Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Bogyoszlói téesz: ötvenéves és ma is erős, sikeres

Bogyoszló - Ötven éve alakult meg Bogyoszlón a Békéért Termelőszövetkezet. Jogutódja ma a térség egyik legerősebb mezőgazdasági vállalkozása.

Téeszük alapítására emlékeztek a bogyoszlóiak az ötvenedik évfordulón. Ki keserűbb szájízzel, ki békésebb hangulatban gondol a faluban a közös szervezésére, de egy biztos: a Békéért Termelőszövetkezet jogutódja ma is az egyik legjobban működő gazdaság a térségben.

A megalakulás évfordulóján ünnepi közgyűlésükön a még élő harminc alapító tag közül tizennyolcan vettek részt. A téesz történetét Németh Vilmos elevenítette fel.

– A téeszek szervezése annak idején kényszerű, politikai akarat volt. Ahogy az elmúlt öt évtizedben is mindig a politika irányította a változásokat. Bogyoszlón sikerült az évtizedek alatt olyan feltételeket teremteni, hogy a szervezet, akármilyen formában is működött, stabil maradt – mondta.

Eleinte a szövetkezetben minden munkát kézzel végeztek.
Eleinte a szövetkezetben minden munkát kézzel végeztek.

1959-ben háromszázharmincnyolc taggal, 2202 kateszteri holdon alakult meg szövetkezet a községben. A gazdák alkalmazkodtak az újhoz, a legjobbak a szövetkezet élére álltak, vezetői lettek. Eredményes munkát végeztek a közös földeken, amit az akkori rendszer is elismert. Többször lettek járási elsők, ˝élenjárásukért˝ háromszor kaptak vándorzászlót. 1975-ben újabb jelentős változás történt: az országosan meghirdetett centralizálásnak megfelelően a bogyoszlói téesz egyesült a magyarkeresztúrival, a potyondival és a jobaházival: 3621 hektáron gazdálkodtak tovább, megindult az ipari méretű termelés. Kialakult a háztáji is, nemcsak a téesz gyarapodott tehát, hanem a tagjai is. A szövetkezet tejtermelése, üszőnevelésük, bikahizlalásuk, sertéstenyészetük jó hírű, sikeres volt. 1980 és 1985 között 32 millió forint értékben építkeztek és 42 millió forintot fordítottak gépfejlesztésre. 480 férőhellyel szakosított tejtermelő telepet alakítottak ki, minőségi és mennyiségi mutatóik országos elismerést hoztak.

Mára minden gépesített. A tehenészetben ötszáz szarvasmarhát tartanak.
Mára minden gépesített. A tehenészetben ötszáz szarvasmarhát tartanak.

A rendszerváltás utáni időszak nem volt könnyű a bogyoszlói téesznek sem. Termőterületük 1960 hektár maradt és százharminckét aktív tag látta el a feladatokat. Az új időkhöz később ismét alkalmazkodtak a helyiek. 2000-ben megalakították a Cankó 2000 Kft.-t. Vezetője Németh Vilmos, a cég hetvenhat dolgozónak ad munkát. A térség legnagyobb foglalkoztatója a kft. Jelenleg 1800 hektáron gazdálkodnak, tehenészetükben 500 állatot gondoznak. A társaság irányítja ma már a farádi szövetkezetet is, ahol szintén eredményes a gazdálkodás. Németh Vilmos megjegyezte: olyan termékeket állítanak elő, melyekre mindig szükség lesz. Emiatt a jövőbe ugyan nem optimistán, de bizakodva tekint. Tudják, a közgazdasági, piaci körülmények folyamatosan újabb kihívásokat jelentenek. A versenyre azonban készülnek és megállják a helyüket.

A Cankó 2000 Kft. a térség egyik legjobban működő mezőgazdasági vállalkozása. Képünkön Lakatos Gábor.
A Cankó 2000 Kft. a térség egyik legjobban működő mezőgazdasági vállalkozása. Képünkön Lakatos Gábor.

Bogyoszlón sikerült az évtizedek alatt olyan feltételeket teremteni, hogy a szervezet, akármilyen formában is működött, stabil maradt.

Olvasóink írták

 • 3. sziszifusz 2009. július 08. 11:42
  „Fűzfavesszőzzétek meg a más komenestáját- hiszen minden nem komenista vállalkozásban a dolgok rendje fordított - kavicsbányában a lapátos keres legtöbbet és még a másik tsz-ben meg a a volt komenista elnök/ volt kulák gyerek/ keres és tulajdonol legkevesebbet?/!/
  Igenis legyünk 20ha-os őstermelők.Kert-Magyarország.”
 • 2. mitirjak 2009. július 05. 09:16
  „Volt munka,megélhetés,stb.Felszámolták a jól működő Tsz-eket,nem csak mezőgazdaságit,üzemeket,vállala-
  tokat,stb.Most ,mind külföldi érdekeltségü cégek,a dolgozóit,mint rabszolgáit,éhbérér dolgoztatja!Ha valaki
  ellenszegül:REPÜL! Ez kellett? Kinek?”
 • 1. FűzfaVessző 2009. július 03. 21:29
  „1.Paraszt.....
  A volt párttitkárok, a volt TSZ elnökök a mostani többségi tulajdonosok.Érdekes módon nekik volt pénzük, hogy a névérték 10%-a alatt felvásárolják az üzletrészeket. Az egyesszámú vezetők természetesen(demokratikusan)alapból magasabb üzletrészt kaptak. A szavazatok vagyonarányosak, osztalékot nem fizetnek. Így jött létre a bérrabszolgaság.
  F.V.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elődeik nyomdokain

Farád - Lovasverseny, tűzoltó-bemutató és nosztalgiaaratás a Rábaközben. Tovább olvasom