Rábaköz PRINT

2019.03.27. 18:26

Buszpályaudvaron landolt a mentőhelikopter Kapuváron: szívrohamot kapott egy férfi egy építkezésen

Az első munkanapján súlyos szívrohamot kapott egy 41 éves férfi Kapuváron. Telefonos instrukciók alapján kezdték meg az újraélesztését, mentőhelikopter is érkezett érte, de az először nem tudott leszállni az építkezés közelében, ahol a beteg feküdt.

kisalfold.hu

Kétséges még a felépülése, közvetlen életveszélyben van, s a győri Petz-kórház intenzív osztályán kezelik azt a férfit, akinek kedden állt meg a szíve. Úgy tudjuk, a keleti országrészből érkezett; a rábaközi város szívében épül az a társasház, ahol dolgozott. Mikor kollégái észrevették, hogy mi történt, azonnal értesítették a mentőket.


Fogarasi Zoltán Győr-Moson-Sopron megyei vezető mentőtiszt kérdésünkre elmondta: kollégája telefonon instruálta a laikus újraélesztőt (ő szintén az építkezésen dolgozik) egészen addig, amíg megérkezett az esetkocsi, s annak mentőszemélyzete folytatta a munkát. Mentőhelikoptert is hívtak a beteghez, s két lehetőség kínálkozott a leszállásra.

A felvételeket Rácz Zoltán készítette, így szállt le a helikopter a füves részen.


Ahol az újraélesztés zajlott – tehát Kapuvár belvárosában – a helikopter nem tudott volna leszállni. Szerencsére dél után nem sokkal történt az eset, s ez forgalommentes időszaknak számít a buszpályaudvaron. Nem kellett biztosítani a helyszínt – ezért választotta ezt a helyszínt a gép pilótája. 


Az építkezés helyszínétől nagyjából két kilométerre található a buszpályaudvar. Ilyen esetben még a Kapuvári Sport Egyesület (KSE) pályája jöhetett volna szóba, de most az előbbi tűnt a jobb választásnak. 


 A buszmegálló szomszédságában élő Megyesi-Tóth Lívia is felfigyelt a helikopter hangjára. Azt nem tudta pontosan, hogy mi történhetett, de abban biztos volt: nagy a baj. „Gondolom, a férfi állapotának stabilizálása miatt telt el idő a landolás és a között, míg áthelyezték őt a mentőből. Reméljük a legjobbakat, ismeretlenül is jobbulást kívánok neki."


A mentőhelikopter a győri Petz-kórházba szállította a beteget, ahol prof. Oláh Attila orvos igazgatótól megerősítette a szemtanú feltevését: a súlyos szívroham után csak 45 perc múlva tudtávisszahozni a beteget az életbe, hosszan tartott, míg stabilizálni tudták az állapotát. 


Egyelőre épp emiatt kérdéses, hogy túléli-e, s ha igen, milyen maradványtünetekkel épülhet fel. A férfi állapota most viszonylag stabil, sztentet ültettek be az elzáródás helyén, de nincs még túl a közvetlen életveszélyen. Altatják és lélegeztetik a beteget. 


  Az eset ismét felhívja a figyelmet a mentőszolgálat „Szív City" mobilos alkalmazására, amelyet pontosan az ilyen esetekre találtak ki. Ha ugyanis valaki közterületen lesz rosszul és segítségre szorul, az app értesíteni tudja a regisztrált tagot arról, hogy hol található a közelben defibrillátor, illetve ha képzett újraélesztőként regisztrálta magát, hogy hol tud a közelben segíteni. Ebben az esetben is bekapcsolta a mentőszolgálat „Szív City" alkalmazást, s ha több regisztrált tag lenne, jó eséllyel a közelben csippent volna valakinél a telefon...  

Hogyan működik a Szív City? 

1. Közterületen valaki összeesik, megáll a keringése. Egy szemtanú mentőt hív. 2. Az OMSZ mentésirányítója a helyszínre küld egy mentőt, egyidejűleg riasztja a Szív City-t is. 3. Egy közelben tartózkodó önkéntes fogadja a segítségkérést, és a bajbajutott megmentésére siet. 4. Megkezdi az újraélesztést. 5. A helyszínre érkező mentők folytatják

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!