Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

„ Pályázati” hét Csehországban

A csermajori tejipari szakközépiskola két tanára tanulmányúton vett részt az intézmény cseh testvériskolájában.
A csermajori Ujhelyi Imre-szakközépiskola két pedagógusa, Kalmár Árpád szakoktató, az iskola tanüzemének vezetője és Vörösné Varga Piroska németnyelv-tanár egyhetes tanulmányúton vehetett részt Csehországban. A Leonardo Nemzeti Iroda pályázatán nyertek támogatást a kromerizi látogatáshoz.

Ahol nincs osztálynapló...

A tanulmányútról Vörösné Varga Piroska számolt be.
– A programnak megfelelően tanulmányozhattam az ottani idegen nyelvi képzés feltételeit, németórákat látogattam, majd elemeztük a látottakat, hallottakat didaktikai és módszertani szempontból – kezdte a csermajori pedagógus. – Szakmai cikkeket fordítottam, ottani segítőm készségesen válaszolt kérdéseimre. Tapasztaltam, hogy náluk is csoportbontásban folyik a nyelvtanulás. A kötelező érettségi tárgy a cseh nyelv és a szakmai technológia, ezek mellett a tanulók választhatnak matematika vagy idegen nyelv, kémia vagy mikrobiológia, illetve géptan közül, azaz négy tárgyból érettségiznek. Érdekes, hogy náluk nincs hagyományos osztálynapló, hanem számítógépen történik a diákok adatainak, jegyeinek rögzítése. Az itt szereplő adatokat csak az igazgató és helyettese, valamint az osztályfőnök tudja megnézni. A többi szaktanár csak az általa oktatott tárgyakat láthatja.

Vizsgálatok közben

Kalmár Árpád az iskola tanüzemében, a Kromilk tejüzemben ismerkedett a gauda sajt gyártásának technológiájával és az üzem HACCP minőségbiztosító rendszerével. A csermajori vendégek a cseh iskola jól felszerelt mikrobiológiai és kémiai laboratóriumában figyelhették meg a tanulókat különböző vizsgálatok közben.
– Szabadidőnkben és a gyakorlat utolsó napján lehetőségünk volt a cseh város, KromYi~ történelmi és kulturális nevezetességeivel, gyönyörű parkjaival megismerkedni – tette hozzá Vörösné Varga Piroska.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adó- és díjbevételt hoz a városnak

A beruházó szerint javítja a villamosenergia-ellátás biztonságát, emellett iparűzési és… Tovább olvasom