Rábaköz PRINT

2016.09.29. 15:32

A hógolyóból gyógyszer lett

Mihályi és Kapuvár is magáénak tudja dr. Megyesi Scwartz Pál felfedezését, a szénsavgázfürdő keringést javító hatását.

Kustor Réka

Dr. Megyesi Schwartz Pálnak idén márciusban díszpolgári címet adományozott Mihályi önkormányzata. „Körzeti orvosként 1935-ben került a községbe. Ebben az évben  kőolajat keresve fúrótornyokat állítottak fel a településen, a kútból azonban gáz tört fel, ami a hirtelen lehűlés következtében szénsavhóvá alakult. Mikor azt a mihályi gyerekek hógolyóvá formázva a Kis-Rábába dobták, gőzfelhő keletkezett" – kezdte a történetet dr. Ballagi Farkas, a kapuvári Dr. Lumni-  czer Sándor Kórház és Rendelőintézet osztályvezető főorvosa. A gyerekek játéka felkeltette dr. Megyesi Schwartz Pál figyelmét, aki kísérletezni kezdett a szénsavhóval.


A negyvenes években fürdőkádban állított elő mesterséges szénsavgázt, és felfedezte annak az érszűkületi betegségekre gyakorolt jótékony hatását. Később a kapuvári kórházban sikerrel alkalmazta a végtagkeringési betegségekben szenvedők gyógyításában. Az igazi fordulópontot az jelentette, mikor engedélyezték, hogy az ország minden részéből szakorvosi beutaló alapján kerüljenek érbetegek a kapuvári kórházba


Így arra a kérdésre, hogy Mihályihoz  vagy Kapuvárhoz köthető dr. Megyesi Schwartz Pál találmánya, a válasz, hogy mindkettőhöz. „Mihályiban kezdte el a kísérletezést, az eljárás kifejlesztésére az intézményi hátteret a kapuvári kórház biztosította. Bár 2007-ben meg- szűnt Kapuváron az aktív ellátás, kórházunkban kialakította az angiológiai rehabilitációs központot. A rehabilitációs program egyik legfontosabb eleme pedig a szén-dioxid-gázfürdő" – mondta dr. Ballagi Farkas, aki 2015-ben emiatt is kapta az év orvosa kitüntetését.


Annak idején ő volt az egyetlen a megyében, akinek angiológus és rehabilitációs képesítése is volt egyben. A szénsavgázas kezelést évekig kutatta, majd 1981 és 1984 között országos kísérletsorozatot végeztek, melynek eredményeképpen az eljárást nemcsak alkalmazni, de szabadalmaztatni is tudták. A Lumniczer-kórházat 1988-tól – kis kitérővel – 2007-ig vezette. „A rehabilitációs eljárást a kilencvenes évek közepén le is védettük  a kikísérletezett kezelőkáddal együtt" – mondta a főorvos. Az eljárás módját, valamint az eljárásban alkalmazott kád szabadalmi jogát pedig átadta Kapuvár tulajdonába.


„Manapság ez az egyetlen ilyen speciális fekvőbeteg-gyógyintézet, ahol a szénsavhót is használják a rehabilitációs programban. Az osztály egyben képzőhely is" – mondja büszkén a főorvos, aki napjainkban, nyugdíjazása ellenére is aktívan dolgozik: „Vannak olyan hivatások, szakmák, amiket nem lehet abbahagyni" – tette hozzá mosolyogva. Mozgásszervi rehabilitációt végez a járóbeteg-ellátásban, részben szaktanácsadó, emellett pedig előadásokat is tart még.


A több mint százágyas speciális osztály az országban egyedülálló feladatot lát el. Ottjártunkkor is sorban állás volt a szénsavfürdő bejáratánál. Garamvölgyi Ferenc Budapestről érkezett. „Érszűkülettel kezelnek. Több terápiát is kipróbáltam, de eddig ez volt a leghatásosabb. Félévente veszem igénybe a háromhetes rehabilitációs kúrát. A szénsavfürdő-kezelések húszpercesek. Utána máris érezhető a változás. Aztán fél év múlva ismét jövök. Sajnos."

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!