Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

100: Szigethy Attila emlékkiállítás nyílt Kapuváron - galéria

Száz éve született Szigethy Attila, az 1956-os forradalom és szabadságharc megyei vezetője. Emlékkiállítás nyílt pénteken szülővárosában, Kapuváron.

Száz éve született Szigethy Attila, az 1956-os forradalom és szabadságharc Győr-Sopron megyei vezetője, a Dunántúli Nemzeti Tanács elnöke. A centenárium alkalmából emlékkiállítás nyílt pénteken szülővárosában, Kapuváron.

A politikus életpályáját Kóczán Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei Közgyűlés alelnöke elevenítette fel a megnyitón.

Szólt arról, hogy Szigethy Attila a II. világháború idején az ellenállás tagja volt, a német megszállás után több üldözöttnek nyújtott menedéket. Az 1947-es választásokon a Nemzeti Parasztpárt színeiben bejutott az országgyűlésbe, és egy évtizeden át volt képviselő.

1950 és 1954 között a Győr-Sopron megyei Tanács elnökhelyettesi pozícióját töltötte be, majd 1954 őszétől a Hazafias Népfront megyei alelnöke lett. Mivel Nagy Imre politikáját támogatta, hivatalából eltávolították. 1956 őszéig a szülővárosa közelében lévő Kistölgyfai Állami Gazdaságot vezette.

Fotó: Jerkó Gyula


A forradalom az események homlokterébe állította Szigethy Attilát, aki józan, bölcs magatartásával a népfelkelés legismertebb alakjai közé emelkedett: a forradalom Győr-Sopron megyei vezetője, a szabadságharc legjelentősebb vidéki szervezetének, a Dunántúli Nemzeti Tanácsnak az elnöke lett - emlékeztetett Kóczán Zoltán, hangsúlyozva, hogy Szigethy Attila "Nagy Imre oldalán állt, a szenvedélyek csillapítására, a szélsőségek megfékezésére törekedett, a forradalom fellángolásában sem vesztette el a realitások iránti érzékét".

Szigethy Attila a forradalom leverését követő megtorlás áldozata lett. Földi maradványait - amelyek 34 évig jeltelen sírban pihentek - 1991 márciusában helyezték örök nyugalomra szülővárosában.

Kapuvár őrzi emlékét: a kisváros egyik utcája nevét viseli, egykori lakóházát emléktáblával jelölték meg, a közeljövőben pedig emlékszobát szeretnének berendezni tiszteletére a helyi múzeumban - mondtaKóczán Zoltán a megnyitó alkalmából az MTI-nek.

A pénteken megnyílt kiállításon fotók, írásos dokumentumok, köztük a Szigethy Attila otthonában végzett 1957-es házkutatás eredeti jegyzőkönyve, továbbá korabeli röplapok, újságok láthatók. A tárlat egy hónapig látogatható a kapuvári városháza aulájában.

Olvasóink írták

 • 5. Ikvafalvy 2012. március 23. 22:49
  „Kiz, lab amputalva , osztaa annyi!!!”
 • 4. antistar 2012. március 11. 08:24
  „Nem unalmas már, hogy mindig ugyanazok az emberek ünnepelnek, megnyitnak, emlékeznek,koszorúrznak, utaznak, vendégelnek, előadnak,fényképezkednek, hozzászólnak,ajánlatokat fogadnak el vagy elutasítanak, megmagyaráznak, döntenek ...stb ??? Ráadásul helyettünk, és sosem velünk....”
 • 3. csornaifiu 2012. március 10. 04:08
  „NEM LEHETNE EZT A KIALLITAST LEGALABB JULIUS VEGEIG NYITVATARTANI.”
 • 2. holuvera 2012. március 09. 20:38
  „Úgy tudom Csornán él a lánya őróla miért nem írnak?”
 • 1. szocdem 2012. március 09. 18:26
  „Ma is tanuságos Szigethy sorsa: az MSZMP aminek nem volt helyi bázisa - ui Győr szocdem volt - tőle kért segítséget hogy lecsillapítsa a sztrájkokat, meg az indulatokat. Ő készségesen segített, mert hitt a jó szándék erejében..
  Meg is kapta érte a "hálát" a gazemberektől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtés rászorulóknak

A családsegítő szolgálat gyűjtést szervez rászorulók javára. Tovább olvasom