Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

A pásztoriak akarják a szennyvízcsatornát

Pásztori százhúsz háztartásából száztizenhétben számítanak a szennyvízcsatorna kiépítésére. Az önkormányzat ötödik pályázatát nyújtotta be a 180 millió forintos fejlesztésre.

A megye is a pásztoriakkal van.

Régóta szeretnék a szennyvízcsatorna-hálózatot kiépíteni a pásztoriak. Lelkesedésükre jellemző, hogy négy sikertelen igény után a napokban nyújtották be ötödik pályázatukat ezzel a szándékkal. A helybeliek teljes összhangban állnak az önkormányzat mögött: százhúsz háztartásból mindössze háromban nem kérnek a csatornából. A számítások szerint 250 ezer forinttal terhelné meg a fejlesztés a családok költségvetését.
A településen azért is fontos lenne a csatornázás, mivel a megyei önkormányzat fenntartásában ott működik a fogyatékosok szociális otthona. Az intézményből havonta 300 köbméternyi szennyvizet szállítanak el. Mindez közel 900 ezer forintjába kerül havonta a megyének, azaz az adófizetőknek.

Roncs Gábor polgármester portálunknak elmondta: a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz nyújtották be újabb pályázatukat.

– A legújabb tervek szerint egy természetközeli, úgynevezett polidox rendszerű hálózatot építenénk ki – tájékoztatott a községvezető. – Ennél a tisztítási technológia biológiai folyamatokra épül. Többféle szűrőn menne keresztül a szennyvíz, például ülepítőn, kavicságyon, végül a megtisztított víz a Keszeg-érbe kerülne. A beruházás költségvetése száznyolcvanmillió forint.

A tervek régóta készen vannak, Roncs Gábor polgármester abban
A tervek régóta készen vannak, Roncs Gábor polgármester abban

Az összeg nyolcvan százalékát biztosítaná a pályázati forrás, a húszszázaléknyi önerőt az önkormányzat és a lakosság közösen. Roncs Gábor büszkén említette, hogy a százhúsz háztartásból csupán háromban nem írták alá a támogató nyilatkozatot. Ha minden a tervek szerint alakul, egy-egy családi ház után 250 ezer forint körüli befizetés jut. Ezt a községvezetők csökkenteni is szeretnék, és az önerőre is pályáznának. Akár feleződhetne is a hozzájárulás mértéke. A polgármester információi szerint január közepén bírálják el az igényeket.

Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke portálunknak úgy fogalmazott, hogy a megyei önkormányzat is számít a csatorna kiépítésére. Aláírták a tulajdonosi hozzájárulást és a támogató nyilatkozatot is.

– Két ingatlanunk van a faluban. Az otthon és egy szolgálati lakás – jegyezte meg. – Nyilván környezetvédelmi szempontból is fontos a fejlesztés és természetesen anyagilag sem lenne mindegy. Havonta háromszáz köbméternyi szennyvizet szippantanak ki az intézményből. Ezért minden hónapban nyolcszázhatvanezer forintot fizetünk. A csatornahálózattal ez a költség jelentősen csökkenne.

Olvasóink írták

 • 15. janika 2009. november 23. 13:44
  „Most, hogy alaposan értékelem a fenti cikket egy eseti mese felnőtteknek és annak meg is felel. tehát az összes hasmenéses fogyatékost e faluba összeverbuválták, hogy tudják közölni a havi trutyi termelést! Azaz a háromszáz köbmétert! A mi közel 900 ezer forintért viszi el a szippantó! Tehát köbméterenként 30 ezer forintért! És ezért hármat is fordul a három köbméteres tartályával. Sőt van mikor négyet!
  Van, aki ezt el is hiszi Vajon ki ellenőrzi ezt a munka végzést?
  Persze a beetetésnek is van több formája! Ez lehet az egyik. A másik az hogy elszennyezik a környezetet a lakók a pottyantós budijukkal! Persze ha elosszák a sok trutyit termelők költségeit az elégsz falura akkor mindjárt csökkenik a termelés ára, Úgy mint a szemétszállításoknál! No de miféle rendszerb az a "polidox" ? vajon melyik öreg bácsika tudja? Csak nem ez az átemelős szivattyús? Az átverés magas foka?”
 • 14. jánosi 2009. november 20. 11:58
  „Köszönöm, sort kerítek a megnézésre.”
 • 13. janika 2009. november 20. 10:22
  „Bágyogszovát!”
 • 12. jánosi 2009. november 19. 22:11
  „Utóirat : ha látok ilyent janika, minden kételkedést visszavonok !”
 • 11. jánosi 2009. november 19. 22:08
  „Ha ez így van : hihetetlen !
  Mondj egy falut : elmegyek és megnézem !”
 • 10. janika 2009. november 19. 21:09
  „"jánosi" Nem gondoltam volna, hogy ennyire értelmetlen vagy. Magyarul leírtam, de neked külön érthetőbben, hogy a "Pannon -Víz Zrt" Olyan rendszert üzemeltet, hogy a dombokon lakónak is beásott egy műanyag hordót és rakott bele búvárszivattyút! Ennek a szivattyúnak az áram fogyasztását a lakónak kell fizetni. Őket nem érdekelte, hogy a gerinc (gyűjtő) csővezetékük vezetékük, mint egy 2,5 méter mélyen van! a nyolcvan centis hordóból lefelé nyomtattatják a szennyvizet. Ennek éves költsége nem is kevés! Főleg úgy, hogy többször is meghibásodnak ezek a szívattuk és csak keverik a trutyit addig míg valaki észre nem veszi, hogy kiömlik az udvarra szennyíz, vagy észreveszi, hogy éjjel nappal megy a szivattyú és zabálja az áramot! Akár napi 15-2o kw.-ot is esetenként.Lehet mondani kartellbe tömörültek a szolgáltatók a lakosság megvágására.”
 • 9. jánosi 2009. november 19. 20:32
  „Én akárhogyan is vizsgálom, nálunk nincs maszek átemelő szivattyú. Valószínűleg nem vagyunk elég
  korszerűek a janika által leírtakhoz, ez van !
  Azt hiszem, hogy azt látta janika amikor a csatornázatlan falukban a tulaj a saját kis pöcegödréből
  nyomatja a búvárszivattyúval a kertbe a trutyit ! Így igaz a saját áram, a saját szivattyú is.
  Nálatok hová teszik a szennyvizet janika ? van lába és kimegy a tisztítóba ?”
 • 8. janika 2009. november 19. 19:13
  „Az UNIO rendeletei azaz égisze alatt az ügyeskedők úgy verik át a falu képviselőit, s általuk alakosságot, kihasználják a posztjukhoz, hozzá nemértésüket! Kikből is áll általában a falvak vezetése? Ha nem a sógor koma rokon,vagy tehetős gazda, vagy valamely politikai párt dzsentrije? Persze lehet gyógyszerész, óvszeres, vagy ép befolyásos kereskedő! De, ha esetleg egy munkás őr is volt az már lehet befutó is!
  Hogy is zajlik a lakosság megvezetése? Jött a szolgáltató! Ennyi meg annyiért elviszi a szemetet hetente egyszer! Az "okosok" mivel Ők törvényerejű rendelet alkotók, azért számolni tudnak így elosztották a szolgáltató által ajánlott összeget a falu ingatlantulajdonosi közt és még azt is kispekulálták, hogy aki nem termel szemetet annak, is fizetni kell! A Cél szentesíti az eszközt! Jöttek utána a "csatorna patkányok"! Ök beugratták a falvak lakói a csatorna építésre! Pénzük nem volt a csatorna építésre elintézték nekik a részletfizetést! Tehát építettek a szolgáltatónak csatornát! Persze, hogy drágább legyen minden telekre raktak búvárszivattyút , még a dombokra is, hogy ne csak a csatorna díjjal,vágják meg a lakosságot hanem a villanyt is fizesse a szolgáltató helyett az EON .nak! Ész ezt törvényesítik a rendelet gyártók, akár a rabszolga tartó társadalomban tették!”
 • 7. Goldman 2009. november 19. 08:23
  „janika: lehet, hogy Te tudod miről van szó. Megosztanád velünk is?”
 • 6. janika 2009. november 17. 16:36
  „Nem engem vertek át, hanem az elődeimet és a falu helybeli lakosságát Az óta le is váltották a falu vezetését!
  Hát a, hogy ismerem az Ombudsmant, vagy megveszik kilóra, vagy nemért az efféle jelenségekhez. Sőt máshoz sem.(példa rá a győri találkozásunk)”
 • 5. Nooormális? 2009. november 17. 10:44
  „"A helybeliek teljes összhangban állnak az önkormányzat mögött: százhúsz háztartásból mindössze háromban nem kérnek a csatornából."
  Ugye ez a magas támogatottság nem úgy jött ki mint a szomszédos Rábapordányban, hogy a nem nyilatkozókat is igennek vették? (Vajon az ombudsman mit szólna ehhez?)”
 • 4. Goldman 2009. november 17. 09:20
  „janika: ezek szerint már téged is átvertek....ahogy látom elég keményen”
 • 3. janika 2009. november 17. 09:08
  „Képzeld még Pásztoriban is. Bugyuta embereket e térségben lehet legjobbanátveri.”
 • 2. Hamutipró 2009. november 16. 19:54
  „Janika!
  Jártál Te már a Rábaközben!?”
 • 1. janika 2009. november 16. 17:14
  „Vajon ott is a dombra épített házakra ráerőltetik az átemelő szivattyús rendszert? Persze a tulajdonosnak kell üzemeltetni természetesen ( a saját villanyszámlájára!) a csatornázó cégek szivattyúját! Ők meg holmi kormányrendeletre hivatkozva röhögnek a markukba!- és küldik a borsos számlákat az áramszolgáltatóval együtt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogosnak tűnik a húsgyár szakképzési támogatásának visszavonása?

A kapuvári húsgyár szakképzési támogatásának egy részét jogosan vonja vissza az eljáró hatóság,… Tovább olvasom