Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A határozatokat már postázzák - támogatás az agrártermelőknek

Fiatal agrártermelőknek nyújt támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A szervezet tájékoztatása szerint a gazdálkodók újabb mintegy 10 milliárd forinthoz juthatnak.

A 2009 őszén benyújtott támogatási kérelmek nyomán az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) meghatározta azt a ponthatárt, mely felett elnyerhető a fiatal gazdálkodók induló támogatása. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból részesülnek az ifjú termelők. Tavaly több mint 6000 kérelem érkezett az MVH-hoz, így hamar kiderült, hogy nincs elegendő forrás valamennyi hibátlan igénylés jóváhagyására.

Szakmai és társadalmi szervek támogatásával a korábban rendelkezésre álló forrásokat a háromszorosára emelték. Összesen 906 kérelmező nyerhette el a támogatást. Mint az előre tudható volt, a kérelmek többsége ebben a fordulóban forráshiány miatt nem lesz támogatható. Emiatt csak az előre meghirdetett értékelési rendszerben a pontszámot elérő kérelmeket hagyhatja jóvá a hivatal.

Az eredményekre érthető türelmetlenséggel váró kérelmezők figyelmét felhívják arra, hogy az MVH eljárását az uniós és hazai jogszabályok kötik.

– A jelentős számú hiánypótlás és a pontszámok szórása is arra utal, hogy nagy volt a különbség a kérelmezők, pályázatírók felkészültségében, és ez az elbírálás határidejére is kihatott – szól az MVH közleménye. – Végül azonban a lehető legtöbb kérelmező számára határidőben megszülettek a döntések. A támogatás szabályainak és az ellenőrzéseknek, valamint az értékelési szempontoknak a kidolgozásában az Agrya érdekképviseleti szervezet is folyamatosan részt vett.

Megvalósult az érintettek bevonása még a feltételrendszer kialakítása során.

Az MVH a határozatok postázását megkezdte és a nyertes kérelmezők listája elérhető a hivatal honlapján is.

Polgár Ákos, az Agrya Fiatal Gazdák Szövetségének alelnö-
ke érdeklődésünkre elmondta:

egyelőre a határozatokról van szó, hogy a pénzt mikor küldik, még nem tudni. A szakember keddi számunkban – Jogos támogatásukra várnak a fiatal gazdák címmel megjelent írásunkban – arról beszélt, hogy a 2007-es pályázatok második részletének kifizetése is csúszik. Most arról számolt be, hogy az MVH újabb ígérete szerint június 8-ig megkapják a megítélt összeget a fiatal gazdák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A beledi fesztivál programjai

A Pünkösdi Fesztivál szombati programjai délelőtt 10 órakor a vásárnyitóval kezdődnek, közben a… Tovább olvasom