Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

110 éve működik az óvodájuk

1904-ben Dénesfa birtokosa, a Cziráky család a Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővéreket hívta meg a faluba. Ők óvodát alapítottak, ahol azóta is folyik a nevelés.

Óvodájuk alapításának 110. évfordulóját ünneplik idén a dénesfaiak. 1904-ben a Cziráky grófok által a községbe hívott kedvesnővérek hozták létre a kisdedóvót. Az intézmény ma is eredeti helyén, az egykori zárda épületében működik.

Az elmúlt tizenegy évtizedben többször is küzdeni kellett az óvoda megmaradásáért, de végül mindig sikerült helyben tartani az ovit. A jelenlegi gyereklétszám pedig bizakodással tölti el a helyieket. Igaz, a dénesfai önkormányzat ma már társulásban tartja fenn, Gyóróval és Répceszemerével közösen.

A dénesfai, gyórói és répceszemerei gyerekek jól érzik magukat a 110 éves épületben. Képünkön Németh Vivien igyekszik lekötni a figyelmüket, aki gyakorlati idejét tölti az intézményben.
A dénesfai, gyórói és répceszemerei gyerekek jól érzik magukat a 110 éves épületben. Képünkön Németh Vivien igyekszik lekötni a figyelmüket, aki gyakorlati idejét tölti az intézményben.

– Huszonnégy kisgyermek jár most hozzánk a három faluból – mondta a Kisalföldnek Tóthné Tóth Szilvia megbízott óvodavezető. – A vidékről érkezőket a falugondnoki jármű hozza át. Két óvónő és egy dajka dolgozik az intézményben. A múlt héten két nagycsoportostól búcsúztunk el, ám a létszám változatlan marad szeptembertől. Gyakorlatilag teljes kihasználtsággal működik óvodánk. Igazán családias hangulatban és környezetben élünk, ugyanott, ahol annak idején a kedvesnővérek is várták a gyerekeket. A nyár első két hónapjában nyitva leszünk, augusztusra terveztük a négyhetes leállást, amikor a kisebb felújításokat, karbantartásokat végezzük el. A szülők igényeit felmértük és aszerint alakítottuk ki a nyári munkarendet.

Tóthné Tóth Szilvia hozzátette: a következő néhány évben mindenképpen biztosítva lesz az óvoda működése, legalábbis a gyereklétszám ezt indokolttá teszi. „Nagyon örülünk neki, hiszen a fennmaradásunk így biztosított" – jegyezte meg. Mint mondta, minden lehetőséget megragadnak, hogy saját bevételre tegyenek szert, amiből fejleszteni tudnak. Gyűjtenek például papírt az óvodások, de rendszeresen összeszedik a faluban a fémhulladékot is.

A társulási oviba tehát három községből járnak a gyerekek. Az intézményben igyekeznek mindhárom településen jelen lenni. Azaz ünnepekre, falunapokra mindig állítanak össze aktuális műsorokat. Például idősek napján, anyák napján és rendeztek közös gyereknapot is. Az óvoda 110. évfordulóját augusztusban, a dénesfai falunapon ünneplik meg.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztató a vendégszám

Kiemelkedő forgalmú pünkösdi hétvégével nyitott a kapuvári termálfürdő. A strandot hétköznap… Tovább olvasom