Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A győztes csornai csatára emlékeztek

A jóakarat, a tisztesség, az elődök tisztelete, a közös érdekek szem előtt tartása a mai rohanó világunkban sem veszett, veszhet ki belőlünk – hangzott el egy csornai ünnepségen.
Az elődök tisztelete: Elhelyezték az emlékezés koszorúit.
A Kmety György Társaság szervezésében az 1849. június 13-án lezajlott győztes csornai csatára és vezénylő tábornokára emlékeztek – szűk körben – a minap a rábaközi városban Kmety György Szent István téri szobránál.
Kertész Károly, a 408. Számú Ipari Szakmunkásképző Iskola igazgatója, önkormányzati képviselő beszédében felidézte Kmety György tábornok életét és a csornai csata történetét.

Mint fogalmazott, a város ma is őrzi a 154 évvel ezelőtt lezajlott csata és szabadságharc emlékét. A szónok méltatta az 1997-ben megalakult Kmety-társaság tevékenységét. Kifejtette, ennek és a széles körű lakossági-társadalmi összefogásnak köszönhetően 1999-ben a tábornokot ábrázoló szobrot, tavaly pedig Kossuth Lajos emléktábláját avathatták fel Csornán.

Végezetül reményét fejezte ki, hogy az egyének összefogása Csornán és az egész országban egyaránt adja azt az erőt és kitartást, amellyel közelebbi és távolabbi céljainkat meg tudjuk valósítani.
A beszéd után a város, valamint a Kmety-társaság vezetői megkoszorúzták a tábornok szobrát és az 1848–49-es szabadságharcban részt vett premontrei kanonokok emlékművét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét szabad a fürdés

A bősárkányi Szávíz vízicentrum-strandfürdő vízminősége megfelelő. A tisztiorvosi szolgálat és a… Tovább olvasom