Rábaköz PRINT

2015.06.17. 11:32

RÁBASEBES - Ilyenek vagyunk: Hol Szentpéter Vág, ott a Sebes

Rábasebes lélekszáma ma már nem éri el a hetvenet. Ám egy-egy községbeli rendezvényen gyakran négyszer ennyien vesznek részt. Az elszármazottak ugyanis nem felejtik, hova tartoznak.

Cs. Kovács Attila

Rábasebes a Rábaköz egyik legkisebb települése. És a legszerethetőbb, teszik hozzá gyorsan a helyiek. A Kisalföld "Ilyenek vagyunk" kampányának Egyházi Edit küldte el gondolatait szülőfalujáról. Olvasónk ugyan Győrben él, de ma is ezer szállal kötődik a Rába-parti községhez.

Ahogy még nagyon sokan azok közül, akik elkerültek otthonról.
– Rábasebes egy kicsike zsákfalu a Rábaköz déli csücskében. „Hol Szentpéter Vág, ott Sebes" – tartja a régi mondás, szomszédainkra, Kemenesszentpéterre, illetve Vágra utalva. Nevével a község a Rába gyors folyására, veszélyeire emlékeztet, legalábbis ezt hallottuk öregjeinktől – mutatta be faluját Egyházi Edit. – Sebes a Széchényi családnak is tetszett, hiszen vadászkastélyt építtettek ide. Tavasszal hagymaillat lengi be a környéket, burjánzik nálunk a medvehagyma.

Nagyobb fotóért kattintson a plakátra

Nagyobb fotóért kattintson a plakátra

Büszkén mondhatjuk, hogy Rábasebesnek van a legszebb kocsmája. Egy elszármazott orvos egészen különleges vadásztrófeái díszítik. Udvarán „félautomata" kuglipálya van, azaz valakinek állítani kell a bábukat.

"Tavasszal hagymaillat lengi be a környéket, burjánzik nálunk a medvehagyma."
Egyházi Edit
Egyházi Edit elmondta: számos rendezvény színesíti a kis falu életét. Ezekre a Rábasebesről elkerülők is rendre hazatérnek. Ilyen a február eleji disznóölés, miközben a legjobb pálinkákat is elbírálják. A község ugyanis kiváló gyümölcstermő hely. A disznóvágás estéjén disznótoros vacsorát tartanak. Pünkösd szombatján rendezik a búcsúi bált vadvacsorával és még sátrat is állítanak. Augusztus második szombatján kenutúrára várják az érdeklődőket a sebesiek. A Rábán a nicki gáttól eveznek hazáig. Ekkor kóstolható meg a sebesi hot dog: vékony, csípős kolbász puha kenyérrel, ketchuppal, mustárral. Október elején pedig Csülökfesztivál van Rábasebesen.

– Sebes is, mint a környező falvak közül sok, elöregedett. Állandó lakosainak száma nem éri el a hetvenet, ám egy-egy otthoni rendezvényen gyakran négyszer hetvenen is vagyunk. Unokák, dédunokák, rokonok térnek haza. Bízzunk benne, hogy még sokáig megtehetik ezt mindazok, akik kötődnek ehhez a kedves és szerethető kis falucskához, Rábasebeshez – jegyezte meg Egyházi Edit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!