Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

23 év után bérmálkozás volt Acsalagon

Acsalagon a helyi Római Katolikus Templomban nagy ünnep volt, hiszen 23 évvel ezelőtt volt utoljára bérmálás a templomban. Az előzményekhez tartozik, hogy ezidáig nem volt saját plébánosa Acsalagnak, ezért Bősárkányban voltak az ilyen ünnepségek.
A vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén , Dr. Horváth Ödön apát, csornai prépost – prelátus, bérmáltatott. A bevonulás után, a helyi Egyházi Elöljáró köszöntötte az apát urat. A szentmisét Fazekas Márton Zoltán segéd – lelkésszel celebrálta Dr. Horváth Ödön.


A kicsi rábaközi településen egy lány és három fiú vette fel a bérmálás szentségét. Felkészítőjük, Szár Gyula Gergely volt.


A bérmálandó gyermekek számára, az apát úr felvázolt egy jövőképet, egy keresztény életútat, amelyet elmondása szerint, minden keresztény élete során véghez visz. Hangsúlyozta , hogy az elsőáldozást követően, ismét elérkeztek életük egyik fontos állomásához, amely a keresztény hit erején felül, igazi erkölcsi értéket képvisel. A jövő mindenki számára fontos, azonban minden egyes embernek, aki ezen a világon él, meg kell tudni találni a mindennapi életben azt a szépet, amiért tud lelkesedni. A bérmálás egyesülés a Szentlélekkel: a keresztény nagykorúság szentsége.


A bérmálás megerősít abban, ami a keresztségben elkezdődött. A bérmálásban a megkeresztelt maga vállalja azt, amit a keresztségben szülei vállaltak helyette: a krisztusi életet és küldetést. Válaszul a Szentlélek új módon tölti el őt és megerősíti, hogy képes legyen a nagykorú keresztény életre.GULYÁS ATTILA

Olvasóink írták

 • 8. 13.István 2009. május 17. 14:08
  „A 7. nek
  A lelkiekben szegényeknél még a kéregetők(koldusok) is gazdagabbak
  nekik legalább HITÜK megmaradt!!!”
 • 7. pampus 2009. május 14. 07:45
  „Kedves ASHER! Enegem egyik vallás hókusz-pókusza sem érdekel különösen, hisz a vallási révületet a gyilkos tébolytól csak egy hajszál választ el! No de ezt neked nem hinném, hogy említenem kellett volna!”
 • 6. latourelle 2009. május 13. 11:41
  „Tisztelt Illetékesek!

  Azt gondolom, hogy akkor is, ha nem egy állandó munkatárs, hogy ne mondjam: újságíró küldte be vagy írta ezt a cikket, hasznos lenne átnézni, hiszen hemzseg a hibáktól!

  Joggal kívánhatja meg az anyanyelvét szerető magyar ember, hogy igényesen publikált írásokat olvasson egy napilap honlapján. Remélem ebben egyetértünk.

  Tehát:

  1. Azt hiszem, hogy Ödön apát úrnak nincs szüksége arra, hogy bérmáltasson (ez ti. a magyar nyelvben ritkán használt szenvedő szerkezet, aminek "elszenvedő" alanya ebben az esetben Ödön apát lenne, holott neki valószínűleg nem kell már a bérmálás szentségében részesülni, mert már feltételezhetően részesült benne.) Helyes forma csak a "bérmált" alak lehet.

  2. A szöveg tele van vesszőhibákkal.

  lássuk csak, idézem:

  "A vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén , (NEM KELL VESSZŐ) Dr. Horváth Ödön apát, csornai prépost - prelátus, bérmáltatott (LÁSD FENT, TELJESEN HIBÁS, MÁST JELENT). A bevonulás után,(NEM KELL VESSZŐ) a helyi Egyházi Elöljáró (KÉTSZER KISBETŰ, MERT KÖZNÉV) köszöntötte az apát urat. A szentmisét Fazekas Márton Zoltán segéd - lelkésszel (SEGÉDLELKÉSZ EGY SZÓ) celebrálta Dr. Horváth Ödön.

  A kicsi rábaközi településen egy lány és három fiú vette fel a bérmálás szentségét. Felkészítőjük, (NEM KELL VESSZŐ, EGYSZERŰ KIJELENTŐ MONDAT) Szár Gyula Gergely volt.

  A bérmálandó gyermekek számára, (NEM KELL VESSZŐ) az apát úr felvázolt egy jövőképet, egy keresztény életútat (AZ ÉLETÚT SZÓ TÁRGYESETBEN RÖVID U-VAL ÍRANDÓ: ÉLETUTAT), amelyet elmondása szerint, (NEM KELL VESSZŐ) minden keresztény élete során véghez visz. (A MONDAT EGYÉBKÉNT ÉRTELMETLEN, HIBÁS STILISZTIKA) Hangsúlyozta , hogy az elsőáldozást követően, (NEM KELL VESSZŐ) ismét elérkeztek életük egyik fontos állomásához, amely a keresztény hit erején felül, igazi erkölcsi értéket képvisel. A jövő mindenki számára fontos, azonban minden egyes embernek, aki ezen a világon él, meg kell tudni találni a mindennapi életben azt a szépet, amiért tud lelkesedni. A bérmálás egyesülés a Szentlélekkel: a keresztény nagykorúság szentsége."

  Azt gondolom, amennyiben nekem, aki soha nem tanultam többet a magyar nyelvtanról, mint bármely más honfitársam, első olvasásra ennyi hiba feltűnik, kérhetem, hogy szívesekedjenek korrektúrázni a cikkeket, illetve odaigyelni a kiadásukra, mert a színvovalcsökkenés, helytelen nyelvhasználat éppen az írott sajtóban a legfeltünőbb. És így lassan hiteltelenné teszi a lapot.

  Egyébként az új nagykorú keresztényeknek kitartást, és sok örömöt, kegyelmet a további életükhöz!

  Köszönöm!”
 • 5. ASHER 2009. május 13. 09:21
  „3/pampus!!
  nezz utana!!
  kerdezz egy papot!!rajosz hogy igazam van!!
  ugynis hany eves a "bermalkozo"gyerek??
  a BAR-MITSVA azt jelenti=13-ik eves!!!”
 • 4. civac 2009. május 13. 08:35
  „Mit jelent, hogy bérmáltatott?”
 • 3. pampus 2009. május 13. 07:24
  „Ránézéséből úgy néz ki, mint, ha normálisak is lennének köztük.”
 • 2. ASHER 2009. május 12. 16:14
  „katholikus "bar mitsvah"!!!!
  mert hogy a bermalkozas onnet ered!!!”
 • 1. pampus 2009. május 12. 05:49
  „Tehát itt is tanítják az embereket sorba állni? (A fotók beszélnek)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cseh nyertes magyar színekben

Kapuvár–Göbösmajor - Tízezer látogatóval tegnap délután zárta kapuit a háromnapos, első… Tovább olvasom