Rábaköz PRINT

2018.02.22. 17:40

Felújítják az orvosi rendelőt és az iskolát Rábacsécsényben

A rábacsécsényi önkormányzat ebben az évben is részt vesz a közmunkaprogramban. Emellett komoly beruházások is lesznek a faluban, épületfelújítások, korszerűsítések.

 

Rábacsécsényben 2018-ban is 14 foglalkoztatottal indul a közmunkaprogram. Eddig is ekkora volt a létszám, ám Kovács Teodóra polgármester szerint nem könnyű tartani. Az első „generációs" közmunkások a „szabad piacon" helyezkedtek el.


 – Többen a végzettségüknek megfelelő munkát találtak, hiszen egyre nagyobb a kereslet a munkaerő iránt – fogalmazott Kovács Teodóra. – Mások a közeli útépítéseknél biztosítják a megélhetésüket. A közmunkaprogram tehát sikeres és mindenképpen elérte a célját az ő esetükben. Egyrészt nyitottabbak lettek és több információhoz jutottak azáltal, hogy az önkormányzat állományába tartoztak. Másrészt képzéseken is részt vehettek, melyek szintén növelték esélyeiket a munkaerőpiacon. A közmunkások másik részének, az idősebbeknek már kevesebb lehetőségük van máshol munkát vállalni. Nekik a közmunkaprogram gyakorlatilag a későbbi nyugdíjat adja meg. Az önkormányzati gazdaság profilja nem változott, a hagyományos kertészeti kultúrákkal foglalkozunk, illetve a feldolgozásra helyeztük a hangsúlyt. Rendelkezünk az ehhez szükséges berendezésekkel, van hűtőkamránk és a piacunk is bejáratott. Specialitásunk például, hogy most, a téli időszakban sem tartósított savanyúságot kínálunk, hanem mindig frissen készítettet vásárolhatnak tőlünk. A másik portékánk, ami nagyon bejött és keresett, a fűszerpaprika, illetve az ételízesítő. Ezeken változtatni tehát nem akarunk, a korábbi gyakorlat szerint folytatjuk a termelést és a gazdálkodást.

Készül a csécsényi specialitás, a mindig friss savanyúság. Felvételünkön Pongrácz Józsefné és Nagyné Lovász Hajnalka.

A falu egyéb közügyeiről szólva Kovács Teodóra elmondta: az elmúlt időszakban több pályázati kiíráson is sikeresen szerepeltek.


– Az orvosi rendelő felújítását már elkezdtük, tizenhárom és fél millió forint áll rendelkezésünkre. Az összegből eszközbeszerzésre is futja majd. Energetikai pályázatunkkal negyvennyolcmillió forintot nyertünk. Ebből az iskolaépületet korszerűsítjük. A fűtést újítjuk fel, elvégezzük a szigetelést, nyílászárókat cserélünk. Úgy tervezzük, hogy nyáron kezdődhet a beruházás. A Belügyminisztériumtól csaknem tizennégymillió forintos támogatást kapunk, amit önerővel kiegészítve járdaépítésre fordítottunk, az iskolától a temetőig. Ugyancsak járdára és útra költöttünk el tizenötmillió forintot, amiből a Kossuth utca egy szakaszát újítottuk fel, illetve a Petőfi utcában aszfaltoztunk. A kistelepülések alapjából valamivel több, mint egymillió forintot nyertünk, ebből a Szent Imre utcában fejlesztünk.

200 millió forintos program

A polgármester hozzátette: Tét koordinálásával egy 200 millió forintos programban is szerepelnek. Rábacsécsényben különböző rendezvényeket szervezhetnek, valamint a kultúrház nyílászáróit is kicserélhetik a támogatással. Eredményes volt a Molnár János Rábacsécsényért Egyesület is. A civil szervezet egyrészt 25 millió forintot nyert közösségi programok szervezésére. Egy másikkal pedig 40 milliót a hátrányos helyzetű családok felzárkóztatására, sorsuk jobbra fordítására költhetnek el. Ugyancsak a falut érintő fejlesztés a helyi, több községgel közös tulajdonban lévő szennyvíztisztító telep korszerűsítése. A projekt 340 millió forintos támogatást kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!