Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Uborkafesztivál Markotabödögén

Negyedik alkalommal rendeztek a hétvégén uborkafesztivált Markotabödögén. A rendezvényen szakemberek értékelték az idei termést és a jövő lehetőségeiről is tájékoztatást adtak.
Sorban a negyedik uborkapartit tartották szombaton Markotabödögén. A falu sportpályáján sátrak, vásározók várták a közönséget, de idén sem hiányzott az uborkával feldíszített „májusfa". A termelők szakemberektől kaptak tanácsokat, majd kulturális műsor következett.

Az ország minden részéből érkeztek Markotabödögére uborkával foglalkozó felvásárlók és feldolgozók, hogy a termelőkkel személyesen osszák meg tapasztalataikat és ellássák őket a szükséges információkkal. Az idei termést értékelve elhangzott, hogy az elmúlt tíz esztendő legnagyobb mennyiségét hozta és a szezon is már korán, júniusban beindult. A soha nem látott uborkadömping oka, hogy átalakult a termelési mód. Ma már a legtöbben palántáról ültetik az uborkát, és szinte mindegyik termelő rendelkezik öntözőberendezéssel. A piaci helyzettel kapcsolatban a szakemberek megemlítették, hogy a Nyírségben, Szabolcsban is „kedvelt" elfoglaltság lett az uborkaszedés, így a vecsési piacot lefedte a keleti országrész termése. Ez okozta az uborkaelhelyezési problémákat. További gondot okozott az új betegségek feltűnése, melyekre ez a növény különösen érzékeny. A termelők hozzáértése, a szakmai alapokon nyugvó védekezés és a kellő információ azonban megakadályozták, hogy súlyos károkat okozzanak a vírusok az ültetvényeken.
Elhangzott: a helyi uborkát akkor lehet jól eladni, ha igazi, rábaközi névvel fémjelzett, minőségi terméssel lépnek piacra. Nem szabad megengedni, hogy más területekről érkező uborkát rábaköziként hirdetve értékesítsenek.
A markotabödögei uborkaparti délután kulturális programmal ért véget, melyen felléptek a sobri verbunkosok, a kónyi néptáncosok, a veszprémi majorette-ek és a győrszemerei asszonyok. Volt még íjász- és tűzoltó-bemutató, foci és karateprodukció is. A fesztivált bál zárta. Megválasztották a fesztivál legügyesebb háziasszonyát is, aki a legízletesebb ételeket készítette uborkából, valamint a hölgyek arra vonatkozóan is kaptak tanácsokat, hogy a bőrápolásban hogyan és mire lehet használni a zöld növényt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért hagyták magára?

A babóti Kovács Tibor januárban vesztette el feleségét. A férj úgy véli, a soproni kórház… Tovább olvasom