Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Ötven esztendő után harangot szenteltek

A Szent Anna pártfogásába ajánlott harangot adományokból és támogatásból sikerült elkészíttetnie az egyházközségnek.
1956-ban, a szanyi búcsú délutánján Kövecses József plébánossága alatt Papp Kálmán megyés püspök megáldotta a falu templomának két nagyharangját. Az egyházközségi képviselő-testület elhatározta, hogy az esemény ötvenedik évfordulójára „visszaállítják" az eredeti állapotokat és egy negyedik harangot öntetnek, melyet Szent Anna pártfogásába ajánlanak.

A munkálatokkal Gombos Miklós harangöntőmestert bízták meg. A szakember a helyszín vizsgálatakor azt javasolta a szanyiaknak, hogy az új harang öntésével együtt javíttassák ki a régi harangok tartó- és lengőszerkezetét is.

Az őrbottyáni harangöntő műhelyben el is készültek az új, vasból készült tartószerkezet darabjai, valamint a harangok lengőszerkezetei és nyelvei. Gombos Miklós és munkatársai Szent Anna napján kezdték el a munkálatokat és négy nap alatt elvégezték a felújításokat. A hétvégén dr. Pápai Lajos megyés püspök elfoglaltsága miatt Németh Gyula pápai prelátus, kanonok szentelte fel a harangot.

Tóth Imre plébánostól megtudtuk: a beruházás két és fél millió forintba került, ebből az új, 115 kilogrammos harang hétszázezer forint. A felújításra, a tartó- és lengőszerkezetek legyártására és cseréjére egymillió-nyolcszázezer forintot fordítottak. A kiadások fedezésére gyűjtést hirdettek meg. „A hívek áldozatvállalása mindenképpen kellett terveink megvalósításához. Köszönet jár mindenkinek, aki hozzájárult a költségekhez. A hívek adományaiból eddig több mint ötszázezer forint jött össze. Külön köszönet jár a község önkormányzatának és két képviselőjének, Magyar Zoltánnak és Németh Gergelynek a felajánlott hatszázhatvanezer forintért, a képviselők a tiszteletdíjukról mondtak le. A megyei önkormányzat százezer forinttal támogatta törekvéseinket" – tette hozzá Imre atya.

A munkálatok azonban a harangszenteléssel még nem fejeződtek be a szanyi templomban. A harangok villamosítására is szükség van, mivel a felújítás alkalmával új helyre kerültek a harangházban.
– Sokan kérdezték már, hogy mikor és milyen alkalmakkor fog szólni az új harang – újságolta a plébános. – Úgy tervezem, hogy a szentmisék kezdetét nem kettő, hanem három harang fogja jelezni, illetve az úgynevezett estharangszókor, este nyolc órakor is az új harang szólal meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bodonhelyen megújult a katolikus templom

Hosszú idő után megújulva, megszépülve várja a híveket Bodonhelyen a katolikus templom. A Rába menti… Tovább olvasom