Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Kevesebbet ér a cukorrépa

A páli Mezőgold 21. kft. 121 hektáron termelt idén cukorrépát, ez a terület 40 hektárral kevesebb a tavalyinál.
Jó termést várnak idén a cukorrépa-termelők, a növény jövedelmezősége viszont csökkent. Németh Imre, a páli Mezőgold 21. kft. vezetője arról beszélt a Kisalföldnek, hogy számos költség terheli a termesztést. A szakember úgy fogalmazott, hogy el kell gondolkodni azon, foglalkozzanak-e jövőre is cukorrépával.

A páli Mezőgold 21. kft. 121 hektáron termelt idén cukorrépát, ez a terület 40 hektárral kevesebb a tavalyinál.

– A tavalyi év eredményeitől öt-tíz százalékkal maradunk el, igaz, a 2005-ös esztendő a csúcs volt a cukorrépa szempontjából – kezdte Németh Imre. – A minőség viszont jobb, mint egy évvel ezelőtt. Az úgynevezett digesszió – a répa cukorfoka tulajdonképpen – magasabb. Mi átlagosan 17,7 százalékot értünk el. Sajnos, a felvásárlási ár viszont csökkent a tavalyihoz képest. Most a 16 cukorfokos répáért 32,86 eurót adnak tonnánként, ami 270 forintos elszámolással 8872 forintot jelent. Ez az ár azonban csak a kvóta szerinti mennyiségre vonatkozik, a kvótán felüli mennyiséget olcsóbban veszik át. A mi társaságunknak 5200 tonnányi kvótája van, a várható termés pedig 6000 tonna. Tavaly 2500 tonnával adtunk le több cukorrépát, mint amennyi kvótánk volt. Ennek felvásárlási ára jóval, 5092 forinttal kevesebb, mint a „kvótás". Idén 800 tonna cukorrépánkat érinti ez az árcsökkentés. A gyárral egyébként jó a kapcsolat, korrekt a beszállítás, korrekt a kifizetés.

A jövőről szólva Németh Imre elmondta: érdemes elgondolkodni azon, hogy a következő évben kifizetődő-e cukorrépát termeszteni. 2007-ben ugyanis még kisebb árral számolhatnak a gazdák, 29 euróval tonnánként.
– Ez az alapár, ami azt jelenti, hogy egy jó termésnél is 400 ezer forint alá csökken a bevétel hektáronként – számolgatott a páli mezőgazdász. – Ez pedig már nem biztos, hogy jövedelmező. Emeli a termelési költséget például a szedés, egy hektárért, mivel saját gépünk nincs, 55 ezer forintot fizetünk. Ehhez hozzáadhatjuk a vetőmag árát, a növényvédő szert, a műtrágyázás költségeit, ami mind évről évre emelkedik. Csak a vetőmag például egy hektárra 60 ezer forint volt. Említhetem a szállítási és tisztítási költséget, amire ugyan kapunk kompenzációt a gyártól, de csak a beszállított, elszámolt mennyiség után. A szállítási díjat viszont a ténylegesen beszállított, azaz a szennyezés miatti levonás előtti mennyiség után fizetjük. Minél nagyobb tehát a szennyezettség, annál nagyobb a veszteségünk. Az a termelő, aki a gyárból nem hozza el a szeletet – a cukorgyártás mellékterméke –, szeletmegsemmisítési díjat fizet. 100 forintot kell fizetni tonnánként répaátvételi és földelhelyezési költségként. Az árcsökkentés miatti kompenzációként jár majd az úgynevezett Saps-támogatás. Erre az igényünket benyújtottuk, de hogy mikor és mennyi támogatásban részesülünk, még nem tudjuk. Kapunk még ezenkívül területalapú támogatást is, de mindezek mellett is el kell gondolkodnunk, hogy jövőre is belevágunk-e a cukorrépa-termesztésbe. Ha úgy döntünk, hogy nem, akkor azt is alaposan körül kell járnunk, hogy mivel tudjuk kiváltani a növényt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebben élnek Zsebeházán

Zsebeháza neve a Sebestyén személynév rövidítésével – Sebe – és a háza szó összeolvadásával keletkezett. Mai címerében pálmalevelek között kardot tartó oroszlán látható, felette koronával. E jelkép fogadja a faluba érkezőt a Magyarkeresztúr és a Szil felé vezető úton is. Az érkezőket egyre kevesebb helybeli várja, csökken a település lélekszáma. Tovább olvasom