Rábaköz PRINT

2014.11.18. 09:21

A szli plébános domborművet adott a csornai Hunyadi iskolának

Hunyadi Jánost ábrázoló domborművel gazdagodott a csornai Hunyadi-gimnázium. Az intézmény egykori diákja, Ács Lajos szili plébános rótta le ekképpen háláját alma matere előtt.

Cs. Kovács Attila

Domborművet adományozott egykori iskolájának Ács Lajos kanonok, szili plébános. A csornai Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola előtti parkban felállított mű az intézmény névadóját és Kapisztrán Jánost ábrázolja. Domonkos Béla érdi művész alkotása.

A tegnapi ünnepségen Kovács Istvánné, a gimnázium igazgatója köszönte meg az adományozó felajánlását. Mint mondta, a közelmúltban nem volt hasonló gyarapodása az iskolának.

Ács Lajos plébános alma materére gondolt, amikor megrendelte a Hunyadi-domborművet.

Ács Lajos plébános alma materére gondolt, amikor megrendelte a Hunyadi-domborművet.

Ács Lajos, aki 1957-ben érettségizett Csornán, beszédében hangsúlyozta: a Hunyadi-domborművel köszönetét fejezi ki mindazért, amit az alma mater adott számára.

Szobrok után a dombormű

Ács Lajos atya nevéhez több szobor felállítása is fűződik: kezdeményezésére lett Szilnak Szent István- és Szent Erzsébet-szobra. Szülőfalujának, Szanynak Szent Istvánt és II. Rákóczi Ferencet ábrázoló alkotást adományozott, ahogy Vágon is első királyunk mellszobrát állíttatta fel. Információink szerint Lajos atya már szervezi, hogy Szilnak Szent Mihály-szobra is legyen.


– Köszönöm a Hunyadinak azt, hogy mindig volt hozzám az „élet-csaták között" víg üzenete és hűn állhattam meg Isten és ember előtt – fejezte ki gondolatait Ady Endre szavaival Lajos atya. – Hálás vagyok egykori tanáraimnak is, akik ragyognak, mint a csillagok, mert sokakat tanítottak igazságra. Köszönöm a fegyelmet, amiben részünk volt és a rendet, a kötelességtudatot, az engedelmességet és a törődést is. Hatvan évvel ezelőtt tanáraink szava szent és sérthetetlen volt, a diáknak pedig egyetlen joga, hogy tanulhatott. Ezt a jogot is megköszönöm most.
Ács atya még hozzátette: gyakran visz el útja egykori iskolája mellett és ilyenkor eszébe jutnak az ott töltött évek. „Mindig elmondom, áldd meg, Uram, e házat és a benne la-kókat. Valaki tehát imádkozik értetek. Nyilván mások is, de én biztosan" – mondta a diákoknak.

A domborműről kifejtette, Hunyadi Jánost és Kapisztrán Jánost ábrázolja, akik együtt küzdöttek a törökök ellen.

A talapzatán a felirat üzenet a mai utódoknak: Hősök és szentek mentik meg hazánkat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!