Rábaköz PRINT

2018.07.29. 10:14

Kigyulladt és leégett a vicai kultúrház teteje - fotók

Helyet kell keresni az ünnepségeknek, rendezvényeknek, családi találkozóknak

Tűzre ébredtek vasárnap reggel Beleden a vicai településrész lakói. A falu közösségi háza kapott lángra. A tűzoltók több járművel is gyorsan a helyszínre értek, de az épületet nem tudták megmenteni. A helyiek tanácstalanok, nem tudják, hol tartják ezután a rendezvényeiket.


A tűz az épület hátsó részében ütött ki, ott, ahol a helyi  fiatalok által használt konditerem működött.


Bertha Zoltán, Beled alpolgármestere a Kisalföldnek elmondta: a lángok gyorsan terjedtek, a közösségi ház teljesen kiégett. Minden odalett benne.


– Vica központi épülete volt, minden rendezvényünknek az adott otthont – fogalmazott Bertha Zoltán. – Ott tartottuk az ünnepségeket, a községi megmozdulásokat, de a helyiek a családi eseményekre is gyakran igénybe vették. Születésnapokra, névnapokra, egyéb találkozókra. A berendezés, az ott tárolt eszközök, bútorok mind tönkrementek vagy megsemmisültek. Az ajtók, az ablakok használhatatlanok. Gondolkodnunk kell, hogyan pótoljuk a közösségi házunkat.


Az alpolgármester hozzátette: közel kétszáz éves épületről van szó, amit eredetileg istállóként használtak. Később téeszirodát alakítottak ki benne, aztán községi könyvtárat.


Sokáig állt üresen, majd gyakorlatilag romjaiból építtette újjá az önkormányzat. Minden évben alakítottak, újítottak rajta valamit, a rekonstrukcióval öt-hat évvel ezelőtt végeztek.


– A tűz okát nyilván kivizsgálják majd a tűzoltók. Van biztosítása az önkormányzatnak, így kártérítésre számíthatunk. Úgy látom egyébként, hogy a romokhoz már nem érdemes hozzányúlni, úgyhogy valószínűleg új közösségi házat kell építenünk – gondolkodott el Bertha Zoltán.

 

Korábban

Egy százötven négyzetméteres, művelődési háznak használt épület kapott lángra a Vásártér utcában. Kapuvárról és Csornáról hivatásos, Répcelakról önkormányzati, Beledről önkéntes tűzoltók érkeztek nagy erőkkel a helyszínre, és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral oltották a lángokat. Az épületből két palackos gázmelegítőt hoztak ki, amelyeket nem ért hőhatás. Az kultúrház teteje teljesen leégett.

 

Fotók: Fati Ferenc


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!