Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

A belvízi kiadásokra kérnek milliókat

A belvíz miatti kiadások egy részének megtérítésében bízik a csornai önkormányzat. A Belügyminisztériumba nyújtották be pályázatukat, 4,7 millió forintos költségvetéssel.
 
A hóvihar okozta károk mellett a belvíz elleni védekezés miatt is vis maior pályázatot készített a csornai önkormányzat. A képviselő-testület még áprilisban döntött úgy, hogy közel 3,8 millió forint becsült költségigénnyel nyújtanak be pályázatot a Belügyminisztériumba.

Azóta az illetékes hivatalok helyszíni vizsgálatot tartottak a városban. Megállapították, hogy a március végi, április eleji csapadék miatt kialakult belvíz több ingatlant veszélyeztetett Csornán és rendkívüli védekezést kellett elrendelni. A Gorkij utcában és a Kmety György utcában is családi házakat kellett homokzsákokkal megvédeni.

A március végi belvíz miatt homokzsákokkal védték a házakat a Kmety utcában is. Fotó: Kisalföld-archívum
A március végi belvíz miatt homokzsákokkal védték a házakat a Kmety utcában is. Fotó: Kisalföld-archívum

A Gorkij utcában a vízelvezetés hiánya okozta a kialakult helyzetet, amit megfelelő nyílt árok kiépítésével, a Vasút árokba történő bevezetésével szüntetne meg az önkormányzat. A családi házas ingatlanok telekhatárainál lévő árok az elmúlt évek során eltűnt. Így a háziállatok kerültek veszélybe és a kertek nagy részét is víz borította. A belvíz a közelben lévő ipari vállalkozás működését is veszélyeztette. A védekezés – ideiglenes árok gépi ásása, homokvásárlás, fuvarköltség, fólia vásárlása – 327 ezer forintba került. A helyreállítással kapcsolatban 4,2 millió forintos költséget számoltak ki.

A munkának része a Kisházasi-dűlőben egy 560 méteres árok kialakítása áteresz beépítésével, a meglévő vízelvezető árok tisztítása a Gorkij utcában is. Az összes belvíz miatt tehát összesen közel 4,7 millió forintos kiadása keletkezett a városnak. Az összeg egy részét szeretnék a vis maior alapból megkapni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélekharang készül közadakozásból

Mihályi központjában járdát, temetőkerítést és parkolókat építettek. Közadakozásból lélekharangot… Tovább olvasom