekedik Horváth László mihályi gazda. – Egyáltalán nem kötöttek be, egy-egy szemet találni a fákon. A jonatánon szintén nagyon kevés van, e fajták egyébként rokonságban vannak egymással."
A mihályi gyümölcsösben egyedül az idared az a fajta, amiből nagyobb termésre számíthatnak. Horváth Lászlónak közel húszhektárnyi gyümölcsöse van, 2001 óta biotermelő. Házi almáskertje 0,7 hektáros, kinti területeken 5,5 hektárnyit kezel, 4 hektár most fordul termőre.

– Jelenleg két lehetőségünk van. Az egyik, hogy a felvásárlónak az ipari almát eladjuk 20 forintért. Tavaly ugyanezért 6 forintot adtak – mondta Horváth László. – Az ár azért emelkedett, mert országosan is kevés a gyümölcs.

A „Szedd magad!" mozgalomban a hírek szerint 80 forintot kérnek egyes termelők az alma kilójáért. A piaci értékesítésben 100–120 forintot emlegetnek.

– Én egyelőre nem akarok eladni, mivel lehetőségem van a tárolásra, néhány évvel ezelőtt ugyanis hűtőtárolót építettem. A raktárban még van tavalyi alma is, ami folyamatos szállítást biztosít.
A multinacionális áruházláncokhoz bekerülni Horváth László szerint lehetetlen, még biotermékkel sem. Érdeklődő persze nála is volt, de üzlet nem köttetett. Horváthék Budapestre járnak piacra, ahol érdekes tapasztalatokat szereznek.

– Az ottani ár a fajtától, minőségtől, mérettől függ, de az eladott mennyiség nem jelentős. 100–150 forintért kínáljuk a nyári almánkat, mellettünk az import-, például új-zélandi alma viszont 500–600 forintba kerül, de volt már 800 forint is. Érdekes, hogy legtöbbször a külföldi előbb elfogy, mint a mi hazai biotermésünk. Úgy még nem tudtunk hazajönni a fővárosból, hogy az utolsó szemig eladtuk volna az almát.
Horváth László egy biopékségnek is szállít, és ez alapján is úgy látja, hogy a jövő a feldolgozásé. A beruházás viszont eléggé költséges lenne, amit a mai feltételek mellett nem mer kockáztatni. Azt is megjegyezte, hogy az uniós vetélytársakkal nem tudják felvenni a versenyt, annyival jobb helyzetben vannak a kinti gazdák. Példaként a lengyeleket említette.
– Lengyel gazdatársaink százszázalékos európai uniós támogatást kapnak, míg mi harminc százalékot. Már itt hátrányban vagyunk, ráadásul a lengyel termelők közterheit az állam átvállalta. Egy fillér adót és egyéb járulékot sem kell fizetniük addig, amíg meg nem erősödnek a gazdaságok. Ezzel nem tudunk versenyezni, úgy meg főleg nem, hogy a magyar termelők terhei egyre emelkednek – foglalta össze véleményét Horváth László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vilmos parkban lesz a termálberuházás?

Csorna képviselő-testülete a csütörtöki ülésén egyetértett azzal, hogy a tervezett termálfürdő a… Tovább olvasom