Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Leszavazták a fideszes alpolgármester-jelöltet

Egységes-e a kapuvári jobboldal? Ez a kérdés merül fel azután, hogy a képviselő-testület alakuló ülésén nem választották alpolgármesterré a dr. Biró Péter által javasolt, Fidesz-alelnök Kóczán Zoltánt.
A Kisalföld szombati számában be számoltunk arról, hogy a kapuvári önkormányzat képviselő-testülete nem tudott alpolgármestert választani alakuló ülésén. A polgármester Kóczán Zoltán személyére tett javaslatot, ám a fideszes képviselő megválasztását a testületi tagok fele elutasította, így Kapu vár egyelőre alpolgármester nélkül maradt. A kérdésben újabb döntés várhatóan két hét múlva lesz.

Aggályok az utolsó pillanatban
Az eset kapcsán felvetődik a kérdés, mi történt az elvileg és a papírforma szerint is jobboldali többségű testület ben, hisz az előzetes hírek arról szóltak, hogy a jobboldali szervezetek összefogása erős egységet alkot. A kérdésre Magyar Attila, a Fidesz kapuvári elnö ke, önkormányzati képviselő adott választ, de megszólalt a többi érintett is.
– A megállapodások értelmében az alpolgármester a Fidesz soraiból kerül ki – mondta Magyar Attila. – A párton belül több jelölt neve is szóba került, de olyan is akadt, aki egyéb más meg bízatása miatt nem vállalta a jelöltséget. A megbeszélések során dr. Biró Péter polgármester választotta ki a több lehetséges jelölt közül Kóczán Zoltánt. Az egyeztetések során még nem merült fel aggály a Fidesz alelnökével kapcsolatban, egészen az alakuló ülést meg előző percekig. Az idő rövidsége miatt további egyeztetésekre nem volt lehetőség, várhatóan a jövő héten alakul ki végleges álláspont mind a frakciókkal, mind a bizottsági felállásokkal kapcsolatban és ekkor születik döntés az alpolgármester személyét illetően is.

„Az alpolgármestert továbbra is a polgármesternek van joga jelölni, így ő dönti el, hogy kit látna szívesen ezen a poszton." Magyar Attila

Biró: „Nem ért váratlanul"
A testületi szavazásról dr. Biró Péter polgármester úgy nyilatkozott a Kisalföldnek, hogy nem érte váratlanul a döntés.
– Az előzetes egyeztetések során a szavazás végeredménye nem volt érzékelhető ilyen élesen – hangsúlyozta dr. Biró Péter. – Az ülés előtti hangulatból és a megnyilatkozásokból éreztem, hogy könnyen patthelyzet alakulhat ki, de nem esünk kétségbe, próbálunk ezután is közös nevezőre jutni. Kijelenthetem, hogy a jobboldal továbbra is együtt van, de ezt a kérdést talán tovább kellett volna érlelnünk és nem kellett volna ilyen hirtelen sort keríteni az alpolgármester-választásra. Én most is Kóczán Zoltán személyében gondolkodom, de a következő napokban egyeztetünk még. Mindenképpen olyan alpolgármestert szeretnék, akivel a testület többi tagja is egyetért és akivel együtt tud dolgozni.

Vállalja a megmérettetést
Kóczán Zoltán érintettként el mondta, hogy az alakuló ülésig nem kovácsolódott teljesen össze a jobbol dal, de az összefogást nem veszélyezteti ez a sikertelenség.
– A sikertelen alpolgármester-választás eredményeként vélhetőleg el gondolkodnak a jobboldali képviselők és ha ezáltal alakul ki egy erősebb egység, mindenképpen megérte – fejtette ki véleményét Kóczán Zoltán. – A napokban lesz a jobboldali szervezeteknek összejövetele, ahol az újbóli egyeztetések után várhatóan megoldódnak a problémák. Ha a polgármester úr továbbra is bízik bennem és engem jelöl a tisztségre, akkor természetesen vállalom az újabb megmérettetést. Az biztos, hogy az alpolgármestert a Fidesz adja Kapuváron, de az elképzelhető, hogy ez nem én leszek, hanem más, hisz ez is benne van a pakliban. Véleményem szerint ennek az ügynek az lesz az eredménye, hogy a jobboldal teljesen összekovácsolódik, és ez a lényeg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alpolgármester nélkül maradt Kapuvár

Nem tudtak alpolgármestert választani a kapuvári önkormányzat képviselő-testületének alakuló ülésén.… Tovább olvasom