Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

46 milliós teher félmilliós házon

Dénesfa - Egy félmilliót érő családi házra 46 millió forintos zárlatot rendelt el a bíróság. A romos, elhanyagolt épületet az önkormányzat eladatná, már vevő is jelentkezett. Ha minden kötél szakad, lebontatják az épületet.

Van egy ház Dénesfán, amelyik a földhivatali bejegyzések szerint megér legalább 46 millió forintot. Az önkormányzat mégsem veti ki tulajdonosára a luxusadót. A községvezetők már annak is örülnének, ha a birtokosok legalább a 100 ezer forintos növényvédelmi bírságot befizetnék.

– Erre esély sincs, a tulajdonosok által megadott passaui címen ugyanis egy üzletközpont áll – tárja szét a kezét Takács Lajos, a település polgármestere. – Az ingatlan amúgy talán félmilliót ha ér, romos, elhanyagolt épület. Azt hiszem, annak idején spekulációs szándékkal vették meg. Szerintem még a házat sem látták, és azt sem tudják, hol van Dénesfa.

A  dénesfai ház helyzete mégis attól igazán érdekes, hogy tulajdoni lapján kétszer 23 millió 145 ezer forint főkövetelés és járulékai erejéig zárlatot rendelt el a Győri Városi Bíróság. Ez azt jelenti, hogy az eljárás gyakorlatilag „mozgásképtelenné" teszi az ingatlant, vagyis nem lehet eladni, nem lehet rá hitelt felvenni.

A dénesfai ingatlant 2004-ben vásárolta meg a németországi lakcímmel rendelkező pár. A kétszeri 23 milliós zárlatot 2005 szeptemberében jegyezték be a tulajdoni lapra. A dénesfai polgármester szerint a ház környékét nem gondozták, állaga egyre romlott.

A helyi jegyző többször is figyelmeztette levélben kötelességükre a tulajdonosokat, hiába. A borítékok felbontatlanul érkeztek vissza.

Végül dr. Gál László növényvédelmi bírságot szabott ki. Mivel nem fizették be, idén nyáron ezt a 100 ezer forintot is ráterhelték az ingatlanra. Az önkormányzat szeretné behajtani az összeget. Az utcafronton ugyanis az elmúlt években a községi költségvetésből tartottak rendet. Keresték a megoldást, így került a kezükbe a tulajdoni lap is, rajta a több tízmilliós tételekkel.

A 46 millióval terhelt dénesfai ház. Takács Lajos polgármester szerint állapota közel áll az életveszélyeshez.
A 46 millióval terhelt dénesfai ház. Takács Lajos polgármester szerint állapota közel áll az életveszélyeshez.

– A tulajdoni lapon megjelölt bírósági végrehajtóval vettük fel a kapcsolatot – folytatta Takács Lajos. – Azt kérdeztük, miként lehetne végrehajtás alá vonni az ingatlant és olyan személynek eladni, aki gondozná, és nem csúfoskodna a falu főutcáján. Vevő ugyanis lenne rá, olyan házaspár, amelyik két romos házat már rendbe tett Dénesfán. Ők személyesen is keresték Passauban a tulajdonosokat, de a megadott címen egy üzletházat találtak. A végrehajtó szóban válaszolt, hogy levelünket a városi bíróságnak továbbította. Az eset egyébként furcsa, és arra is igazolást ad, hogy hazánkban bármit meg lehet csinálni. Még egy 500 ezer forintot érő, romos házra is lehet kétszer 23 millió forintos zárlatot elrendelni. Nem egyedi dologról van szó, hiszen nemrégen hasonló eset történt az egyik szomszédos faluban is. Az sem derült ki, hogy a 46 millió forintos zárlatot mi miatt rendelte el a bíróság.

Takács Lajos azt is elmondta, hogy az önkormányzat nem lesz „szívbajos" és 46 milliós zárlat ide vagy oda, ha szükséges lesz, lebontatják az épületet. „Közel áll az életveszélyes állapothoz, és mi nem leszünk restek bontási engedélyt kérni és eltakarítani a házat. Függetlenül attól, hogy kié és milyen terhek vannak a tulajdoni lapján" – jelentette ki a polgármester.

A Kisalföld megkereste a Győri Városi Bíróságot a dénesfai esettel kapcsolatban. Dr. Sárközi Zsuzsanna, a bíróság elnökhelyettese válaszolt kérdéseinkre. Kiderült, hogy az ingatlanra a sértett polgári jogi igényének biztosítására rendelte el a zárlatot a bíróság. Ez azt jelenti, hogy a német pár valakinek ekkora összeggel tartozik, és az illető polgári peres úton próbál pénzéhez jutni.

A zár alá vett vagyon felett a tulajdonos nem rendelkezhet. A dénesfai háztulajdonosok ügyét várhatóan 2009-ben kezdi tárgyalni a bíróság. És hogy a község önkormányzatának van-e esélye a 100 ezer forintos büntetés behajtására? Sok nincs. Ha úgy fordul az ügy, hogy elrendelik a végrehajtást, akkor a befolyt összegből a törvény által meghatározott sorrendben elégítik ki a követelőket. Ebben pedig a jegyzői bírság nem az első helyen áll.

Arra a kérdésre, hogy jellemző-e a dénesfai eset – azaz hogy az ingatlan többszörösére rendelnek el zárlatot –, statisztikai adatok hiányában dr. Sárközi Zsuzsanna nem tudott válaszolni.

Olvasóink írták

 • 7. matriné 2008. november 01. 17:44
  „Nem csak Dénesfán, hanem a többi községekben is található romos lakatlan egykor jobb sorsú családi házak.A szomszédok csak lesnek mint a "Jani a moziban"! Ugyan is mint már írtam csupán a Tarzan és a vadállatok hiányoznak a "gaz dzsungelből"! Csupán annyi a különbség,hogy e helyeken a jegyző ki sem szabja a bírságot, mert tudja, hogy valamelyik banké ahonnan a bírságot be sem lehet hajtani ép úgy mint az ismeretlen külföldiektől! A spekuláció nem mindig sikeres!”
 • 6. erdet 2008. október 31. 20:55
  „Nézd meg Dénesfát és utána alkoss véleményt. Az egyik legjobban működő falu a térségben.”
 • 5. reális 2008. október 31. 20:45
  „Takács értelmes dolgokkal foglalkozz! Amihez nem értesz tudatlan jegyződdel maradjatok csendbe.”
 • 4. vakkanto 2008. október 31. 16:32
  „Ha minden faluban és városban is ilyen polgármester lenne, mint Dénesfán, ilyen képviselő-testülettel és jegyzővel a háta mögött, a Rábaköz sem ott tartana, ahol most.”
 • 3. deskpro 2008. október 31. 15:10
  „Takács Lajos jó polgármester, Dénesfa sehol nem lenne nélküle.
  Ezt én úgy mondom, hogy sok bosszúságot okoztam neki, de már kb öt éve nem is találkoztam vele.
  Nem a tulajdon viszonnyal van baja, de az önkormányzatok tehetetlenek ezekkel a helyzetekkel kapcsolatban.
  Nekem is van hasonló szomszédom, pedig magyar de remélem, hogy aki nem érti a helyzetet annak is lesz majd. Megtudja milyen rendet tartani más helyett.
  Sajnos nekünk nincs ilyen polgármesterünkmint T L és a Dr. Gál jegyzőnk sincs.
  Igenis rendet kell tenni, a jogkövető-, normális polgárok érdekében kell eljárni.
  Gratulálok intézkedésükhöz, kérném hívják rá fel a rábaközi többi polgármesteri hivatal és jegyző figyelmét is.”
 • 2. Milliomos 2008. október 30. 18:44
  „Tisztelt polgármester! Szokja már meg, hogy külfölgdieké lesz az ország hamarosan akik szarnak rá a helyi szokásokra. Alkalmazkodjon, vagy mondjon le!”
 • 1. lufi 2008. október 30. 16:43
  „Hihetetlen, hogy milyen szereplési vággyal van megáldva a dénesfai polgármester. dr Gál László jegyző növényvédelmi bírságot szabott ki, nagyon tudja alkalmazni a törvényeket, de csak ott ahol nem kell az emberekkel szembe nézni és vállalni a törvényes intézkedéseket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vasútvonal lenne az elkerülő ára?

Csorna - Egy, a csornai városházán szerdán megtartott fórumon kiderült: az elkerülőút keresztezi és… Tovább olvasom