Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

155 hektár – Jók a termésátlagok a Csukás-földeken

A csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola tangazdaságában idén 155 hektáron termeltek. Fő növényük volt az őszi káposztarepce és az őszi búza. Jó eredményeket értek el.

Jó évet zárhat a csornai Csukás-szakközépiskola tangazdasága. Ha a napraforgó is hozza a várt eredményt, nem lehet oka panaszra Kocsis Zoltánnak, a gazdaság vezetőjének. A fiatal agrárszakember elmondta: jók a termésátlagok a 155 hektáros vetésterületen és megfelelő felvásárlási árat kaptak terményeikért.

– Hetven hektárról őszi káposztarepcét takarítottunk be. Ebben az évben ez volt a fő növényünk. Az előzetes információk szerint jó árat remélhettünk, és persze a vetésforgóba is beleillett a kultúra – mutatta be az iskola gazdaságát Kocsis Zoltán.

a
Kocsis Zoltán:  „A napraforgó jónak mutatkozott, de a sok csapadék rontott a helyzeten."


– Három tonna feletti eredményt értünk el, ami jónak mondható ezen a környéken. A repce után következett az őszi búza aratása, ötvenhektáros területünk volt. Szerencsére még a csapadékos időjárás előtt sikerült betakarítanunk. A minőségét jó közepesnek mondhatjuk, a mennyiség meghaladta az öttonnás termésátlagot hektáronként. A felvásárlási árra sem panaszkodom.

A Csukás-iskola maradék harmincöt hektárján napraforgó van, rövidesen megkezdik az aratását. Kocsis Zoltán várakozásai meghaladják a két és fél tonnát hektáronként.

– Nagyon szépek voltak a napraforgóink, de a nyári esős napok sokat rontottak rajta. A talaj felázott, a nagy tányérok elhúzták a növényeket, így sok kidőlt. A következő napokban, hetekben kezdjük az aratását. Készülünk aztán az őszi munkákra, előkészítjük a gépeket, amiből már az iskola diákjai is kiveszik részüket. A repcét elvetettük már ötvenöt hektáron. Ezenkívül ismét lesz napraforgónk, búzánk és vetünk kukoricát is – jegyezte meg a gazdaságvezető.

Készülünk aztán az őszi munkákra, előkészítjük a gépeket, amiből már az iskola diákjai is kiveszik részüket.

A nyáron kisebb technikai fejlesztései voltak a tangazdaságnak, egy nagyobb beruházásra még várnak: pályázati támogatással kombájnt szeretnének vásárolni. A telephelyen belül szintén kisebb infrastrukturális fejlesztéseik lesznek. Kocsis Zoltán hozzátette: tanulóik nem csak iskolaidőben dolgoznak a gazdaságban. Nyári gyakorlatuk is van, azaz a vetéstől a betakarításig minden munkába bevonják a diákokat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven év képekben

Csorna 40 címmel indította el a Martincsevics Károly Városi Könyvtár olvasásnépszerűsítő… Tovább olvasom