Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

105 évesen: az utolsó karácsony

105 éves korában elhunyt a bogyoszlói Szalay Gáspár, a megye egyik legidősebb embere.

105 éves korában elhunyt a bogyoszlói Szalay Gáspár. A megye egyik legidősebb emberét lányánál, Győrben érte a halál, ahova a karácsonyi ünnepekre utazott.

Szerda reggelre elhunyt a megye egyik legidősebb embere, a 105 éves Szalay Gáspár. Gazsi bácsi bogyoszlói születésű volt, élete utolsó éveire a jobaházi idősek otthonának lakója lett. A magas, egyenes tartású férfi múlt hónapban ünnepelte születésnapját, majd Győrbe utazott, hogy lánya családjával töltse a karácsonyt.

– Gáspár bácsi az ünnepeket Győrben töltötte a lányánál, ott is érte a halál, csendesen elaludt – tájékoztatott Zöld Péterné, a jobaházi intézmény igazgatója. – Egészségével az utóbbi időben nem volt különösebb gond, jó kedélyű volt és karácsony előtt is jókedvvel búcsúzott el tőlünk, hiszen szeretteihez utazott. Azt hiszem, Gazsi bácsi megérdemelte és szép volt az élettől, hogy megadta számára, hogy családja körében tölthette utolsó napjait. Az otthon lakóinak és dolgozóinak már most nagyon hiányzik.

Szalay Gáspár 104. születésnapjáról a Kisalföld is tudósított, akkor nehéz életéről, háborúról, elvesztett fiáról, feleségéről beszélt. Két gyermeke három unokával ajándékozta meg, ők jelentettek számára örömet, míg egészsége engedte, nevelésükbe is besegített, gyakran mesélt, énekelt nekik. Egy évvel ezelőtti érdeklődésünkre a hosszú élet titkáról elmondta: soha nem ivott, nem dohányzott, mértékletesen élt és nagyon jó idegrendszerrel rendelkezett.

A 104. születésnapon, miután szerettei és az intézmény dolgozói felköszöntötték, könnyek között, csendesen azt is megjegyezte Gáspár bácsi: talán az utolsó köszöntése ez. Nem így lett, hiszen a 105.-en még koccintott lakótársaival és a karácsony napjait is szeretteivel tölthette, majd néhány nap múlva álmában érte a halál. Ha valaha is gondolt az utolsó percekre Gáspár bácsi, bizonyára ő is valahogy így képzelte a búcsút.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mond le a fejlesztésekről

Szil polgármestere szerint 2005 a nadrágszíjhúzás éve lesz az önkormányzatnál. Lengyel Lajos úgy véli, hogy a kistelepüléseken élők ötödrendű állampolgárokká degradálódnak a megélhetést illetően. Elégedett a település idei eredményeivel – mind a beruházásokat, mind a működést illetően. Elmondta, legfontosabbnak a közfeladatok ellátását tartják a következő évben is. Tovább olvasom