Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

2008 hírei a rábaközi oldalakon

Csornai kistérség - A 2008-as esztendő szolgált jó és rossz hírekkel egyaránt a Csorna környéki településeken is. Számoltunk be sikeres rendőri akciókról, a Rába folyamatos szennyezéséről, a települések mindennapjairól.

Pénzeltüntető bűvész a bankokban
A január rögtön egy vesztegetéssel kezdődött: csornai rendőröket próbált lefizetni egy autós ötezer forinttal. A rendőrök nem fogadták el a pénzt, feljelentették a vesztegetőt. Rövidesen Szilból érkezett „szenzációs" hír. A község temetőjében egy rég elfeledett kriptát találtak, benne fémkoporsóval. Azóta sem tárták fel a titokzatos, boltíves termet. A helyi polgármester azt véli, hogy egy 1848-as hadvezér fekszik a koporsóban. Szintén januári hír volt, hogy egy műanyag alkatrészeket gyártó cég kezdi meg a termelést Csornán, illetve még az is, hogy krémszerű habos szennyeződés érkezik a Rábába Ausztriából.

Kártyatrükkhöz hasonló módszerrel másfél millió forintot vitt el a bankból.
Kártyatrükkhöz hasonló módszerrel másfél millió forintot vitt el a bankból.


Februárban Rábacsécsény nagy ünnepéről írtunk, a községalapítás 750. évfordulójára emlékeztek a helyiek. Érdekes eset volt egy bűvész látogatása az egyik csornai bankban. Kártyatrükkhöz hasonló módszerrel másfél millió forintot varázsolt ki a gyanútlan pénztáros kezéből. Ugyanezzel a trükkel még több városban is próbálkozott. A rendőrség azóta is keresi. Földszigeten szintén tolvajok jártak, nekik a harang kellett. Páliban, a szomszéd sziliak „sikerén" felbuzdulva, ugyancsak feltártak egy kriptát. Ez a templomszentély alatt van, benne több koporsóval. A templomoknál maradva: Rábacsécsényben kiderült, hogy a mennyezetfreskó angyalainak helybeli lányok „adták" arcukat. Már ők is alig emlékeztek rá, hogy annak idején apácáknak ültek modellt.

Március, és még mindig egyházi épületek: fosztogatók jártak Szany két kápolnájában is. Gyertyatartókat és egyéb színesfémeket vittek magukkal. Ebben a hónapban tartottak Rába-konferenciát Stájerországban. Hazánkat a szentgotthárdi Pro Natura St. Gotthard Egyesület képviselte.

Áprilisban arról adtunk hírt, hogy nagyobb eséllyel pályáznak falubuszbeszerzésre azok a települések, ahol sokan halnak meg. Az emelkedő halandósági ráta ugyanis pluszpontokat jelentett. A csornai termálfürdőről nem érkeztek jó hírek. Az üzemeltető cég nehézségekre hivatkozott, így az sem volt biztos, hogy kinyit a fürdő.

Szabó Andrisról film készült, amelyet decemberben láthattak a tévénézők.
Szabó Andrisról film készült, amelyet decemberben láthattak a tévénézők.


A rábatamási gólkirálynő
Májusban aztán kinyitott, két hétre. Az ÁNTSZ vonta vissza az engedélyt, mert hiányosságokat talált a strandon. Ennél szomorúbb esemény volt egy győri, fiatal édesanya halála a farádi vasúti átjáróban. Autójával mozdony elé hajtott. Az eset után rövidesen gyűjtés indult az átjáró biztonságosabbá tételéért.

Júniusban szakemberek tartottak bejárást a farádi kereszteződésben. A rábasebesi kastélyról is érkezett hír, a kisrészvényesek számára kedvezőtlen. Egy bírósági, a tulajdonjoggal kapcsolatos döntés minden reményüket elvette. Úgy érzik, elvesztik befektetésüket. Júniusban mutatta be a Kisalföld a rábatamási gólkirálylányt, Lovász Szabó Annát. Az ifjú hölgy fiúk között is megállta a helyét, általános iskolai tanulmányai alatt 80 érmet szerzett.

Lovász Szabó Anna gólkirálylány.
Lovász Szabó Anna gólkirálylány.


Júliusban két vállalkozó kedvű csornai úrról számoltunk be. Bella Tibor és Tompos László a Keszeg-ért hódították meg kenujukkal. Ebben a hónapban jelezték a csornai József Attila utca lakói türelmetlenségüket is. Azt várták, hogy egyirányú legyen utcájuk.

Joli néni örökre elköltözött
Az augusztus rendőrsikerrel indult: Szabó István bágyogszováti körzeti megbízott csaló tolvajt fülelt le, aki idős helyieket próbált megtéveszteni. A hónap elején Papp József országgyűlési képviselő fehér poráról írtunk.

A nyaralásból hazaérkező politikust borítékkal „lepték meg". A későbbi vizsgálat azonban kiderítette, nem volt por a borítékban. A meglepetésből felocsúdva Papp József Turi György polgármester kereste fel, de már nem a por miatt. Arról beszélgettek, hogyan tudnának együttműködni a városi pályázatok érdekében. Augusztus 20-án Szent István-szobrot avattak Szanyban, a faluból elszármazott Ács Lajos szili plébános adományát. A nyár végi hónap jó híre: a szili és a csornai Széchenyi-iskola felújítására a fenntartó önkormányzatok összesen 700 millió forint támogatást nyertek. Ugyancsak jó hír volt, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság kötelezte a GYSEV Zrt.-t arra, hogy félsorompót szereljen fel a farádi vasúti átjáróban. Az árpásiaknak viszont bosszúságra volt okuk: ellopták a községi fűnyírókat, nehéz helyzetbe hozva az önkormányzatot.
Szeptemberben ismét avatás volt Szanyban. Az elhunyt cigány zenészek kopjafáját állíttatta fel a helyi kisebbségi önkormányzat a templomkertben. A József Attila utcaiak is megnyugodhattak Csornán: a képviselő-testület az egyirányúsításról döntött. Úti esemény volt az is, hogy a csornaiak demonstráltak a városba vezető főutakon. Az elkerülőút építését szerették volna sürgetni az útlezárással.

Szeptemberben meghalt Jászai Joli néni, a Rábaköz, Rábatamási szülötte. 102. évében érte a halál, földijei meggyászolták és jó szívvel emlékeznek rá.

Jászai Joli néni életének 102. évében hunyt el.
Jászai Joli néni életének 102. évében hunyt el.


Sárba ragadt disznótolvajok
Októberben disznótolvajok jártak a rábapordányi téesztelepen. Pechjükre teherautójuk a sárba ragadt, így lopott disznó és jármű nélkül menekültek el a helyszínről. A csornai önkormányzat pénzt nyert a volt községháza felújítására is, 38 millió forintot. A városvezetők azt ígérik, a rekonstrukció után az épület ékköve lesz a belvárosnak. Ahogy a település jó hírét öregbíti az Európa Tanácstól kapott Európa-zászló is, melyet a külkapcsolatok ápolásával érdemeltek ki. Vezetőváltásoktól is hangos volt a városháza októberben. Új igazgatót választottak a művelődési ház és könyvtár, illetve a szociális szolgáltató élére.

Ez utóbbi november elején, két hét elteltével lemondott. Most megbízott vezetője van az intézménynek. Mérgesen időközi önkormányzati választást tartottak a hónap elején, a nyár végén lemondott polgármester és egy képviselő helyett. A községbeliek az ismét induló Balázs Vincét választották meg. Vágon 13 millió forintot költöttek a polgármesteri hivatal akadálymentesítésére. Indukciós hurok is került. Pásztoriban szociális bérlakásokat adtak át, és már lakókat is találtak. Rábcakapin géplopás borzolta a kedélyeket: az egyik helyi gazdának 7,5 millió forintos szerelvénye tűnt el az éj leple alatt. A rábacsécsényiek azt találták ki, hogy két szolgálati lakásukat nagycsaládosoknak adják ki. Az új lakók januárban költözhetnek.

Decemberben szintén jó hírről számoltunk be: a GYSEV felszereltette a félsorompót a farádi vasúti átjáróba. Nem volt hiábavaló a gyászolók és a jobaházi önkormányzat küzdelme. A hónap elején veszélybe került a kónyi kábeltévé-szolgáltatás. Az E.ON „keményített be", az önkormányzat pedig szolgáltatót váltott: egy csornai vállalkozás vette át a szolgáltatást. A Duna TV ebben a hónapban vetítette a bősárkányi Szabó Andrisról szóló filmet. Erdélyi János volt a rendező, a vak kisfiú életét ismerhették meg a nézők. Év végére jutott még egy akadálymentesítés: Szilban összesen 28 millió forintot költöttek és liftet is építettek a polgármesteri hivatalba és az orvosi rendelőt fejlesztették.

A tragikus emlékű farádi átjáróba végre felszerelték a félsorompót.
A tragikus emlékű farádi átjáróba végre felszerelték a félsorompót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csizmát húztak a régi táncosok

Bogyoszló - Községi karácsonyi és évbúcsúztató ünnepséget rendeztek a bogyoszlói kultúrházban. Az… Tovább olvasom