Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

50 millióért indítana pert a város

A csornai önkormányzatnál keresik a megoldást, hogyan lehetne működtetni a termálfürdőt.

Közben érvényesíteni akarják kötbérjogukat is a Kerti Park Kft.-nél. A cég nem akar fizetni, ezért jogi útra terelik az ügyet.

Kinyit-e a termál az idei szezonban? Biztos válasz egyelőre nem adható, az önkormányzat mindenesetre keresi a megoldást az üzemeltetésre. A márciusi testületi ülésre készülnek el a javaslatok. Új hír a stranddal kapcsolatban, hogy a város már ˝birtokon belül˝ van. A földhivatali nyilvántartásból törölték a bejegyzett tulajdonjog fenntartással történt eladást. Azaz a Kerti Park Kft.-nek már nincs keresnivalója a területen.

Az osztrák érdekeltségű cég ténykedése persze nem múlt el nyomtalanul.

Az önkormányzat információink szerint perre megy, mert érvényesíteni akarja jogait. Nevezetesen a kötbérre tart igényt a település, mivel az ígért és vállalt beruházások meghiúsultak, illetve további anyagi követelése is van a területen véleménye szerint okozott különféle károk miatt. A kft.-nél viszont nem így gondolják. Szerintük igenis több tízmillió forintos befektetésük úszik a fürdőben.

– A termál állapotáról, az üzemeltetési lehetőségekről a márciusi ülésen számolok be a képviselő-testületnek – mondta portálunknak Turi György.

– Munkatársaimmal dolgozunk az ügyön, annyit elárulhatok, hogy nagyon nehéz feladattal állunk szemben. Az megnyugtató, hogy a tulajdonjogi kérdések rendeződtek. A Kerti Park Kft. neve széljegyzetként szerepelt a tulajdoni lapon, amit már töröltek a földhivatalban. A strand és a kemping területe tehát ismét százszázalékosan Csorna tulajdonában van, mindenféle jogi buktató nélkül.

A csornai strandon elvileg ötvenmillió forintos fejlesztés nyomait kellene látnunk. Ehelyett még a nyár eleji nyitás is bizonytalan.
A csornai strandon elvileg ötvenmillió forintos fejlesztés nyomait kellene látnunk. Ehelyett még a nyár eleji nyitás is bizonytalan.

A tulajdonjog ugyan rendeződött, de az anyagiakban még vannak vitás kérdések a felek között. Az önkormányzat szeretné megkapni a fejlesztések elmaradására meghatározott kötbért, 50 millió forintot. A kerti parkosok azonban állítják: ők ebben az értékben elvégezték a beruházásokat. Mivel megegyezni valószínűleg nem tudnak, a városvezetés jogi útra tereli a vitát.

– Az a célunk, hogy nyár elejére a szezonális működést biztosítani tudjuk a fürdőben. Keressük a megoldást – jegyezte meg a polgármester.

A termálfürdőben beruházás nyomai nem látszanak. A működtetők azt is elbontották távozásuk előtt, amit felépítettek, az úszómedencét a meleg vizessel összekötő folyosót és a kiszolgálóhelyiségeket. Információink szerint olyan fontos berendezéseket is leszereltek, melyek nélkülözhetetlenek az üzemeltetéshez. Például a vegyszeradagolót. Azt a laikus is látja, ahhoz, hogy a strand ismét működési engedélyt kapjon, a tulajdonosnak nem keveset kell ráköltenie.

A csornai városvezetés húsz év alatt nem tudta rendezni a termálkérdést. Érdeklődők, befektetők jöttek, nagy álmok voltak, de konkrét ajánlat soha nem érkezett. 2005-ben ˝megmentőként˝ jelentkezett be a Kerti Park Kft. A társaságé volt már a termálkút, vállalták az üzemeltetést is.

Téliesítést, komoly fejlesztéseket ígértek, de csak egyezkedésre, valóra nem váltott elképzelésekre, látványtervekre futotta. Ezt az örökséget vette át a 2006-ban megalakult képviselő-testület. Engedékeny volt a Kerti Parkkal az önkormányzat, hiszen többször módosítottak határidőt, és elfogadták az újabb és újabb terveket. Tavaly augusztusban a működtetők ˝megléptek˝. A téliesített ˝látványtermál˝ köddé vált. Csak a kérdés maradt: kinyit-e az idei szezonra a fürdő?

Olvasóink írták

 • 18. H2Z 2010. február 21. 18:01
  „Amíg pereskednek, addíg szintén nem történik semmi,mint ahogy eddíg sem történt,továbbá nagyon odafigyelhettek a mi drága politikus vezetőink a termál körüli problémákra,
  ha már csak akkor vették észre,mikor már az üzemeltető felvette a nyúlcipőt, és elpakolták amit még lehetett.Mire pénzt tudnának perelni a Kerti Park kft től, addígra meg átalakul,vagy szokás szerint csődöt
  jelent.Amúgy meg ezen nem lepődök meg,mert ami itt megy Csornánn kicsibe ,az megy magyarországon nagyba.
  Majd ha munkabér megvonással,élnénk a város politikusai ellen,a rosszul meghozott döntéseik,
  vagy a hanyagul felügyelt projektek miatt,netán vissza is kellene fizetni ha több kárt tettek mint hasznot,
  több pénz lenne az önkormányzati intézmények fentartására mint valaha.

  Ui:ez az egész egy nagy kabaré,ha most megtehetném elköltöznék.”
 • 17. Jerry 2010. február 20. 05:48
  „Lenne jó megoldás a termál működtetésére,de az nem a bírósági per.Meg kel vizsgálni az önkormányzati képviselők felelősségét ebben a kérdésben.Ismereteim szerint már nagyon régóta van gond a termál körül,és ennek oka, hogy egyéni érdekeket tettek a város érdeke elé.Máshol azért működik jól a dolog, mert nem adták el a termált, hanem szigorú feltételek mellett csak bérebe adták ki, vagy egyszerűen a város üzemelteti.Ezzel komoly bevételhez lehet jutni.Érdekes, hogy itt mindent eladtak, Koronát, Erzsébet presszót, gyárakat, és csodálkoztak, hogy mindent tönkre ment.Nem nézték, meg, hogy ki veszi meg, mit tervez vele.Vagy nagyon is megnézték, hogy mennyit ad érte nekik zsebbe. Mondjuk ki, a vezetés elherdálta a város vagyonát.Ezért nincs elkerülő út, gyár, szórakozó hely Csornán.A régi szép, virágzó kis városból halott,élhetetlen falut csináltak.Persze könnyen mondják erre, hogy akinek nem tetszik,el lehet menni.Igen, csakhogy mi itt születtünk, itt nőttünk fel,itt élnek rokonaink,és itt is vannak eltemetve.Annak kellene elmenni innen,akinek semmi köze a városhoz, betelepült ide, és rossz intézkedéseivel tönkre tette.Tudok is neki jó helyet felajánlani, Győrben a Jókai utcában államköltségen pár évre.Pártérdekeknek szolgáltatták ki a várost ,és tették tönkre a vezetői.Ideje lenne már tenni ez ellen valamit.Valaki azt írta, hogy a termál igazi állatorvosi ló.Hát állatorvos volt a város élén, semmire nem ment vele.Most jó esélye van a város élére kerülni egy óvodás korú álláshalmozónak, ő mire megy vele?Egy szójáték szerint Csorna azért nem fejlődik, mert onnan mindenki csak csórna, ha még volna.”
 • 16. tettes 2010. február 19. 16:23
  „A szél arra viszi a szagot,amerre fúj,ezt azért szögezzük le.A szél,meg a lift az igazságos...”
 • 15. miro132 2010. február 19. 14:23
  „legjobb az lenne az ipari parkban vagy a tejporgyár mellé épitenék a sjatgyárat nem ? ott a szél nem a város felé hozza a szagot”
 • 14. miro132 2010. február 19. 14:20
  „értem. viszont a sajtgyárak általában büdösek. s strand mellett nem biztos hogy jó helyen lenne ráadásul az uralkodó szélirány északnyugati-északi - igy a város felé vinné a bűzt..”
 • 13. qeu 2010. február 19. 14:11
  „miro132
  A tehenészetről tudtommal nem mondanak le, csak a TSZ valamelyik oldalán egy sajtgyár építését tervezik - gondolkodnak rajta -. Az alapanyag kell nekik.”
 • 12. miro132 2010. február 19. 11:17
  „Lehet hogy valami ütős ötlettel sikert lehetne elérni. Mi lenne ha egész szórakoztató és pihenő térséget épitenénk a termál köré? Éttermekkel, diszkóval, stranddal stb ? tudom a tehenészet nem fér bele a képbe de azt ugyis megvásárolták és remélhetőleg átépitik..”
 • 11. qeu 2010. február 19. 09:23
  „moderálva saját kérésre”
 • 10. pancser 2010. február 19. 08:52
  „Csorna jobb sorsot érdemelne. Valószínű meg is kapja majd, de sokat kéne változtatni, nem csak az utakkal kapcsolatban, hanem a mentalításon is. Vállalkozások kellenek a városba, akik gyárakat üzemeket építenének, nekik maximális kedvezményt adni. Csorna így lehet csak a környék vonzereje újra. Ha majd kellő számba lesznek új miunkahelyek, kereseti lehetőség, Csorna gyarapodni fog. Kellene egy jómódú vezető réteg is ami azért nincs mert nincs amire épülhetne. Azért hoztam ezt elő, mert a Termál így valahogy légüres térben van. A múltkor a Szigetközzel kapcsolatban írtam, hogy azért lendült fel a Szigetköz idegenforgalma, mert fejlett az infrastruktúrája, viszonylag jómóduak az ottlakók. Mondjon valaki Csornán egy szállodát, vagy egy jobb éttermet, előadótermet amely konferenciára is alkalmas!”
 • 9. thermál 2010. február 18. 16:48
  „A csornai termálfürdő egy igazi " állatorvosi ló" . Bátran fogjon hozzá az önkormányzat a gyógyításhoz hiszen a beteg állapotán már nem tudnak rontani!”
 • 8. HZoli01 2010. február 18. 13:14
  „Csak egy valamit mondanák erről a helyzetről!Meg lehet nézni a többi várost ahol sokkal rosszabb minőségű víz van mégis a fürdő nagyon is müködik!Érdekes hogy lassan Csornán 30 éve nem tudják és szerintem nem is akarják jól üzemeltetni a strandot!A másik meg hogy a TSZ miatt ha én lennék a befektető biztos hogy nem a teheneket meg a sz..kupacot szeretném nézegetni a strandal szemben.A legnagyobb vicc az egészben hogy a kút meg másik területen van.Ahogyan elkerűlöút sincs úgy strand sem lesz mostanában!!!!!!!!!!!!Sajnos!”
 • 7. miro132 2010. február 18. 11:38
  „Szerintem a Polgármester úr tájékozodhatna a MOL nál hátha érdekli Őket befektetni itt. Utána jöhet a palackozó mondjuk a Coca Cola, és a strand. Kapuváron nagyon jó a fürdő ott most pályáztatják az üzemeltetést. Érdemes lenne megnézni hogy ott ki nyer és a ki a második. Én a másodil helyezettnek megajánlanám az itteni fürdő üzemeltetését. Ha viszont közbeszerzés kell ehhez akkor nagyon gyorsan ki kell azt irni mivel lassan március van és május 1 én strand nyitás !!”
 • 6. qeu 2010. február 18. 11:23
  „moderálva saját kérésre”
 • 5. Bundzso 2010. február 18. 11:04
  „Szakorvosi vélemény a termálvízről

  Orvosi szempontból a csornai gyógyvíz igen értékes. A magas sótartalma és lúgossága folytán, nemcsak mozgásszervi, hanem nőgyógyászati és idült légzőszervi betegségek, valamint gyomorfekély, epebántalmak, bélműködési zavarok és pikkelysömör betegségekre gyakorol nagyon kedvező hatást. Ezenkívül ivókúraszerű rendszeres fogyasztása számos betegség panaszait képes csökkenteni. Ellenjavallat csak a nem kezelt magasvérnyomás, és nyílt sebek.
  Az országos közegészségügyi intézet minősítése szerint a hévízkút vize sok oldott ásványi sót tartalmazó alkáli-hidrogénkarbonátos hévíz. A gyógyvíz vegyi összetétele folytán fürdő- és ivókúra, illetve -porlasztott alakjában-belégzéses gyógykezelés céljára egyaránt jól alkalmazható a következő betegségcsoportok esetén:
  1. Mozgásszervi betegségek fürdőkezelésére:
  a, degeneratív jellegű csont- és izületi bántalmak esetén,
  b, idült gyulladásos jellegű izületi és izombetegségeknél (reumás betegségeknél),
  c, beleseti eredetű mozgásszervi bántalmak utókezelésére,
  d, a nőgyógyászatban krónikus gyulladásos betegségek gyógyítására.
  A mozgásszervi betegségek fürdőkezelésének megkezdése előtt ki kell kérni a kezelőorvos tanácsát!
  2. Idült légzőszervi bántalmak esetén-belégzéses formában:
  a, idült hörghurut kezelésére ( pl. dohányzók hörghurutja),
  b, tüdőtágulás (emphysema) bizonyos eseteiben,
  c, idült orr-garatüregi, orr-melléküregi megbetegedéseknél (porlasztás vagy gőzölés formájában) rendszeres orvosi felügyelet mellett.
  3. Gyomor és bélbetegségek ivókúrája.”
 • 4. PrtG4 2010. február 18. 10:48
  „MIRO 132-nek attól, hogy egy vízben fürdeni lehet nem biztos , hogy iható is (lehet túl magas az ásványi anyag tartalom).Én ehez nem értek.
  Qeu-nek a kútakat lehetne vinni a kötbér fejében. Az, hogy valaki döntése előtt nem tájékozódik és úgy él szavazati jogával nem az előterjesztő a hibás. Kit vizsgálnál, a képviselőtestület, hiszen ők szavaztak?”
 • 3. miro132 2010. február 18. 10:32
  „még egy hasznositási javaslat : a MOL terveiben szerepel egy termálvizen alapuló erőmű épitése. Zalában probálkoztak de a tanulmányok azt mutatták ki hogy az a viz nem elég meleg az erőműhöz. Mivel Csornán van 2 db kút is lehet hogy a MOL t bele lehetne vonni a fejlesztésbe. Mondjuk attól még lehetne a vizet palackozni is és starndot is lehetne üzemeltetni..”
 • 2. miro132 2010. február 18. 10:27
  „Egyetértek azzal hogy itt sok minden el lett rontva ebben a történetben. Én a város helyében azt csinálnám hogy az elmaradt beruházások, károkozás, késedelmi kamat és egyéb cimen próbálnám megszerezni a termálkutat és a kertészetet is. Ugyanis hiába próbalja beinditani a strandot az önkormámnyzat ha nem kap vizet a másik tulajdonban lévő termálkútból...

  Mivel gyógyvizről van szó esetleg lehetne egy önkormányzati tulajdonban lévő vizpalackozót létesiteni vagy megkersni valamelyik multit hogy kezdje el palackozni a vizet..”
 • 1. qeu 2010. február 18. 09:21
  „moderálva saját kérésre”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ravatalozó rézborítását szedték le a színesfémtolvajok

Ellopták a rézlemezeket a kónyi temető ravatalozójáról. A kár 500 ezer forint. Tovább olvasom