Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 8°C Még több cikk.

Bizonytalanságban a kisközségek óvodái

Az önkormányzati vezetők már gondolkodnak, mit lehetne tenni az intézmények megmentéséért.
A Kisalföld tegnapi számában olvashatták, hogy a rábaközi településvezetők aggódnak iskoláikért. Az óvodák helyzete, működése szintén bizonytalan a kisközségekben, a törvényi előírások ezen intézményeknek sem kedveznek. A gyereklétszám mindenhol csökken és sok helyen már most sem érik el a csoportonkénti 16 főt.

Dénesfa: csak 12 gyermek

Dénesfán például 12 gyermek jár oviba, az intézmény a beledi Általános Művelődési Központ része. Takács Lajos polgármester szerint ugyancsak el kell gondolkodniuk, hogy mi lesz a sorsa a Cziráky grófok által alapított óvodának. A végső megoldás esetükben is az, hogy a gyerekek Beledbe ingáznak.

Beled: hat évvel lehet előre gondolkodni

Tompáné Balogh Mária polgármester a Kisalföldnek elmondta: Beledbe évtizedek óta járnak át a vásárosfalui és edvei gyerekek. Busz viszi őket reggel és haza is délután. Semmi gond az ellátással, a kicsik nem sínylik meg a bejárást.

– Az ovikkal ugyanaz a helyzet, mint az iskolákkal. A létszámnak meg kell lennie, a törvény tizenhat főt ír elő csoportonként – tette hozzá Tompáné Balogh Mária. – Országos tendencia, hogy csökken a gyereklétszám, leépítések, elbocsátások jellemzők. Egy-egy településen hat évre előre látható, mennyi a gyerek, azaz mennyien lesznek az intézményekben. Azon kell elgondolkodniuk az önkormányzati vezetőknek, hogy az alacsony létszámokkal fenn tudják-e tartani az iskolát, óvodát, vagy nincs más megoldás, mint a bezárás.

Vásárosfalu: nem hátrány az utazás

Molnár Sándor, Vásárosfalu polgármestere szerint semmilyen hátrányuk nem származik a helyi gyerekeknek abból, hogy a szomszédos településre járnak óvodába. – Nálunk az 1960-as években szűnt meg az óvoda, tehát már a mostani gyerekek szülei is Beledbe jártak. Ez nem hátrány, hiszen a falubusz háztól házig szállítja őket, sőt, a gyerekek nagyon szívesen mennek akár kerékpárral is. Ezért lenne jó, ha a két falut összekötő bicikliút elkészülne – fogalmazott Molnár Sándor. Azt is elmondta, hogy az önkormányzat a normatívát Belednek adja át, így egyéb költséggel nem jár az, hogy gyerekeik ingáznak.

Rábcakapi: már megszűnt

Rábcakapin 2005-ben szűnt meg az óvoda. A gyereklétszám annyira lecsökkent, hogy az önkormányzat nem tudta tovább vállalni az intézmény fenntartását. Az épületet hasznosítja a község, folyamatban van a felújítása, belső átalakítása. Lakásokat alakítanak ki, mert szeretnének bekapcsolódni a falusi turizmusba.

Dör: marasztalják a kicsiket

Dörben még önálló intézményként működik az óvoda, jelenleg huszonhét gyerekkel. Dóczy Géza polgármester érdeklődésünkre kijelentette: hosszú távú tervük, hogy a faluban maradjanak a legkisebbek.
– Megvizsgáljuk, hogy mit tehetünk, ragaszkodunk az ovihoz. A kisgyerekeket utaztatni ugyanis sokkal nehezebb, mint az iskolásokat. Az épület rendelkezésre áll, megfelelő körülmények vannak, ott működik a konyha, onnan oldjuk meg a közétkeztetést. Társulást is el tudok képzelni, de csak úgy, ha helyben maradnak az óvodások – fejtette ki Dóczy Géza.

Acsalag: ha egy csoporttal is, de működtethető

Jéger Mihály acsalagi polgármester bízik a jövőben az óvodát illetően.
– Belátható időn belül biztosított az intézmény működése. A földszigeti gyerekekkel együtt 23 a létszám, értük Csornával társulást kötöttünk. 2008–2009-ben viszont úgy néz ki, hogy 17-re csökken a gyerekszám, de bízom benne, hogy ennyivel is tartható az óvoda. Az önkormányzat költségvetését nem terheli meg nagymértékben a fenntartás, évente mintegy négy-ötszázezer forinttal kell kiegészítenünk az állami normatívát. Azt remélem, hogy ha egy csoporttal is, de tovább működtethető az ovi hosszú távon – tájékoztatott Jéger Mihály.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új autó Zsebeházán

A másfél száz lelkes Zsebeházán – ahol a lakosság nagy része idős, egyedülálló – két éve… Tovább olvasom