Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Telt házas falugyűlés az iskoláról

Mobiltelefon helyett kistesót – ez a javaslat is elhangzott szerdán este a bogyoszlói falugyűlésen, ahol a legfőbb téma az iskola jövője volt.
„ Balhé várható" – közölte az a bogyoszlói telefonáló, aki arról értesítette szerkesztőségünket, hogy lakóhelyén falugyűlést tartanak, melynek témája az iskolabezárás. Eleget téve a meghívásnak, szűk félórával a kezdés előtt érkeztünk a helyszínre, ahol már gyülekeztek a helybeliek. Amikor pedig Sebestyén Katalin polgármester elkezdte beszédét, azt láthatta, hogy a kultúrház nagyterme megtelt érdeklődőkkel, sőt, az úgynevezett karzaton is többen helyet foglaltak.

Sebestyén Katalin elöljáróban ismertette a január 14-én megtartott képviselő-választás eredményét, majd részletes tájékoztatást adott az állami és az önkormányzati költségvetésről. Egyebek mellett elmondta, hogy Bogyoszló tavaly 134 millió forinttal gazdálkodott, ebből állami támogatás 69 millió, saját bevétel 58 millió forint, a hiányzó összeget hitelből fedezték. Beszélt az intézményekről, kiemelte az óvodában folyó színvonalas munkát. Miután szólt a kultúrház és a könyvtár működéséről, a Bogyoszló–Szilsárkány Körzeti Általános Iskola helyzetének részletes elemzése következett. A polgármester számadatokkal támasztotta alá mondandóját, kitért a gyereklétszám drasztikus csökkenésére, például arra, hogy míg 2005-ben 136, 2007-ben 107 gyerekkel számolhatnak. Közölte, hogy ezzel az adattal számolva idén az iskolára 70 millió forintot kellene költeni, ebből 33 millió az állami támogatás.

A hiányzó 37 milliót a bogyoszlói és szilsárkányi önkormányzatnak kellene pótolni fele-fele arányban. Ám Bogyoszlónak ehhez hitelt kell felvenni.

Jelezte azt is, hogy naponta 41 ezer forintot fizetnek a gyerekek utaztatásáért (az alsósok Szilsárkányban, a felsősök Bogyoszlón tanulnak – a szerk.). Ezért Sebestyén Katalin úgy vélekedett, hogy a jelenlegi Bogyoszló–Szilsárkány társulásban nem maradhatnak. Rábatamási, Farád vagy Csorna irányába kell elmozdulni. A falu vezetője kijelentette: a szülők javaslatát figyelembe véve döntenek.

Iskolaügyben megoszlottak a vélemények. Néhány ezek közül. Egy szülő az utazási költségekhez való hozzájárulást javasolta, s azt kérdezte, Magyarkeresztúr mennyivel van előbbre, hogy megszűnt az iskola. A másik szülő azt tudakolta, miért nem próbálnak Bogyoszlóra járatni gyerekeket más településekről. A következő hozzászóló szerint: senki sem akarja bezárni az iskolát, de kénytelenek lesznek megtenni ezt a lépést. Egy „Diákok" aláírással megjelent, az iskolát féltő SMS kapcsán azt javasolta, hogy szülinapra ne mobiltelefont vagy más „menő" holmit kérjenek a szüleiktől, hanem kistesót és így lesz elég iskolás a faluban.
Az újabb hozzászóló kijelentette: helytelen volt Szilsárkányba vinni a gyerekeket. A következő megszólaló is elhibázott döntésnek tartja a Szilsárkánnyal kötött társulást.

Drámai hangon beszélt az egyik helyi képviselő asszony. Szerinte a döntéshozók az íróasztal mellett meghatározták az iskolai csoportlétszámot, a helyi képviselőket meg arra kényszerítik, hogy határozzanak az intézmények sorsáról. „Ki foglalkozik a gyerekek érzéseivel?" – tette fel a kérdést, és megjegyezte, hogy a falu élni akar. Volt, aki úgy vélte, hogy Bogyoszló tizenhat éve elveszítette stratégiai szerepét, minden település eltávolodott mellőle.

Mindemellett szóba kerültek más, a falut érintő kérdések, például az egyházközség gazdálkodása, a csatornázás szükségessége, az utak, járdák állapota, polgárőrség és futballcsapat szervezése.
Vita tehát volt, balhé ellenben nem a bogyoszlói falugyűlésen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos változás után a település

Jobaházán a jelenlegi választási ciklus legfőbb feladatának a lélekszám megtartását és a… Tovább olvasom