Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Roma közösségi ház és információs központ

A roma fiatalok felzárkóztatása érdekében hat helybeli intézménnyel és a települési önkormányzattal együttműködve pályázatot készül benyújtani a csornai roma kisebbségi önkormányzat.
Roma közösségi ház és információs központ létrehozására irányuló pályázat benyújtásáról döntött legutóbbi ülésén a csornai Roma Kisebbségi Önkormányzat. A pályázat célja a roma származású fiatalok felzárkóztatása. A pályázatot az oktatási minisztérium Phare-programirodájához kell benyújtani.

Kocsis Ottó, a polgármesteri hivatal munkatársa elmondta, hogy a kisebbségi önkormányzat hat csornai intézménnyel, illetve egyesülettel együttműködési nyilatkozatot írt alá. Az aláírókhoz várhatóan csatlakozik a települési önkormányzat is. Az intézmények a következők: Martincsevics Károly Városi Könyvtár, 408. Sz. Ipari Szakmunkásképző Iskola, napközi otthonos óvoda, Széchenyi István Általános Iskola, Népjóléti Szolgálat, Népművészeti Műhely Egyesület.
A felsorolt intézményekkel a kisebbségi önkormányzat pályázati konzorciumot alkot, a pályázatot közösen nyújtják be.
A roma kisebbségi önkormányzat felkérte a települési önkormányzatot, hogy csatlakozzon a konzorciumhoz és biztosítson ingatlant térítésmentesen a projekt megvalósításához, amelyre tizenöt hónap áll rendelkezésre.

Kocsis Ottótól megtudtuk, az intézmények anonim felmérést végeztek a roma gyerekek, illetve szüleik körében, azt tudakolva, hogy milyen programokon szeretnének részt venni. A felmérésből kiderült: magyar nyelv és irodalom, továbbá idegennyelv-oktatásra, korrepetálásra, felzárkóztatásra, számítástechnikai képzésre, táncházra, sportfoglalkozásokra lenne leginkább igény. A programokat az említett intézmények hajtanák végre.

A pályázat beadási határideje március 12., döntés májusban várható, maga a program pedig július elsején kezdődik sikeres pályázat esetén és 2004. szeptember 30-ig tart.

Bamberger Tibor, a kisebbségi önkormányzat elnöke bízik a pályázat sikerében és reméli, hogy megvalósulhat az a program, amely elengedhetetlen a roma fia- talok felzárkóztatása érdekében.
– Óriási lehetőség előtt állunk. Természetesen az elképzeléseinket a települési önkormányzat és a velünk együttműködő intézmények nélkül nem tudnánk megvalósítani. Hosszú távra tervezünk, hiszen nemcsak létrehozni kell, élettel is meg kell tölteni a közösségi házat – nyilatkozta az elnök.

A végleges program kidolgozása folyamatban van, a pályázaton megnyerhető összeg minimum mintegy tizenhét-, maximum huszonkilencmillió forint, ebből tízszázaléknyi önrésszel kell rendelkezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úgy néz ki, hogy tartalékaik is elfogynak

A babóti önkormányzat szoros költségvetést kénytelen készíteni erre az évre. Fejlesztésre szinte nem… Tovább olvasom