Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Könyvbemutató: Parázsból hamu

Parázsból hamu című könyvét mutatta be kollégánk, Varga Lajos Csornán, a Martincsevics-könyvtárban. Varga Lajos író, újságíró, a Kisalföld felelős szerkesztője a Parázsból hamu című művéről Horváth Győző tanár-néprajzkutatóval beszélgetett.
A könyvről Horváth Győző beszélgetett Varga Lajossal.
Hamar kiderült, Horváth Győző és Varga Lajos barátsága több évtizedes, így igazán bensőséges, közvetlen társalgás alakult ki a hallgatóság előtt.
Szó esett kettejük első találkozásáról a sobori tanítólakáson, amikor az író verseit mutatta meg Győző tanár úrnak. A szavak mögül régi emlékek bújtak elő, a beszélgetők felidézték például a sobori Németh Kálmán bácsi alakját, aki a község hegedűse volt. Felemlegették a falu határában ma is álló vadkörtefát, melynek a könyvben egy egész fejezet állít emléket. Varga Lajos életútját követve megismerkedhetett a közönség a városi emberré válás nehézségeivel, kihívásaival is.
Az érdeklődők megtudhatták: a Parázsból hamu egyfajta vallomás, ugyanakkor apró üzeneteket is közvetít. Benne van mindaz a tradíció és értékvilág, melyet az író a szülőföldtől, az ősöktől, a földön két lábon járó édesapától és a költői, lírikus lélekkel megáldott édesanyától s a barátoktól is kapott.
A beszélgetésbe később a találkozó vendégei is bekapcsolódtak, felemlegetve a Varga Lajossal közös élményeket, emlékeket, hisz a hallgatóság soraiban sokan foglaltak helyet, akik személyes ismerősei, sőt, barátai az írónak. A rendhagyó író-olvasó találkozót Varga Lajosné Márti asszony felolvasásai tették még bensőségesebbé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kenyérsütés hat a gyermeki lélekre

Sebastián Norberto Musmeci, a bolognai egyetem professzora a napokban Csornán vendégeskedett.… Tovább olvasom