Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

A beköltözés feltétele csupán a szorgalom

A nyári hónapokban benépesül a Csornához tartozó Csatárimajor. A faluban – a helyiek így hívják – harminc állandó lakos van, a hobbitelkekre viszont sokan költöznek ki tavasztól őszig.
Csatárimajorban jól megférnek egymással a városiak és az őslakosok. Az ott-tartózkodásnak persze feltételei vannak: mindenki tartsa rendben a portáját, és ha tud, segítsen a szomszédoknak. Hiba talán csak az előbbivel akad, vannak elhanyagolt birtokok, de nem ez a jellemző. A település közigazgatásilag Csornához tartozik.

Farkas Istvánné
Farkas Istvánné

A legtöbb kert szépen gondozott, látszik, hogy a tulajdonosok elsősorban nem pihenni járnak Csatáriba. Mint ahogy Gombás László sem. Ő naponta motorozik ki Csornáról, hogy veteményesét gondozza. Ahogy mondta, munka közben azért egy kis beszélgetésre, szomszédolásra is jut idő. „Jó a kapcsolat az állandóan itt élők és a hobbitelkesek között" – fogalmazott. – Itt még semmi nem tűnt el, a kertet sem dézsmálta meg senki. Odafigyelünk egymásra.

Galumba Lajos
Galumba Lajos

Egyetért szomszédjával Farkas Istvánné is, aki évtizedek óta él a majorban. Azt újságolta, hogy egyre többen lesznek. Új házakat építenek a fiatalok, akik csendre, nyugalomra, de mégis városhoz közeli életre vágynak.

Gombás László
Gombás László

– Boltunk nincs, de megszoktuk, Csornán mindenhez hozzájutunk – jegyezte meg az asszony. – Nyáron van igazán nagy mozgás, kijönnek az üdülőtelkesek, benépesül a falu. Segítünk egymáson, ahol tudunk, itt senki nem restelli a munkát. Halottjaink is vannak persze, akikre jó szívvel emlékezünk. Ha beszélgetünk, mindig felemlegetjük a régi időket. Én szívesen emlékszem Samu Józsi bácsira, hat éve halt meg, szép kort élt. De én még az édesapját is ismertem, az idősebb Józsi bácsi közel százévesen még nyulat fogott. Saját szememmel láttam, ahogy ráveti magát, büszkén vitte aztán haza.

Csatárimajorban összesen négy utca van, beszédes nevekkel: Gólafa utca, Akác köz, Nagyfahanyi utca, Kastély utca. Évtizedekig mindenki a Fő utcában lakott, nemrégen kezdeményezték, hogy a hagyományokat ápolva kereszteljenek át minden közterületet. A Gólafa utcában is szépen rendezett kertek sorakoznak. 1980-ban mérette ki az akkori tanács a telkeket, először bérleményként. Néhány évre rá a bérlők aztán meg is vásárolhatták. Zsiray Ernő is azóta birtokos a majorban. Nyugdíjasként feleségével együtt minden szabadidejüket ott töltik.

– Egyre többen leszünk Csatáriban. És itt tényleg csak az a kérés az új tulajdonosok felé, hogy alkalmazkodjanak és tartsák rendben környezetüket. A régi társaság nagyon összeszokott az évtizedek alatt. Segítjük, tanácsokkal látjuk el egymást. Belefér persze egy kis esti fröccsözés is. Nem csak a nyugalom és a háborítatlanság az, ami itt tart bennünket. Meg is éri a veteményessel bajlódni. Minden megterem, ami a konyhára kell, és a gyerekeknek is tudunk csomagolni – sorolta a majori lét előnyeit. – Itt tényleg elkerülnek bennünket a veszekedések. Nagyon jó példa az összefogásra a Gólafa utca. Mi, tulajdonosok pénzt dobtunk össze és megcsináltattuk a burkolatot. A kézi munkát is vállaltuk. Egyébként az önkormányzat is odafigyel ránk. Jó pár éve kértük és bevezethettük a villanyt. Aztán megint kértünk és lett közvilágításunk is. Szóval, minden rendelkezésünkre áll a kényelmes mindennapokhoz. És még a Kisalföldet is a helyünkbe hozzák.

Egyetért szomszédjával a szintén csornai Galumba Lajos is. Ő is naponta jár ki a telkére. „A nyugodt környezet, a csend, a barátság a vonzereje Csatárimajornak" – foglalta össze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már most készülnek az államosításra

A csornai iskolák állami kézbe adására készül az önkormányzat. A képviselő-testület már elindította… Tovább olvasom