Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

˝1964-ben a házainkat féltettük˝

Bár a faluból kivezető utat és a hidat a Rába áradásakor lezárják, a kisbabotiak nem esnek kétségbe. Pedig sokan közülük kénytelenek harminc kilométeres kerülőt vállalni. A polgármester javasolt egy megoldást.
A múlt hétvégén lezárták a Kisbabot és Bodonhely közti Rába-hidat. Elsőfokú volt az árvízvédelmi készültség. Amikor a folyón árhullám vonul le és víz önti el a kisbaboti oldalon az országutat, rendre szükség van korlátozásra. A helyiek már nem lepődnek meg ezen. Különösebb fennakadást nem okoz, bár vannak, akiknek közel 30 kilométeres kerülőt jelent a hídlezárás. „Bezzeg 1964-ben nem az utat néztük, hanem a házainkat. Nem sok kellett, hogy ússzunk" – mondta a Kisalföldnek a bodonhelyi Szabó Ferenc.

Szabó Ferenc évtizedekkel ezelőtti áradásokra is emlékszik. „Azok voltak a vizek, nem ez
Szabó Ferenc évtizedekkel ezelőtti áradásokra is emlékszik. „Azok voltak a vizek, nem ez" – mondta a Kisalföldnek.

A 80 esztendős Feri bácsi otthona közvetlenül a Rába-töltésre néz. Így első kézből tapasztalja a folyó vízállásának változásait.

– Ez még nem volt víz. Legénykoromban ilyen vízállásnál szákkal fogtuk a halakat az ártérben – emlékezett vissza a Kisalföld kérésére Feri bácsi. – Nem úgy, amikor építkeztem, 1964-ben. Nem messze tőlünk, a kanyarnál homokzsák tartotta a töltést. Figyeltünk és féltünk, hogy szakít a folyó. Aztán szerencsénk volt, mert apadásnak indult. Olyan már nincs és remélem, nem is lesz. Azok kirívóan magas vízállások voltak, manapság a töltés derekáig sem jön ki. A hidat azért lezárják, biztos, ami biztos. Akinek Kisbaboton van dolga, a töltésen elkerül Rábacsécsény felé.

Barcza Tibor azt javasolja, emeljék meg a hídra vezető utat és nem lesz szükség a lezárásra.
Barcza Tibor azt javasolja, emeljék meg a hídra vezető utat és nem lesz szükség a lezárásra.

A bodonhelyieknek tehát nem, a kisbabotiaknak viszont okoz némi kellemetlenséget a híd lezárása. Barcza Tibor, a község polgármestere szerint egyszerű megoldás lenne, ha az utat kicsit megemelnék.

– Nem kellene sokat, csak egy méternyit. Régóta várjuk, hogy megcsinálják, de eddig nem került rá sor vagy pénz – panaszolta az elöljáró. – Ilyenkor, ha a híd nem járható, a Csornára igyekvők kénytelenek kerülni. Enese felé mennek, ami közel harminc kilométeres kerülő. Esetleg Árpás felé van egérút, de az sem kevesebb. A bátrabbak, mint én is, a lezárás előtt még áthajtanak az autó fenekéig érő vízen. Aztán úgy járnak, hogy tönkremegy a generátor a kocsiban. Nálam legalábbis ez lett a hiba pénteken.
Ottjártunkkor éppen a közútkezelő munkatársai dolgoztak a kisbaboti oldalon. Az ár ugyanis alámosta az utat, javítani kellett. Ennek megelőzésére javasolta a megoldást a polgármester.

– Már a tavalyi árvíz alámosta a padkát, azt hittük, nyáron rendbe teszik. Öt-hat gyűrűt kellene letenni, megemelnék betonnal, vashálóval, aztán nem lenne vele több gond – fogalmazott Barcza Tibor.

A hétvégi lezárás a falubeliek ellátásában nem okozott gondot. A legtöbb árucikk ugyanis Győrből érkezik a községbe. Papp Gézáné néhány éve még Csornán dolgozott. Többször kellett kerülnie. „Kellemetlen volt, az igaz, de szerencsére csak ritkán fordult elő. Olyankor Árpás felé kanyarodtunk, persze hosszabb volt az út" – vázolta árvízi helyzetüket Papp Gézáné.

Papp Gézáné: „Amikor árvíz volt, Árpás felé kerültünk.
Papp Gézáné: „Amikor árvíz volt, Árpás felé kerültünk."

A Rába-hidat végül vasárnap nyitották meg a forgalom előtt és hétfőn a védelmi készültség is megszűnt a folyón.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katolikus óvoda Kapuváron: kinövik lassan a bővítést is?

A nyitás, 2009 szeptembere óta közel meghatszorozódott a kapuvári katolikus óvoda gyermeklétszáma. Tovább olvasom