Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

A béremelés a Rábaközben zömében elmaradt

A megkérdezett rábaközi önkormányzatok nagy részében nincs pénz a kormány által előírt, idei hatszázalékos közalkalmazotti béremelésre. Azokon a településeken, ahol ezt mégis megadták, már a jövő évi intézkedés miatt fáj a polgármesterek feje.
A közalkalmazottak idei évre előírt, hatszázalékos béremelése több rábaközi településen nehézségekbe ütközik. Így a kapuvári önkormányzatnál is. A kérdést a képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyalták. A béremelés egy százalékára egy idei kormányrendelet értelmében állami támogatás vehető igénybe. Ennek feltétele, hogy a béremelés legalább hat százalékban megvalósuljon.

Mivel a pályázat határideje szeptember végén lejár, a kapuváriak a testület elé vitték a döntést. Lugosiné Kelemen Judit pénzügyi irodavezető elmondta: a város költségvetésében saját forrást, öt százalékot biztosítani nem tudtak. A teljes béremelés költsége közel harminchárommillió forint lenne, amiből valamivel több mint huszonhétmillió forintot vállalt volna saját részként az önkormányzat. Miután pénzügyi helyzetük az összeg kifizetését nem teszi lehetővé, a testület egyhangú döntése értelmében a béremelés elmarad. A pénzügyi irodavezető hangsúlyozta, valószínűleg erre a jövő évben sem lesz lehetőségük.

A csornai önkormányzat gazdasági és intézményfelügyeleti osztályvezetője, Varga Beáta is hasonlóan nyilatkozott. A hatszázalékos béremelés kifizetése a költségvetést több mint harmincmillió forinttal terhelné meg, ezért a képviselő-testület itt is elvetette a kifizetést.

A kónyi jegyző, Purgai Sándorné is úgy nyilatkozott, hogy a közel hatmillió forintot ők sem tudták a célra előteremteni. A szanyi önkormányzattól szintén nemleges választ kaptunk. Néhány rábaközi önkormányzat azonban kigazdálkodta az emeléshez szükséges pénzeket. Köztük a belediek, akik költségvetésüket figyelembe véve ötszázalékos béremelést hajtottak végre. Tompáné Balogh Mária polgármester elmondta, mivel a hat százalékot nem érte el az emelés mértéke, az állami támogatást nem tudták igénybe venni. Huszonnégy önkormányzati és egészségügyi dolgozó béremelésére kicsivel több mint kétmillió forintot szántak. Az oktatásban dolgozó hetvenhat érintett béremelése külön keretből történik. Pk szintén megkapták az öt százalékot, ami közel hatmilliójába került a településnek. A polgármester hangsúlyozta, a jövő évre tervezett emelés keretét csak leépítésekkel tudnák előteremteni, mivel az állami támogatást nem k apják meg, így a kérdés eldöntése még sok fejtörést okoz a testületben.

Szalai Imre, Bősárkány első emberének tájékoztatása szerint a béremelés községükben hetvenhat embert érint, ők meg is kapták a hat százalékot. Az egyszeri juttatás, melyet augusztus elején fizettek ki, év elejétől visszamenőleges hatállyal jár. A község költségvetésének ez közel hét és fél millió forintot jelentett, amiből egy százalékot az állam visszafizet a bősárkányi hivatalnak. Az önrészt sikeres önhikis pályázatból fedezték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszázezer eurós beruházás a terv

Félmillió eurós (százharmincmillió forintos) pályázat benyújtásáról döntött a kapuvári… Tovább olvasom