Rábaköz PRINT

2016.07.07. 10:53

Csorna kilép a társulásból: a városnak nem kell sem a tagság, sem pedig mások terhe

Kustor Réka

Csorna az utolsó lehetséges pillanatban jelentette be: az év végén kilép a harmincegy település alkotta, nevét is viselő társulásból. Erről a döntést a képviselő-testület hat hónappal korábban köteles meghozni. Csorna polgáraira hivatkozva nem akar tovább közösködni. Még kérdés, mi lesz január 1-jétől a csornai központú támogató szolgálat és a magyarkeresztúri idősek gondozóháza ellátottjaival, valamint az ott dolgozókkal.


A Kisalföld megkeresésére dr. Bónáné dr. Németh Katalin, Csorna polgármestere elmondta, mi indokolta a kilépésüket.


„Csorna és a társult települések évek óta közösen, társulási formában oldották meg szociális szolgáltatórendszerük működtetését. Minden települési önkormányzat kötelező és alapvető feladata, hogy a helyi lakosok, polgárok iránt felelősséget vállaljon. Ennek szellemében a csornai önkormányzatnak elsősorban a csornai lakosok iránt kell felelősséget vállalnia. Mindent megtettünk a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás működéséért is, ugyanakkor a továbbiakban a társulás működését már csak a saját lakosaink érdeksérelme árán tudnánk biztosítani, úgy, hogy más települések mulasztása helyett több tízmillió forintot vállalunk magunkra" – érvelt a polgármester.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin, Csorna polgármestere.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin, Csorna polgármestere.



A még fennálló tartozás nagyjából huszonhatmillió forint, úgy, hogy az első féléves megemelt tagdíjat még nem számlázták ki.


A csornai polgármester hangsúlyozta: a működési nehézségek feloldására több megoldási javaslatot is a társulás elé terjesztettek, azonban egyiket sem sikerült elfogadtatni. „Miután látható volt, hogy ebben a formában nem tudjuk hiány nélkül fenntartani az intézményrendszert, ezért a kistérség elnökeként egyeztetést kezdeményeztem a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, valamint az adott települések polgármestereivel. Hiszen az ellátottak, az intézményeinkben dolgozó munkavállalók semmiképpen nem kerülhetnek kiszolgáltatott helyzetbe."

A csornai polgárok érdekében jogszerű és észszerű döntést hoztunk.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin


Idén áprilisban arról döntött a társulás, hogy a fogyatékosok nappali ellátása és a támogató szolgálat szociális szolgáltatásokat a Csorna Térségi Önkormányzatok Társulása átadja a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A Bágyogszováti Idősek Gondozóházát pedig Bágyogszovát fogja működtetni 2017. január 1-jétől. Csorna 2017. január 1-jén léphet ki hivatalosan. Fél év áll rendelkezésre az átmenet minden apró részletének kidolgozására. Magyarkeresztúr helyzetét is az év végéig rendezik.


„Csorna számára nagyon fontosak az ellátottak. Ez abból is látszik, hogy a fogyatékosok nappali ellátásának helyet adó Laky Döme utcai épület felújítására adtunk be pályázatot és az energetikai korszerűsítés végett beadandó pályázat is készül. Így egy kívül-belül megújult épület is a rendelkezésükre fog állni.


Most Csorna önkormányzata állja a társulás összes tartozását. A kilépési szándék törvény által előírt bejelentésének határideje természetesen nemcsak Csornát köti, hanem ezt tudnia kell minden egyes társult település elöljáróinak is. Másfél éves megoldási kísérletsorozat után más lehetőségünk nem lévén, a csornai polgárok érdekében jogszerű és észszerű döntést hoztunk. Senkinek nem engedjük el a kezét" – jelentette ki dr. Bónáné dr. Németh Katalin.


Bágyogszovát polgármestere, Horváth László szerint váratlanul érte őket Csorna szándéka: „Sem az idősekre, sem az ott dolgozókra való tekintettel nem szeretnénk bezárni az idősek otthonát. A képviselő-testület úgy döntött, hogy január 1-jétől Bágyogszovát működteti az otthont. Így több szállal már nem kötődünk a társuláshoz, mert a szociális ügyek és az idősek elhelyezése is saját hatáskörben valósul meg. Bízunk benne, hogy sikerrel tudjuk tovább működtetni."


Csornai központtal működött a szociális intézmények fenntartása, köztük a Magyarkeresztúri Idősek Gondozóháza is. Lakóinak és dolgozóinak sorsa foglalkoztatja most Németh Erzsébet polgármestert.


„Vannak közös feladataink, melyeket csak együtt tudunk ellátni. Csorna egyedül hozta meg ezt a döntést. A félbehagyott ügyeket jó lett volna lezárni. Itt emberek sorsáról van szó. Tekintettel kell lenni a gondozottakra és a dolgozókra egyaránt. A realitáson túl humánum is van. Remélem, hamarosan összeülünk és kompromisszum születik" – fogalmazott.


Szalay Imre, Bősárkány polgármestere elmondta: két éve ők is kiléptek a társulásból, mivel a feladatellátás nem szolgálja a község érdekeit. Végül hatálytalanították a döntést, mivel a fogyatékosok nappali ellátását a két bősárkányi érintett miatt a továbbiakban is igénybe szerették volna venni.


Az államkincstár által kiszabott büntetésről, melyet lakosságarányosan a társulás tagjaitól követelt a város, úgy véli: a társulás közös haszon és közös felelősség. Jogosnak ítéli meg Csorna követelését.


„A kistérségi üléseken rendszerint téma volt a társulás megszüntetése. Január óta többször tárgyaltunk arról is, hogy ezen ellátási formákat kiszervezzük, átadjuk más működtetőnek. Ezért is ért meglepetésként Csorna kilépése, főként az eljárásmód" – mondta a polgármester, aki hozzátette, hogy a háziorvosi ügyeletnek a Rábaközben Bősárkány a gesztora.


„Mielőbbi megoldást kell találnunk. Először a társulás kérdését kell tisztázni, majd az intézmények sorsáról gondoskodni. A legközelebbi ülésen a társulási forma megszüntetését fogom javasolni" – fogalmazott Szalay Imre.

A társulás tagtelepülései


Acsalag, Barbacs, Bágyogszovát, Bogyoszló, Bősárkány, Cakóháza, Csorna, Dör, Egyed, Farád, Győrsövényház, Jobaháza, Kóny, Maglóca, Magyarkeresztúr, Markotabödöge, Páli, Pásztori, Potyond, Rábacsanak, Rábapordány, Rábasebes, Rábaszentandrás, Rábatamási, Rábcakapi, Sopronnémeti, Szany, Szil, Szilsárkány, Vág, Zsebeháza.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!