Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

85 évesen is aktív a sport szerelmese

Még nyolcvanöt évesen is aktív életet él a kapuvári sportélet elmaradhatatlan alakja, Lengyel Mihály. Misi bácsi szerint a hosszú és boldog élet alapja mindenekelőtt az egészség.

Még néhány évvel ezelőtt is rótta a köröket a helyi sportpályán a napjainkban 85 éves kapuvári Lengyel Mihály. Ahogy az ismerősei nevezik, Misi bácsi kihagyhatatlan alakja volt a helyi sportéletnek. A Kapuvári Sportegyesület (KSE) egykori vezérszurkolója, a baráti kör tagja napjainkban is aktív életet él, ahogy felesége mesélte, egy komoly műtét után a kórházból kijövet már nem lehetett lekötözni sem a mozgékony idős embert.

– Kapuváron születtem 1926. február ötödikén, egy kilencgyermekes családba – mesélt a kezdetekről Misi bácsi. A nagy család természetesen meghatározta a gyermekkort is, már kilencévesen a közeli erdészetben dolgozott. A munka végigkísérte egész életét, az Esterházy hercegségben béresként bejárta szinte az összes majorságot, Kistölgyfamajortól Földvármajorig. – A munkahelyek közül nem maradhatott ki az akkoriban nagyon sok munkást foglalkoztató kendergyár sem – mondta Lengyel Mihály. A sportot már a kendergyári évek alatt kezdte el, „már ha sportnak lehet nevezni azt, hogy a lovas fogat mellett futottam a kenderüzemtől Kapuvárig" mesélte. A herceg által alapított kapuvári húsgyár mellett lévő sportpálya volt Misi bácsi „sportkarrierjének" következő állomása. – Sokan jártak oda a negyvenes évek elején, már a leventeoktatást is ott kaptuk – mondta. A húsgyári pálya mellől vitték aztán már a jó futót országos versenyekre is, egy szombathelyi megmérettetésről aranyérmet hozott haza 1943-ban. A négyszáz méteres futásban megnyert érmet azóta is őrzi emlékei közt. Azt csak érdekességképpen tette hozzá, hogy akkoriban cipő nélkül futották meg a versenytávokat.

Lengyel Mihály: Akkoriban az volt az edzés, hogy futottam a lovas fogat mellett a kenderüzemtől Kapuvárig.
Lengyel Mihály: Akkoriban az volt az edzés, hogy futottam a lovas fogat mellett a kenderüzemtől Kapuvárig.


– A fővárosban is versenyeztünk és Olaszországba is kivittek volna, ám a háborús évek közbeszóltak – mondta Misi bácsi.

A sport szeretete továbbra is maradt, ám már csak „civilben", a kapuvári KSE-pályán továbbra is nap mint nap rótta a köröket, ahogy elmesélte, idősebb korára egy alkalommal emiatt bolondnak is nézték. – Az életem jó része a KSE-pályán zajlott, hiszen a futás mellett a focicsapat vezérszurkolója és a baráti kör tagja is voltam – mondta Lengyel Mihály. Sportszeretetét fia örökölte, aki a kapuvári NB III-as csapatot erősítette.
Későbbi munkájáról Misi bácsi elmondta: világéletében fuvarozott, a környékbeliek szerint fogata elválaszthatatlan volt a kapuvári mindennapoktól. – Lovakkal megtettem nemegyszer a kapuvár–badacsonyi utat, parasztszekéren két boroshordót szállítottunk – mondta. Rendszeres „járata" volt a soproni sóhivatalba, majd később a város környéki cégekhez. A lovak majdnem napjainkig végigkísérték, kórházi műtétjét követően vált meg kedvenc állataitól. Hozzátette: autóval sosem járt, a „géperejűt" nem szerette.

Minapi születésnapján még mindig felkeresték a barátok, sporttársak, ahogy egyikük elmondta: Misi bácsi szervezőerejére a mai napig szükség lenne. Az idős férfi lapunknak megjegyezte: a hosszú és boldog élet alapja mindenekfelett az egészség.

Olvasóink írták

 • 5. matyaskiraly66 2011. február 23. 01:55
  „Misi bacsi boldog szulinapot!!!!!!!!!!!
  On egy tortenelmet irt kapuvaron es remelem meg nagyon sokaig tud meselni majd es a fialatalokat megtudja tanitani hogy lehet megrakni a szekeret szivlapattal!!!
  On jobban hozza tartoziik kapuvarhoz mint a kenyer szego asszony!!!!!!!!!

  hajra kse,vagyis a regi kse!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-)))

  talan a mostanit valami hozza erto emberek probalnak meg iranyitani meg talan talalnanak befektetoket is!!!!!!!

  ciao:-)”
 • 4. Révfalui-szúnyog 2011. február 18. 20:01
  „Misi bátyó!
  Hányszor repüljek el Révfaluból Kapuvárra belecsípni kend fenekébe ahhoz, hogy ne hízzak el?”
 • 3. rittersport 2011. február 17. 10:51
  „...a hosszú és boldog élet alapja mindenekfelett az egészség,meg a barátnője 20 éve :-)”
 • 2. igazszó 2011. február 17. 10:13
  „Köszönjük, hogy megosztották az olvasókkal ezt a mindenki számára példaértékü, tanulságos, és követendő emberi életet!
  Nagyon sok boldogságot, jó egészséget, hosszú életet, és sok szeretetet kívánok Misi bácsinak!”
 • 1. elemér 2011. február 17. 08:03
  „Kivánok hosszu életetet Misi bácsinak. Példát lehet róla venni életstilusban. Sokan manapság elhiznak és elpuhulnak aztán korán elhalnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zöld zsákokat kötelesek elvinni

"Ha lett volna 1–2 liter ital kitéve a kuka mellé, még plusz 2–3 zsák szemét sem… Tovább olvasom