Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

20 milliós kórházi fűtéskorszerűsítés

Csorna - Korszerűsítették a csornai Margit Kórház fűtésrendszerét. Az önkormányzat utasítására a Csornahő kft. húszmilliós fejlesztéssel cserélte le az elavult berendezéseket.

Új, energiatakarékos szerkezeteket szereltek fel. Húszszázalékos megtakarítást remélnek ettől.

A Csornahő kft. felügyeli és üzemelteti július elsejétől a Margit Kórház fűtési rendszerét. Az önkormányzati tulajdonú társaság húszmillió forintos fejlesztést hajtott végre, hogy gazdaságosabbá tegye az energiaellátást.

Korszerű hőcserélőket építettek be az elavult szerkezetek helyett. Az intézkedésektől húszszázalékos hőenergia-megtakarítást várnak a szakemberek.

– Tavaly kezdtük a kórház belső fűtési rendszerének állapotfelmérését – tájékoztatta portálunkat  Szabó István, a cég igazgatója. – Műszakilag rendkívül elhanyagolt, gazdaságtalanul üzemeltetett hálózattal találkoztunk. Összeállítottuk javaslatainkat, melyek szabályozhatóvá, költségtakarékosabbá tehetik a hőenergia felhasználását az intézményben. Az önkormányzati vezetők döntöttek, hogy a fűtési szezon kezdetéig a Csornahő kft. saját költségén közel húszmillió forintos beruházást hajtson végre a kórházban. Kötelezte a társaságot, hogy felügyelje, üzemeltesse a kórház belső fűtési és meleg vizes rendszerét. A körülményeket ismerve nem örültünk sem a költségviselésnek, sem a megnövekedett feladatnak. A tulajdonos döntését tudomásul véve azonban szakembereink maximális odafigyeléssel megkezdték a munkálatok előkészületeit.

Az újonnan felszerelt kompresszoros nyomástartó is a gazdaságosabb fűtést szolgálja. Németh Gergely, a Csornahő kft. munkatársa ellenőrzi a berendezést.
Az újonnan felszerelt kompresszoros nyomástartó is a gazdaságosabb fűtést szolgálja. Németh Gergely, a Csornahő kft. munkatársa ellenőrzi a berendezést.

A beruházás során elbontották és leszerelték az elavult hőcserélőket, motoros szelepeket, működésképtelen nyomástartó berendezéseket. Beépítettek többek között épületenkénti hőfogyasztásmérőket, s olyan automatikákat, melyek segítségével biztosítható az épület fűtésének programozott szabályozása. A fűtőtestekre termosztatikus radiátorszelepek kerültek. Használatukkal beállíthatóak a kívánt belső hőmérsékletek, kivéve az úgynevezett SZTK-épületet, mert ott nemcsak az épületszerkezet, hanem az egycsöves fűtési rendszer teljes rekonstrukciója is indokolt lenne.

– A C épületben, ahol az egészségházat is kialakították, a radiátorokra felkerültek az elektronikus költségmegosztók is – tette hozzá Szabó István.

Szabó István ügyvezető igazgató
Szabó István ügyvezető igazgató

– Így például az orvosi rendelők energiafelhasználása is kimutathatóvá vált. Jelenleg az üzemi próbákat, beállításokat végezzük. Munkatársaink elvégezték a szerelvények, hőfogadók karbantartását, ellenőrzését annak érdekében, hogy üzembiztosabb lehessen a szolgáltatás. Sajnos az átalakítás során kiderült, hogy a régi, elhasználódott föld alatti szekunder csőhálózat több helyen sérült. Ennek javítását cégünk költségén folyamatosan végezzük.

A fűtési rendszer tehát indításra kész. A beruházás eredményeként jelentős hőenergia, ezáltal pénz takarítható meg. A szakemberek szerint húsz százalékkal lesz kevesebb a hőenergia-felhasználás.

Németh Ottó és munkatársai a kórházi fűtőtesteket termosztatikus radiátorszelepekkel látták el. Költségosztókat is felszereltek.
Németh Ottó és munkatársai a kórházi fűtőtesteket termosztatikus radiátorszelepekkel látták el. Költségosztókat is felszereltek.

– Meg kell jegyezni, hogy ehhez a kórház személyzetének és vezetésének fokozott figyelme is szükséges. A termosztatikus ra-diátorszelepek mindennapos használatát meg kell szokni. A Margit Kórház anyagi nehézségei sokakkal együtt cégünknek is okoznak problémát. Ezért a takarékoskodás közös érdek – jegyezte meg a Csornahő ügyvezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes a beiratkozás

Csorna - Játékos kedvű gyerekeket, szülőket, nagyszülőket várnak a Martincsevics Károly Városi… Tovább olvasom