Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

1200 magyar cég Ausztriában

Az osztrák építőiparban ezerkétszáz körüli magyar vállalkozás dolgozik. A magyar cégeknek nemcsak a szigorú feltételekkel, de a helyi konkurenciával is küzdeniük kell.
 
Nemes Zsolt, a bécsi magyar nagykövetség vezető külgazdasági szakdiplomatája szerint két éve, 2011 májusa óta korlátlanul szolgáltathatnak és végezhetnek munkát a szomszédban a magyar vállalkozások, ám ennek viszonylag kevés vállalkozó felel meg teljes mértékben.

Több a fóka, mint a vadász: Több száz magyar dolgozik többek között a bécsi egyetemi építkezésen is.
Több a fóka, mint a vadász: Több száz magyar dolgozik többek között a bécsi egyetemi építkezésen is.

Nemes Zsolt szakdiplomata hangsúlyozta, Ausztriában iparűzési szabályozás van, azaz igazolni kell a szakmai hozzáértést és előzetesen be is kell jelentkezni, melynek nyomán a magyar vállalkozó egy évre szóló engedélyt kap. – A munkaerő szabad vándorlásának azonban van egy komoly vetülete. A kint dolgozó magyar vállalkozás nem okozhat bérfeszültséget, tehát az ágazati minimálbérre ki kell egészíteni a vállalkozás alkalmazottainak bérét – mondta Nemes Zsolt. Hozzátette, a hazai rendszerhez hasonlóan Ausztriában is bejelentett alkalmazottak dolgozhatnak, erről igazolást is kell vinni a szomszédos országba.

– Az osztrák gazdasági minisztérium szerint 82 szakmában jelentkeztek be hazai vállalkozások osztrák munkavégzésre – mondta a bécsi nagykövetség diplomatája. Tavaly 890 bejelentés érkezett a hivatalokhoz magyar vállalkozók részéről, 390 vállalkozás pedig idén megújította engedélyét. – Úgy vélem, 1200 körül mozoghat az Ausztriában dolgozó magyar cégek  száma – mondta a diplomata. A legkeresettebbek máig az építőipari vállalkozások, hiszen – a szakemberek szerint – a szomszédos országban „szakít" az építőipar és még mindig több a munka, mint a vállalkozó. – A kint dolgozó magyar cégek kilencven százaléka ebben az ágazatban talál munkát – mondta Nemes Zsolt. Hozzátette azonban, hiába több a fóka, mint a vadász az építkezéseken, a magyar vállalkozók jó része még mindig felkészületlenül akar kint munkát vállalni. – Nem tájékozódnak a vállalkozók, pedig ezt a bécsi magyar nagykövetségen is megtehetik – tette hozzá Nemes Zsolt. Hangoztatta, az osztrák ellenőrök teljes felhatalmazással rendelkeznek, bármit fel- vagy kinyithatnak és bármibe beletekinthetnek. A diplomata szerint az alábérezés és a bizonylati fegyelem megsértése a leggyakrabban előforduló hiba a ha-
zaiak kinti munkavégzésekor. A kinti munka idején a vállalkozónál kell lennie a külföldi munkavégzési engedélynek, a dolgozók bejelentési (OEP) igazolásának, a létszámjelentésnek, a munkaidő- és szakképzési papíroknak, valamint a bérigazolásoknak is.

– Az osztrák hatóságok nagyon szigorúak, az adatközlés után komoly ellenőrzésekre számíthat a magyar vállalkozó – mondta a diplomata. Ehhez kapcsolódóan megjegyzendő, hogy a kint dolgozó vállalkozók szerint, ha egy magyar autót látnak meg egy építkezés mellett, az ott dolgozó biztosra veheti, hogy „kinti jóakarók" ráküldik a hatóságokat. Az is tény, hogy az osztrák építőipar konkurenciát lát a magyarokban. – Az ágazat évente két százalékot növekszik Ausztriában, így egyelőre a jó magyar szakmunkásokra szükség is van – mondta Nemes Zsolt.
– Magyar vállalkozóként nem fenékig tejfel az élet Ausztriában –

fogalmazott lapunknak az egyik nevét nem vállaló vállalkozó. Ahogy megjegyezte, a gazdaság akármelyik szegmensében dolgozik, mindenképpen elveszi valakitől a kenyeret, amit természetesen a helyi osztrák vállalkozók sem néznek jó szemmel.

Fodor István viszont nevét is vállalva elmondta, három éve az építőiparban főállásúként dolgozik a szomszédoknál. Ez idő alatt két ellenőrzésen esett át, mindkettőben nagyon segítőkész ellenőrökkel találkozott. – Tény, hogy a kötelező adminisztrációnak meg kell lenni, de ezek megléte mellett nem a hibákat keresik – mondta a vállalkozó. Véleménye szerint az osztrák adminisztrálás egyszerűbb, de szigorúbban kérik számon.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezüst a pünkösdi szakácsversenyről

A verőcei ˝A pünkösd királyának szakácsa˝ versenyről ezüstéremmel tértek haza a kapuvári… Tovább olvasom