Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A Balaton helyett a Fertőbe kellene a víz

Bár a Balatonba nem terelik el a Rába vizét, a folyó mentiek mégsem nyugodhatnak meg teljesen. Osztrák szakemberek ugyanis felvetették: a Fertő tó vízpótlására alkalmas lehet a Rába.
„ Nem szükséges a Balaton vízpótlása a Rábából" – tájékoztatott nemrégiben Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a tárca által megrendelt és a közelmúltban elkészült műszaki egyetemi hatástanulmányra hivatkozva. A folyót azonban újabb veszély fenyegeti: osztrák szakértők nemrégiben Kismartonban vetették fel azt az ötletet, hogy a Fertő tó vizét a Rábából lehetne pótolni.

Tíz centiméterrel alacsonyabb vízszint

Burgenland vízügyi jövője volt a témája a kismartoni tanácskozásnak, ahol osztrák szakemberek felvetették: tíz centiméterrel csökkent a Fertő tó vízszintje. A sógorok rögtön megoldást is javasoltak: a balatoniak „kezei" közül alig szabadult Rábát szemelték ki, mint vízpótlási lehetőséget. Véleményük szerint a folyó téli áradásakor mintegy harmincmillió köbméter vizet kellene a tóba vezetni, amivel tíz centiméteres vízszintemelést lehetne elérni.

Ez a Rábán lefolyó éves vízmennyiség öt százaléka. A kismartoni tanácskozáson felmerült a Duna megcsapolása is, de a becslések szerint ennek költségei hatszor magasabbak lennének, mint a Rába esetében. A megbeszélésen bejelentették: a Fertő tó vízpótlásával kapcsolatban először a kivitelezési tanulmányokat készítik el, majd politikai tárgyalásokat kezdeményeznek a tervről Ausztriában és Magyarországon is.

„ A Fertő tóba sem engedjük..."

Nemes László, Sobor polgármestere már a Balaton Fejlesztési Tanács elképzelésének nyilvánosságra kerülésekor is felháborodásának adott hangot. Fórumot és tiltakozó megmozdulást szervezett, illetve ötletgazdája volt az azóta megalakult, három megyére kiterjedő Rába Szövetségnek is. Az osztrákok ötlete sem nyerte el tetszését.
– Hallottam a Kismartonban elhangzottakról. Ugyanúgy meglepett és felháborított, mint annak idején a balatoniak elképzelése – jelentette ki Nemes László. – Ha a felmerült ausztriai vízigényt valóban komolyan gondolják az osztrák szakemberek, ugyanúgy kiállunk a Rába mellett, mint eddig. Feladatunk, hogy világossá tegyük számukra is: fáradozásuk felesleges és hiábavaló, mert ahogy a Balatonba terelést megakadályoztuk, a Fertő tóba sem engedjük a Rábát – hangsúlyozta Nemes László.

A víz sorsa szívügy

A Rába mentiek tehát nem nyugodhattak meg teljesen, mert a hazai vízpótlás veszélye ugyan elhárult, de most osztrák oldalról érdeklődnek a Rába iránt.

– Balaton-ügyben természetesen örülünk Persányi Miklós döntésének, és büszkék is vagyunk arra, hogy a Soboron megtartott Környezetvédelmi Rába Nap az egyik legjelentősebb tiltakozó megmozdulás volt – fogalmazott a polgármester. – Ez jelzi azt is, hogy a falunkban és a folyó mentén élők szívügyüknek tekintik a folyó sorsát és bármire hajlandóak lettek volna a megmentéséért.

Nemes László elmondta: a Rába Szövetségnek – melynek már félszáz település a tagja, köztük Ausztriából is – hét végén lesz közgyűlése Soboron, melyen természetesen szó lesz az osztrák igényről is. A közgyűlés után már konkrét tervekről, elképzelésekről és stratégiáról szeretné tájékoztatni a közvéleményt.

Kapcsolódó anyagok >>

A Rába a Rábaköznek kell (2003-06-23) >>
A másfél milliárdban benne van a Rába-csapolás? (2003-07-17) >>
A megyei bizottság Soboron tájékozódik (2003-02-23) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilposták: hol állandó, hol mobil a szolgáltatás

Hövejen már a mobil posta „csenget”, Gyórón és Dénesfán még működik a hivatal… Tovább olvasom