Rábaköz PRINT

2016.05.23. 17:38

Harmadszor néptelenedhet el Rábasebes

Közel nyolcvan lakójával Rábasebes a Rábaköz egyik legkisebb települése. A község két alkalommal is elnéptelenedett. Először 1594-ben a törökök pusztítása után, amikor évtizedekre lakatlanná vált. Másodszor a kuruc időkben halt ki teljesen.

Kustor Réka

 

Jelenleg közel nyolcvan lakója van Rábasebesnek,  négyötödük nyugdíjaskorú. A polgármester, Mizser Edit ennek ellenére bizakodó: „Sok az idős, egyedül élő sebesi, viszont nemrég egy kétgyermekes család költözött a faluba. Hat kisgyerek él itt jelenleg, ők Szanyba járnak a katolikus iskolába. Ötven évvel ezelőtt még háromszáznegyven lakója volt a településnek, de aztán megindult az elvándorlás. A környező városokban, nagyközségekben helyezkedtek el, és telepedtek le az egykori sebesiek" – mondta Mizser Edit. 

Máig szívesen járnak azonban haza az elszármazottak. 


„Ragaszkodnak a faluhoz, évente több alkalommal is összefogják a község apraját-nagyját és rendezvényeket szerveznek." 


A kis költségvetésű önkormányzathoz minimális iparűzési adó folyik be. „Tizenkét aktív dolgozó helybeli van. A két gazdálkodón kívül hat-hét ember dolgozik Szanyban, továbbá a jegyzőn és a falugondnokon kívül a kastélygondnoki teendőit látja el az egyik képviselő-testületi tagunk" –  tette hozzá.  Mizser Edit beszélt a kúriáról is. „Minden egyes tulajdonosváltásnál reménykedtünk, hogy talán fellendül Rábasebes élete. Kívülről jól mutat a kastély, rendezett park veszi körül. A korábbi tulajdonos belebukott a szálloda tervébe. Az üdülési jogot vásárolt kisbefektetők, valamint az önkormányzat azóta is fut a pénze után. Másfél millió forint iparűzési adóval károsította meg a falut. Közel két éve viszont új gazdára talált a kúria.  Ők azt ígérték, ha lesz lehetőség, pályáznak. De azóta sem történt semmi."


Sebesen idén talán fejlesztésre is telik majd. „Az elmúlt két évben spóroltunk. A temetőben szeretnénk világítást kiépíteni. Árajánlatra várunk. A faluközpontban lévő útra is ráférne a felújítás, de az állami tulajdon, pályázni nem tudunk, így saját erőből kell megoldanunk. Azért ha kis lépésekben is, de fejlődik a falu" – tette hozzá végül a polgármester.

 

Címkék#Rábasebes
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!