Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A Berg dédunokák avatták fel a tárlatot

A kapuvári lovasnapokon avatták fel a báró Berg-kiállítást. A tárlatot Pavlóczki Béla kutató gyűjtései alapján állították össze, az anyagból év végéig könyv is készül.
A minap, a Bem utcai sportpályán, a hagyományos Szent Anna-napi lovasnapokon avatták fel a város jótevőjének is hívott báró Berg Gusztáv életéről szóló kiállítást. A Kapuvári Lóbarátok Köre Egyesület támogatásával és ötletéből megvalósult tárlatot a Csornán dolgozó, ám kapuvári kutató Pavlóczki Béla gyűjtéséből állították össze. Ahogy Axnix Imre, a lovasok titkára lapunknak elmondta, a kutatások nyomán kiderült, hogy a németországi származású báró nagy lóbarát hírében állt, idejében, az 1880-as években már megyei szintű lóversenyeket és díjazásokat tartottak a Kis-Rába menti városban.

Kapuváron volt a család: Dukai Miklós helyi képviselő Berg Glória, Pavlóczki Béla, Axnix Imre és Urvald Gyula társaságában.
Kapuváron volt a család: Dukai Miklós helyi képviselő Berg Glória, Pavlóczki Béla, Axnix Imre és Urvald Gyula társaságában.


– Úgy vélem, egyesületünk egyik kiemelkedő feladata ezen lovashagyományok ápolása, ezért is döntöttünk a kiállítás szervezése és támogatása mellett – mondta Axnix Imre. A titkár hozzátette, a kiállítás megnyitóját beépítették az évente nagy sikerrel megrendezett lovasnapok programjába. Axnix Imre büszkén mesélte, hogy a tárlat megnyitóján itt volt a családból az egyik dédunoka, Glória és a másik dédunoka, Dolores férje, Urvald Gyula is. Mint megtudtuk, a Berg család hazai ágát a megjelentek képviselik, ám élnek Bergek Ausztriában, Németországban, de még Costa Ricán és az USA-ban is. A jeles vendégek emlékszalaggal tisztelegtek a híres rokon és a szervező lovasok előtt – Glória szalagot tűzött a kapuvári lovasok zászlajára.

A kiállításon többek közt Berg Gusztáv életét bemutató tablókkal is találkozhatott a nagyszámú nézősereg.
A kiállításon többek közt Berg Gusztáv életét bemutató tablókkal is találkozhatott a nagyszámú nézősereg.


– A lovasok a hét végi esemény sikerén felbuzdulva Berg-kupát alapítottak, melyet évente egy rábaközi lovas nyerhet el, ebben az évben a kapuvári Lengyel Ferencet érte e megtiszteltetés. A lovashagyományokat a Berg család is ápolta, egyik tagjuk emlékérmét a kapuvári lovasegyesületnek adományozzák. A megnyílt kiállítást a majdan elkészülő Rábaközi Művelődési Központban helyezik el, ám a jövő évtől vándorkörútra megy a tárlat szerte a Rábaközben.

Az anyagot összeállító, Csornán tanító pedagógus, Pavlóczki Béla elmondta: 2008 óta foglalkoztatja Kapuvár neves családjának története. – Még az év elején vettem fel a kapcsolatot a családdal, de érkeznek anyagok szerte Európából is – fogalmazott a családkutató.

A napjainkra igencsak terjedelmesre sikeredett gyűjtemény esszenciáját egy könyvben foglalja össze a pedagógus-kutató, mely várhatóan az év vége felé kerülhet a könyvesboltok polcaira. Ahogy a szerző elmondta, a báró életéről és munkásságáról szól majdan a könyv, melyhez nagyon sok adatot talált a báró levelezésében is. – Úgy vélem, a helytörténetet esetleg kevésbé szerető olvasóknak is tudok a műben újat mondani, hiszen például a báró családjának is otthont adó vár dualizmus kori történelme ez idáig szinte teljesen feltáratlan volt.

Mint megtudtuk, a műben olyan érdekességek is szerepelnek, mint egy bárói család hétköznapjai, vagy éppen egy ünnepi menü összeállítása. – Érdekességképpen megjegyezném, hogy a kastély 1893-as átalakítása idején Berg báró az USA-ban járt, ahol az ottani indiánok hagyományai, viselete nagyon megfogták és hazatérte után a kastély egyik szárnyában egy egész szobát szentelt a rézbőrűeknek – tette hozzá Pavlóczki Béla.
A kutató hangsúlyozta, könyve sok olyan tényt közöl majd, mely napjainkig teljesen rejtve volt a kapuváriak előtt. – Így például a már említett dualizmus korabeli történéseket nagyon kevés helyről ismerhetjük – jegyezte meg a szerző. Könyvéhez sok anyagot kapott a család máig élő tagjaitól, ezeket is felhasználva készülhetett el a minap megnyílt tárlat.

Olvasóink írták

  • 1. nagyonfááj 2012. augusztus 02. 07:09
    „"Érdekességképpen megjegyezném, hogy a kastély 1893-as átalakítása idején Berg báró az USA-ban járt, ahol az ottani indiánok hagyományai, viselete nagyon megfogták és hazatérte után a kastély egyik szárnyában egy egész szobát szentelt a rézbőrűeknek - tette hozzá Pavlóczki Béla."
    ....sajnos ez a mai napig megmaradt ez a szoba....ide járnak a rézbőrüek segélyért nap, mint nap..........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VII. Veréb Fesztivál Csornán - fotókkal

Véget ért az ez évi, immáron VII. Veréb fesztivál a csornai SZHE szervezésében melynek, mint mindig,… Tovább olvasom