Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Gyarapítani szeretnék a falugondnoki hálózatot

Polgármesterek és falugondnokok találkoztak nemrégiben Beleden, hogy szakemberektől kapjanak tájékoztatást a falugondnoki hálózat jövőjéről és a pályázati lehetőségekről. A Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete beledi találkozóján a hálózat pályázati lehetőségeiről, az uniós csatlakozás kérdéseiről tájékozódtak.
Wágnerné Kozma Judit
Wágnerné Kozma Judittól, az egyesület titkárától megtudtuk, hogy megyénkben jelenleg 12 településen működik a falugondnoki intézmény, céljuk, hogy ez a szám növekedjék.
– A 600 lakos alatti települések polgármestereit hívtuk meg a találkozóra, hiszen ők jogosultak arra, hogy a falugondnoki szolgálatot létrehozzák – mondta Wágnerné Kozma Judit –, Győr-Moson-Sopron megyében 64 ilyen falu van.
Országosan körülbelül 1500 település jogosult a falugondnoki szolgálat működtetésére, s jelenleg mintegy 700 községben van ilyen. Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium minden évben pályázatokkal segíti az önkormányzatokat az új szolgálatok beindításában, hisz a települések a kötelező szociális alapellátási feladatukat a falugondnoki szolgálat működtetésével is megoldhatják. A tárca segítséget nyújt a régi, nyolc-tíz éves gépkocsik cseréjéhez is.
– A települések kétféle módon vehetik igénybe az állami támogatást – tájékoztatott Wágnerné Kozma Judit. – Lehet pályázni a szükséges gépkocsi megvásárlásához, ez idén legfeljebb hétmillió forint. A minisztérium ezenfelül kétmilliós normatívával is segít. Ebből a gondnok bérezését, az üzemanyagköltséget és egyéb kiadásokat lehet fedezni. A másik forma, amikor az önkormányzat saját forrásaiból szerzi be az autót, és azzal jelentkezik be a rendszerbe. Így is jogosult a normatívára. Viszont mindkét esetben szükséges a működési engedély. Ennek hiányában az állami pénzekhez nem lehet hozzáférni.
Az egyesület következő rendezvénye április 9-én lesz, szintén Beleden, amikor a 2003-as pályázatok elkészítéséhez adnak konkrét segítséget.
„ Beleden arról is tájékoztattuk a polgármestereket, falugondnokokat, hogy 2003-ban milyen pályázati lehetőségei vannak a szolgálatnak, illetve beszéltünk az európai uniós csatlakozás szociális szolgáltatásokat érintő kérdéseiről is."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

804 milliós siker és bukás

Ma Tocsik Márta a talán leginkább elhíresült csornai származású magyar. Olyannyira, hogy 1996 óta… Tovább olvasom