Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 0°C

Csornán elkezdődtek a felülvizsgálatok

Október elsején váltás történt Csornán a polgármesteri poszton. A város jelenlegi vezetőjét az eddigi tapasztalatairól kérdeztük.
Csornán elkezdődött az elmúlt ciklus kötelezvényeinek, szerződéseinek felülvizsgálata. De ha szükséges, a korábbi időszakra is visszanyúlik az ellenőrzés – nyilatkozta egyebek mellett a Kisalföldnek Turi György, a város polgármestere.

– Bő másfél hónapja derült ki, hogy a csornaiak többsége önt bízta meg a polgármesteri teendők ellátásával. Sikerült beilleszkedni az új munkakörbe?

– Egyfajta kettősség jellemzi a tevékenységemet, hisz amellett, hogy rengeteg a tanulnivalóm, a napi feladatokat is el kell látni. Nemegyszer a régebbi határozatok alapján kell döntést hoznom. Feladat van bőven és szeretnék mindenben tisztán látni. Például elindítottuk az elmúlt ciklus kötelezvényeinek, szerződéseinek felülvizsgálatát, de ha szükséges, a korábbi időszakra is visszanyúlik az ellenőrzésünk. A teljes körű pénzügyi átvilágítás eredményének ismeretében szeretnénk elkészíteni a jövő évi költségvetés koncepcióját.

– Ha már a pénzügyi átvilágítást említette, a városban különböző adatokat hallani a hiány mértékéről: beszélnek három-négyszázmillióról, sőt, közel egymilliárd forintról is.

– Pontos adatot csak a vizsgálat befejeztével tudok mondani.

– Sikerült megismerni a hivatali apparátust?

– Még kezdetben a jegyző úrral végigjártuk az osztályokat, tájékoztattak az ott folyó munkáról és természetesen a személyes találkozás is fontos volt számomra.

– Megtörtént az ismerkedés az intézményeknél is?

– A Széchenyi-iskolában kétszer jártam a felújítás kapcsán felvetődő gondok miatt. A Hunyadi-gimnáziumban ugyancsak kétszer voltam, egyik alkalommal személyes ügyben, amikor a harmincöt éves érettségi találkozónkat rendeztük. Természetesen amint az időm engedi, szeretném alaposan megismerni az összes intézményt.

– Várható-e létszámcsökkentés, illetve terveznek-e személycseréket?

– Egyelőre létszámstopot rendelünk el és az intézményeknél is tervezünk egy átvilágítást. Annak függvényében döntünk.

– A helyieket leginkább foglalkoztató témákat – ipari park, termálfejlesztés – mennyire sikerült áttekinteni?

– Az ipari parkban megkezdődött a közművek – csatorna, víz, villany – telepítése és a szilárd burkolatú út építése, erről személyesen győződtem meg. Tárgyaltam az egyik befektetővel, a Hantech Zrt. tulajdonosával, Zelenka úrral, aki elmondta, hogy cégének szakmunkás-utánpótlásra van szüksége. Emellett további befektetőkkel is tárgyalunk. A termálberuházásról előzetes megbeszéléseket folytattunk a német G1-társaság képviselőivel. Megállapodtunk, hogy hamarosan a konkrétumokról tárgyalunk.

– Ön szerint megvalósul Csornán a termálberuházás?

– Enyhén optimista vagyok.

– Korábban a német befektető azt ígérte, hogy 2008 karácsonyára megnyílik az új létesítmény.

– Szeretném, ha így lenne. Hangsúlyozom, egyelőre még csak tárgyalunk a befektetővel.

– Melyek azok a feladatok, amelyek sürgős megoldásra várnak?

– Pillanatnyilag a legfontosabb feladatnak azt tekintem, hogy a kórház további működésére megoldást találjunk, hisz a város és a környék egészségügyi ellátása szempontjából szükség van az intézményre. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy kórházunk a jelenlegi helyzetét a kormányzati megszorító intézkedéseknek köszönheti.

– Rendelkezik valamilyen információval a várost elkerülő út megépítésével kapcsolatban?

– Arról értesültem, hogy a második Nemzeti Fejlesztési Tervben nem szerepel a kiemelt beruházások között. Holott, Medgyessy Péter a 2002-es önkormányzati kampánykörútjának csornai állomásán azt ígérte, hogy már 2003-ban elkezdődik a munka.

– Az eddig tapasztaltak hatására nem bánta meg, hogy belevágott ebbe a munkába?

– Nem bántam meg, mert érzek magamban annyi erőt, hogy megfeleljek a kihívásnak. Az viszont igaz, hogy az elmúlt másfél hónapban teljesen megváltozott az életritmusom.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés a csornai kórház megmentéséért

„ A felújítás eredményeként a Margit Kórház épületállománya és műszerezettsége jó színvonalúvá vált. Ezt a körülményt nem lehet és nem is akarjuk figyelmen kívül hagyni, amikor a kórház jövőjéről gondolkodunk. Ez azt is jelenti, hogy senki sem akarja megszüntetni, bezárni vagy felszámolni a csornai kórházat” – mondta Kökény Mihály. Tovább olvasom