Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

„ Nyelvünkben élünk ”

A közelmúltban rendezték meg a „ Nyelvünkben élünk ” anyanyelvi és kommunikációs verseny megyei döntőjét. A területi fordulókon közel kétszáz kisdiák mérte össze tudását, közülük harmincnégyen jutottak tovább.

Kossuth és kora

– Tizenöt évvel ezelőtt rendeztük az első versenyt, amely nem a hagyományos értelemben vett ismeret- és tudásanyagot méri, hanem az általános műveltséget és kreativitást – mondta el érdeklődésünkre Gecsei Edit, a rendezvény szervezője, megyei szaktanácsadó. Az idei év témája Kossuth Lajos és kora volt. Főleg szövegértési és szövegértelmezési feladatok szerepeltek az írásbelin. A verseny célja az anyanyelvi műveltség gyarapítása. Ennek megfelelően szövegalkotás, szövegértés, kommunikációs helyzetgyakorlatok és népismeret szerepelt a feladatok között. A tanulók értelmezték a hazafiság fogalmát, s napló formájában megörökítették Kossuth Lajos egy napját.

Szóban és írásban

A verseny szóbeli részében a gyerekeknek egy 1848-as toborzót kellett eljátszaniuk, fel kellett eleveníteniük a korabeli Radikális és Béke Párt kulturált vitáját. A verseny további célja a nyitottság és a szellemi fogékonyság kialakítása a gyermekekben. Kívánatos, hogy a tanulók ismerjék a nemzeti értékeket, történelmi hagyományainkat, melyek kialakíthatják és erősíthetik identitástudatukat.
– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján bátran állíthatom – tette hozzá Gecsei Edit – , a diákok nagyon szeretik a versenyt, mert nem megszokott tudás- és ismeretanyagot mér, hanem a kreativitást és az általános műveltséget.
A májusban rendezendő budapesti országos döntőn megyénket a kategóriák első helyezettjei képviselhetik.

Kik voltak a legjobbak ?

Az írásbeli és a szóbeli feladatok értékelése után a hetedik osztályosok között Molnár Ildikó (Széchenyi István Általános Iskola, Csorna, felkészítő tanára Németh Péterné) végzett az élen, megelőzve Varga Zsófiát (Fertőd, Fejesné Horváth Margit), a harmadik hely Farkas Enikőnek (Révai Miklós Gimnázium, Győr, Gáncs Mária) jutott. A nyolcadikosok versenyében Bódai Zsuzsanna (Széchenyi István Általános Iskola, Kapuvár, Bódainé Erdélyi Erika) bizonyult a legjobbnak, a második helyen Modok Balázs (Bogyoszló, dr. Bujtás Imréné) végzett, míg Szakács Lilla (Széchenyi-iskola, Csorna, Gecsei Edit) a harmadik helyet szerezte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapasztalatgyűjtés világcégeknél

A világ az elmúlt évtizedben kinyílt a magyar fiatalok előtt, s sokan tanulhatnak külföldi… Tovább olvasom