Rábaköz PRINT

2015.07.20. 17:10

Megmentenék a Rába partján álló csárdát

Lelkes várkeszői lokálpatrióták szeretnék megmenteni a Rába partján álló csárda épületét. A vendéglő régóta zárva van, noha korábban népszerű rendezvények helyszíne volt. <br>

Cs. Kovács Attila


Magántulajdonban van és pusztul a Várkesző közigazgatási területén álló Rába-parti csárda. Már Veszprém megyéhez tartozik, egykor a szanyiak is sajátjuknak érezték a fürdőhelyet és a csárdát is. Kiss János, Várkesző internetes közösségi oldalának szerkesztője hívta fel az épület hanyatlására a Kisalföld figyelmét.

Hogy mikor és ki építtette a csárdát, nem lehet tudni. Kiss János elmondta: a falubeli idősek szerint már a múlt század elején is pezsgő élet volt a vendéglő körül. Szép környezetben, a folyó partján helyezkedik el. Évtizedekig a Pápai ÁFÉSZ használta, aztán magántulajdonba került. Mai gazdája egyházaskeszői, elérni nem lehet, így terveiről sem tudnak. Kiss János úgy véli, a környékbeli önkormányzatok összefogására lenne szükség.

– Várkesző területén van ugyan a csárda, mégis közös érdek lenne a megmentése – fogalmazott a Kisalföldnek.

– Egykor fontos szerepet töltött be a környékbeliek mindennapjaiban. Sajnálatos, hogy ma már elhagyatott, pusztul, az enyészet uralkodik az ingatlanon. Várkesző egyedül nem tudja megoldani a helyzetet, ezért lenne fontos, hogy együttműködhessünk a szomszédos falvakkal. A parkot most a várkeszőiek gondozzák, súlyos költségeket vállalva, hiszen a hulladék kezelése, a környezet rendben tartása sokba kerül. Nem is beszélve a szándékos rongálások okozta károkról. Nemrégen például a nagyméretű hulladéktárolót lopták el. A faluban a közmeghallgatáson is felvetődött, hogy mentsük meg. A helyieket is foglalkoztatja tehát a csárda sorsa.

Az egykor szebb napokat és sok vendéget látott csárdát ma gaz borítja. Sorsa jóra fordulására egyelőre kevés az esély.

Az egykor szebb napokat és sok vendéget látott csárdát ma gaz borítja. Sorsa jóra fordulására egyelőre kevés az esély.
Évtizedekkel ezelőtt a csárda környékén sokan fürödtek a Rábában és persze fogyasztottak a vendéglőben is. A rendszerváltás után volt ott diszkó, rendeztek zenei fesztiválokat. Legutóbb 2001-ben, a Pannon Rock Tábort. Információink szerint működése nem nyerte el mindenki tetszését, a pápai konkurencia legalábbis többször jelezte ezt. Talán emiatt is vált elhagyatottá.

Németh Gergely szanyi polgármestert szintén szép emlékek fűzik a csárdához. Arra azonban kevés esélyt lát, hogy az önkormányzatok lépni tudjanak ügyében.

– Gyerekkoromban, miután az uborkaszedéssel végeztünk, tekertünk a Rábára fürdeni. Később aztán már a csárdába is bemerészkedtünk – emlékezett a szanyi polgármester. – A környékbeli falvakból nagyon sokan jártak ki, de Pápáról a vonat is tömve emberekkel érkezett. Nekem is fáj látni, hogy tönkremegy. Ám a hasonló fürdőhelyeken átlépett az idő. Sőt, a Rába vize sem kifogástalan. Én mégis támogatnám, ha valaki megvalósítható ötlettel jelentkezne. Előbb azonban a tulajdoni viszonyokat kellene rendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!