Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

200 ezer forint mínusz hektáronként

Alacsony felvásárlási árral szerény terméssel küszködtek idén a bogyós gyümölcsöt termelők.
Nem jött be az idei év a bogyós gyümölcsöt termelőknek. A termésmennyiség sem volt az igazi, a felvásárlási ár pedig alacsonyabb már nem is igen lehetett volna. A ribizli kilójáért például negyven forintot kaptak a gazdák. Ráadásul, mióta uniós tagország lettünk, külön támogatás sem jár az ültetvényekre.

19 ezer forint hektáronként. Ennyi uniós földalapú támogatás jár a gyümölcstermelőknek Magyarországon. Európai uniós csatlakozásunkkal ugyanis számukra megszűntek az egyéb juttatások. Családi János, a Hanság–Fertőmenti Termelői Szövetkezet (TÉSZ) elnöke azt mondja, az elmúlt két esztendő igencsak veszteséges volt például a ribizliseknek is.

Ribizliseknek közvetett támogatások

A termés mennyisége területenként változott, a piros negyventől nyolcvan mázsáig hozott hektáronként az ültetvények állapotától függően. A felvásárlók 40 forinttal fizették ki a gyümölcsöt, akinek tehát 50 mázsás átlagtermése lett, 200 ezer forintot kapott. Kevesebbet, mint amennyibe a terület művelése, elmunkálása, növényvédelme, a termés leszedése került. A szakember szerint ugyanis ez a költség körülbelül 250 ezer forintot tesz ki, szintén hektáronként. Egy hektár ültetvény telepítése hozzávetőleg 1,5 millióba kerül; tíz évre elosztva tehát a költségekhez nyugodtan hozzá lehet számolni még 100–150 ezer forintot is.
Családi János – aki a közelmúltban a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv tanácsadója lett – beszámolt viszont egy támogatási formáról, amelyet a gyümölcstermesztők is igénybe vehetnek. Igaz, a pályázóknak komoly előírásoknak kell megfelelniük.

– Az agrár-környezetvédelmi programhoz csatlakozhatnak a gazdák – ismertette Családi János. – A programnak különböző szintjei vannak, attól függően, hogy mennyire környezetbarát a termesztés. A pályázatot 2004 novemberében írták ki, az elbírálás nemrégiben történt meg. A gyümölcsösök integrált termesztés, illetve ökológiai gazdálkodás címszó alatt igényelhettek támogatást.

Az integrált termesztésben részt vevők hektáronként 388,24 eurót kaphatnak. Az ökológiai ültetvények az átállás időszakában 396,08, később 278,43 euró dotációban részesülhetnek.

Hasznos lehet a termelőknek, ha TÉSZ-tagok. A szövetkezeten keresztül ugyanis igényelhetnek beruházási hozzájárulást is. Családi János emlékeztetett: tavaly Németh Imre agrárminiszterként megígérte, hogy bevezetik a marketingtámogatást, aminek főként a piacon való megjelenésben lett volna jelentősége. Ebből azonban nem lett semmi.

Kevés volt a guruló és a tálcás málna

A málnások még a ribizliseknél is rosszabb helyzetben vannak. Ültetvényeik ugyanis zömében belterületen fekszenek, azokra viszont egy fillér támogatás sincs. Szalánczy Zsolt, a Rábaközi TÉSZ elnöke arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy sem a mennyiség, sem a minőség nem volt az igazi.

– A szezon előtt biztatóak voltak a kilátások, de a sok csapadék tönkretette a reményeket. Noha a hűtőházak keresték, nem volt elegendő guruló málna és a friss piacra szánt tálcás sem úgy jött be, ahogy vártuk. A felvásárlási ár 180–250 forint körül alakult, ami szintén lehetett volna jobb is. Tapasztalat szerint a kistermelők, akik tényleg semmilyen támogatásban nem részesülnek, a minőséget igyekeznek javítani. Egyre jobban odafigyelnek a talajjavításra, és terjed az uborkához hasonló csepegtetős öntözés. Ezeknek köszönhetően a minőségben érdemi fejlődésre számíthatunk – jegyezte meg Szalánczy Zsolt.

Integráltan plusz kilencvenezer

Sokorai Gyula tárnokréti termelő már idén júliusban tudta, hogy veszteséggel termel, de ekkora „bukásra" azért ő sem számított. Úgy látja, 200 ezer forint mínuszt könyvelhet el hektáronként:
– 5,4 hektáros ribizliültetvényem van, szerencse, hogy a tavalyihoz képest csökkentettem a területet – mondta. – Elnyertem ugyan az integrált termesztésre kiírt pályázatot, ami körülbelül kilencvenezer forinttal csökkenti a kárt, de még így is nehéz lesz „rendbe hozni" a gazdaságot.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Függőben a városi állattartás ügye

A kapuvári városháza fórumot rendezett az állattartási rendelet módosításáról. A gazdák sérelmezik a belvárosi állatnevelési tilalmat, valamint a külső utcákban tartható jószágok számának korlátozását. Azt mondják, nincs pénzük a költözésre. Tovább olvasom