Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

2009 történései a Rábaközben

Ünnepek, megrázó tragédiák, megmosolyogtató események bőven akadtak 2009-ben a Rábaközben is. Összeállításunkban a legérdekesebbekből válogattunk.

Január elején az foglalkoztatta leginkább a Csorna környékieket, hogy vajon fürödhetnek-e a téliesített termálban. Hamar kiderült, hogy nem. Az üzemeltető nem teljesítette ígéretét, és újabb haladékot kért az önkormányzattól. Egy új élet reményében költözött viszont Budapestről Rábacsécsénybe egy négygyerekes család. Önkormányzati lakást kaptak kedvezményes feltételekkel. Több ilyen beköltöző is akadt év közben a Rábaközben, őket is bemutattuk. A Szilsárkány és Bogyoszló közti vasúti átjáróban ketten haltak meg, amikor autójuk vonattal ütközött. Egy fiatalember súlyosan megsérült.

A február betöréssel kezdődött Rábapordányban, a helyi postát fosztották ki második alkalommal. Aztán került egy elképesztő eset is címlapunkra: egy csornai férfi tizenéves kislányával fajtalankodott, mint később kiderült, nem először. A csornai önkormányzatnál ebben a hónapban az ˝itt a vezető, hol a vezető˝ című játékot játszották a képviselők. Igazgatót kerestek a kórház és a szociális központ élére. Sokáig eredménytelen volt a játék, aztán mindkét intézmény ˝egyenesbe˝ került. Utóbb aztán a kórházigazgatót visszahívták, és kinevezett azóta sincs.

Márciusban ˝útkaparónak˝ álltunk. A markotabödögei bekötőúton számoltunk össze hét kilométeren összesen ötszáz kátyút, gödröt. A helyiek a felújítást siettették már akkor is, a magyar viszonyokra jellemzően még most is. Közben buliktól volt hangos a csornai művelődési ház. Legalábbis az aláírást is gyűjtő szomszédok szerint. Azonnali intézkedést követeltek, hónapokkal később eredményes lett az akció. Árpáson születésnapot ültek márciusban, Gerencsér Józsefnét köszöntötték századik születésnapján.

Áprilisban arról számoltunk be, hogy a romagyilkosságról elhíresült Tatárszentgyörgy cigány családjai közül néhányan a Rábaközben látnák a jövőt. Az itteni önkormányzatokat kérték, biztosítsanak számukra szolgálati lakást. Céljukat nem érték el. Bemutattuk olvasóinknak a csornai Boros János cipészmestert is. Aki igazi jótét lélekként ingyen javítja a gyerekcipőket, az idősek, a tűzoltók, a sportolók lábbelijeit. Sobor polgármestere pedig ezúttal falugondnokként mutatkozott be. Nemes László társadalmi munkában vállalta ideiglenesen a feladatot, hogy így is spóroljon a községnek.

Április: Nemes László sobori polgármester falugondnokként is bizonyított.
Április: Nemes László sobori polgármester falugondnokként is bizonyított.

Májusban megint tragédiáról olvashattak a Kisalföld rábaközi oldalán. A szanyi Nyári Szabina, a csornai Kossuth-iskola végzős diákja ballagása előtt két órával esett össze otthonában és meghalt. Rábcakapin ünnepséget tartottak ebben a hónapban, a község első írásos említésének 800. évfordulóján. Csornán pedig kiderült az, amit a helyiek úgyis éreztek: az ország legforgalmasabb városa az övék.

Júniusban újfent szörnyű halálesetről adtunk hírt: egy csornai kisfiú halt meg a strandon, a rögzítetlen focikapu borult rá. A Csorna–Pápa vasútvonalért különvonatos demonstrációt tartottak. Így akarták felhívni a figyelmet, hogy szükség van a szárnyvonalra. Bogyoszlón viszont ˝őzanyókát˝ találtunk. Gyűrű Jánosné évtizedek óta ápolja a határban befogott, sérült őzikéket.

Júliusban megürült az 5-ös választókörzet országgyűlési képviselői széke. Áder János európai parlamenti mandátumot szerzett és lemondott tisztségéről. Ezúttal Szanyban köszöntöttek százéves asszonyt, Gasztonyi Vincéné Anna nénit. Magyarkeresztúron felavatták az Afganisztánban hősi halált halt tűzszerész, Nemes Krisztián síremlékét. Bágyogszováton díszpolgárrá fogadták Csík Miklós nyugdíjba vonuló plébánost.

Idén mutattuk be Boros János cipészmestert is, aki igazi jótét lélekként ingyen javítja többek között a gyerekcipőket.
Idén mutattuk be Boros János cipészmestert is, aki igazi jótét lélekként ingyen javítja többek között a gyerekcipőket.

Augusztusban Rábacsanakon lett díszpolgár dr. Takács Nándor katolikus püspök, a falu szülötte. Szanyból érkezett a hír: a Bokréta néptáncegyüttes a Sziget Fesztiválon táncolta el a szanyi lakodalmast. A 800 éves Rábacakapit időközben meghódították a törökök. Az Ausztriában dolgozó család több házat is vásárolt a községben, a helyiek jó szívvel fogadták őket. A nyár vége ˝vizesre˝ sikerült Csornán. Lezárták a város egyetlen, még működő artézi kútját a vasútállomáson, illetve bezárt a termálfürdő. Az üzemeltetők áldatlan állapotokat hagytak hátra és búcsú nélkül távoztak.

Szeptemberben rábatamási százévest köszöntöttek. Jászai Lászlóné Gizi néni mesélt tíz évtized emlékeiről portálunknak. A farádi óvoda szétnyílt falait vasalni kellett, a markotai temetőben pedig sírrongálók okoztak fájdalmat a hozzátartozóknak. Dénesfán gyarapodott a lélekszám, újabb és újabb beköltöző családok által, harminc fővel. Barbacson deszkavásárlás ürügyén fosztottak ki egy idős házaspárt besurranó tolvajok.

Június: Különvonatos demonstrációt tartottak a Csorna–Pápa vasútvonalért.
Június: Különvonatos demonstrációt tartottak a Csorna–Pápa vasútvonalért.

Októberben harkályok támadták meg a markotabödögei óvodát. A friss szigetelést bontották meg. Sopronnémetiben kerékpáros-pihenőt avattak, Szilban a százesztendős Szórádi Gyuláné Vali nénit ünnepelték. Vita volt a csornai egészségház körül is. A háziorvosoknak nem tetszett az új rendszer.

Novemberben a győri jegyző betiltotta a csornai művelődési házas bulikat. Városfejlesztő fórumot rendeztek a városházán, ami mindössze egy helybelit érdekelt. Választás is volt a körzetben, kétfordulós. A másodikban fölényes Fidesz-győzelem született, Gyopáros Alpár lett az új országgyűlési képviselő.

Decemberben a Tondach vezérigazgatója bejelentette: a csökkenő forgalom miatt egy-másfél hónapra leállítják a termelést a csornai cserépgyárban. Turi György polgármester meg azt jelentette be, hogy a Margit Kórház még tavaszig sem biztos, hogy kihúzza. Az év végére jutott egy kapitánycsere is. Kiss József alezredes, csornai rendőrkapitány huszonhét év szolgálat után nyugdíjba vonult. Helyét dr. Erdős István alezredes vette át.

Olvasóink írták

 • 6. kiskovacs 2009. december 31. 20:02
  „egytértek a ,,tettessel,,!!!
  semmi nem történt...... amiről pedig a hírek írnak az csakis negatív......bezárt,meghalt, megszűnt,kifosztották, megerőszakolták........ harkályok támadtak óvodát???? röhely...... 100 éves nénike.... AZ ÉV HÍREI KÖZÖTT????? ez kit érdelek?????
  munkahely???? oktatás???? szabadisős porgramok........kultúra ???? ezeknek kár, hogy már nem jutott hely.......
  ez van.........sajna......BUÉK!”
 • 5. tettes 2009. december 31. 19:20
  „Tehát tényleg semmi nem történt,ami nem tipikusan magyar...”
 • 4. kackac 2009. december 31. 17:19
  „Kerestem a megmosolyogtatónak beharangozott eseményeket a cikkben, de egyet sem találtam.
  Hacsak nem a harkályok támadása?
  Hitchcock lehet hogy mosolyogna.
  kackac”
 • 3. 13.István 2009. december 31. 14:31
  „R. B.”
 • 2. janika 2009. december 31. 12:06
  „Nocsak már eltakarították a kapuvári szemétdombokat?”
 • 1. bithu1 2009. december 31. 11:41
  „Cs. Kovács Attila átírta a térképet, Kapuvár már nem része a Rábaköznek...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tizenegymillió forint maradékát kereshették...

Ismeretlen tettes leütötte a kapuvári Szent Katalin utca családi házának lakatját. A behatoló… Tovább olvasom